Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért nézik le a bölcsészeket?...

Miért nézik le a bölcsészeket? Különösen értéktelen szakosok miért nézik le őket?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, nem vagyok az (sajnos)!

Külföldön megbecsültek. Minden második filmben bölcsésznek megy a lány/fiú, az egész család büszke rá, maga a "gyerek" is.

Igenis szükség van rájuk, mert a kultúrára szükség van! Pl. lásd egyesek helyesírása...

Amúgy az, hogy jelenleg nehéz nekik szakmában elhelyezkedni, többek között mert egyre kevesebb a gyermek (ez tény és való) és egyre több a magyartanár.

Viszont nagyon sok reál büfészakkal se lehet elhelyezkedni szakmában.

Namost egy bölcsész az egyetemen kap valamit!!

Ténylegesen változik a világszemlélete, jobban megérti az embert, emberismeretre tesz szert (hiszen a sok művön keresztül sokat tanul az emberről). Szebben fog fogalmazni, őrzi a nyelv szépségét és a helyesírást. Ezen felül kellemesebb beszélgetőpartner lesz.

Szóval úgy jön ki az egyetemről, hogy kapott valamit, valamivel több lett.

Ráadásul TALÁN több a nyelveket szerető és jó nyelvérzékű emberke a bölcsészek között. Az idegen nyelvek ismerete nagy kincs, úgy érzem, nem szorul magyarázatra.

Ezzel nem azt mondom, hogy egy mérnök vagy orvos nem lehet művelt, meg jó emberismerő. NEM! Ki ne olvassa ezt valaki!

Hanem azt, hogy egy humán büfészak ad valamit, szemben egy reál büfészakkal.

Amúgy meg...

Nem tudom, aki például a művészettörténetet meg hasonló ilyen szakokat leszól...

Meg tudna tanulni napi 800 oldalt? Egy csomó magolás, egy csomó tényanyag, nem elég érteni, persze azt is kell.

Nem mindegy, hogyan fogalmazod meg, adod vissza, a lényegnek benne kell lennie, szabatos is kell legyen. Mellette nevek, évszámok...

Ma egy reál büfészakos leszólta a bölcsészeket. Egy olyan iskolába járó, ahol van tárgy, amiből általános iskolás szintű követelmény van, de a legnehezebb is közepes gimnáziumi szintű. A szak meg nevetséges.

De ő leszólta a bölcsészeket.

Az a baj, hogy két perc múlva esett le nekem, hogy szépen le kellett volna oltanom...

2013. ápr. 29. 18:34
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
19%

Valamiért 0%-os lett a válaszom, nyílván vagy neked kérdező, vagy a sok bölcsész fanatikusnak nem tetszett a szomorú igazság, hogy a fene nagy bölcsességedért nem adnak a boltban kenyeret, hát ez van.

De hogy megnyugtassam a pici lelked, akárki akármilyen büfészakot végez, amivel nem tud pénzt keresni, az ugyanúgy haszontalan, mint a bölcsészet. Nem kevesebb, nem több. Remélem, így már megfelel.

Csak azért zárójelben megsúgnám, hogy az, hogy a bölcsészkar egyenrangú a többi büfészakkal, korántsem olyan nagy érdem a bölcsészeknek, hogy emiatt elvégezzék a szakot. Mert állást nem fognak, vagy csak nagyon kis eséllyel kapni. És a mai világban a megfelelő végzettségre lehet csak alapozni, sajnos néha ez nem fér össze az egyéni elképzelésekkel, de istenem, megélni meg kell valamiből.

2013. ápr. 30. 23:57
 32/43 A kérdező kommentje:

Egy műszaki büfészakos vagy egy bölcsész kapott több útravalót az egyetemen? Ami emberileg többé teszi, segíti?

Ennyi a kérdésem.

2013. máj. 1. 00:49
 33/43 anonim ***** válasza:
29%
Egyszerűen nem érted a lényeget. Ahhoz nem kell egyetemre jelentkezned, hogy művelődni tudj, hogy "kapj valamit az élethez". Egyetemre te azért mész, hogy abból, amiből lediplomázhass, később karriered legyen, ezekből pedig családod, autód, nyaralás, stb.. Ehelyett te azért mennél egyetemre, hogy évekig olyasvalamit tanulhass, amiből később nem tudsz kamatoztatni. Mondhatni elpazarolsz 5 évet olyasvalamire, amire vagy csak kis mértékben, vagy egyáltalán nincs szükséged.
2013. máj. 1. 13:50
 34/43 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy nem kell ahhoz egyetem...

A büfészakokat rangsoroltam, ahogy ismerősöm is, csak ő nem tudom, milyen értékrenddel.

Ő majd tudja osztályozni a ganét, az szerinte hasznosabb, mint a filozófia :D

2013. máj. 1. 14:18
 35/43 anonim ***** válasza:
64%

Kedves Kérdező!

Én bölcsészkaron végeztem, nyelvszakon (nem angol vagy német szakon, még mielőtt valaki kötekedne).

Tudom, hogy főleg a szabad bölcsészetet említetted, filozófiát, de nekem is voltak "elmélkedős" tárgyaim, amit az egész évfolyamnak tartottak (bevezetés az irodalomtudományba/nyelvtudományba, filozófia, stb.)

Megnyugtatlak: NEM lettem több ezektől a tantárgyaktól, sőt, értékes időt vesztettem velük, ezek helyett nyelvet is tanulhattam volna (nem feltétlenül a sajátomat, akár egy másikat is).

Én gimnáziumban nagyon sok könyvet olvastam, mert azt hittem, attól leszek több, hogy minél több könyvet ismerek, ettől leszek "műveltebb". Egyáltalán nem. A tapasztalataidnak köszönhetően leszel több, bölcsebb. Én ezt az utóbbi két évben tanultam meg.

Valamint amellett, hogy a szabad bölcsészetre járók "elvesztegetik az idejüket", még munkájuk se nagyon lesz.

Természetesen egyetértek veled abban, hogy nem csak bölcsészkaron vannak olyanok, akik csak a lábukat lógatják, de én például tudatosan választottam ezt a nyelvszakot, mert én már akkor tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Bár tudom, hogy a nyelvszakot nem nagyon sorolják a büfészakok közé (néha talán az angolt).

Én úgy gondolom, mindenki azt tanulja, amihez ért. Miért menjen valaki pl. orvosnak, ha mindig kettessel megy át, hogy fog az ilyen gyógyítani? Beszéltem régebben egy orvostanhallgatóval, valami kémiás tantárgyból imádkozott, hogy meg legyen neki a kettes. Isten őrizz, hogy egy ilyen kezeljen engem... (bocs az offért)

2013. máj. 1. 16:30
 36/43 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Én neveltetésemből és valami belső indíttatásból adódóan mindig keményen tanulok. Nem bírom ki, ha azért kettes valami, mert félvállról vettem. Másrészt pedig szeretem, ha nem utolsó nap a rövidtávú memóriámba raktározok, hanem rendszeresen tanulva a hosszútávúba.

Szóval ugyan büfészakra járok, de nem lábat lógatni.

Voltam konferencián, kapcsolatban vagyok civil szervezettel, önkénteskedni szoktam. Pont azért, hogy ha nem sikerül ezt itthagynom - kb. a passziválás és közben okj lenne az egyetlen járható út, de ez kockázatos -, legalább meglássak benne valami szépséget; mármint a szakmában, és nem annak tárgyában. De egyelőre még nem sikerült... (ha már ösztönből nem tudom félvállra venni, legalább szeressem, de nem megy)

Szóval nemcsak láblógatva lehet büfészakot végezni; illetve ha nem láblógatva végzed, attól még mindig büfészak. Maximum megszereted meg megküzdesz a diplomás munkanélküliségedért (most lehet kérdezni, hogy akkor miért veszem komolyan... na ez az, amit én se tudok... semmit nem tudok, össze vagyok zavarva)

De a piacképtelen szakok közül a miénk ad a lehető legkevesebbet.

Mondják, hogy ha életedben nem is dolgozol egy percet sem abban, amit tanulsz, akkor is ér valamit, mert a nézőpontod kiszélesedett, és azért hasznos meg élvezhető dolgokat is tanultál. Szóval kaptál valamit az útra.

Na, ez egy bölcsészre elmondható, az én ganészakomra NEM.

2013. máj. 1. 16:45
 37/43 anonim ***** válasza:
79%

Utolsó vagyok.

Persze, én is mindent megteszek, azért, hogy jól sikerüljön, és próbálok hosszú távra tanulni, és nem egy adott vizsgára.

Említetted még az irodai munkát. Na épp ez az, amit én soha nem tudnék csinálni. Nem nézem le, ne értsd félre, de ez nem az én munkám. Sok nyelvszakos elmegy multicéghez "lógatni a lábát", mert ott milyen jól lehet keresni, és mennyit foglalkoznak az emberrel, az ember lelkével... (most hallottam, ajánlották egy ismerősömnek). Nem tudom, de én nem szeretném az egész életemet egy irodában eltölteni, hogy kirohadjon a szemem a gép előtt... (bocsánat azoktól, akik irodában dolgoznak)

Most mondhatod azt, hogy én sem fogok sokat keresni, de én már választottam egy szakmát, és nem fogom hanyagolni, mert ismerem annyira magam, hogy ha elmegyek egy multihoz, jó sok pénzt keresek, már a tutiból nem szállok ki, pedig a másik szakmával is sokat lehet keresni, sőt.

2013. máj. 1. 18:32
 38/43 A kérdező kommentje:
Legalább el tudsz vele helyezkedni xD
2013. máj. 1. 18:41
 39/43 anonim ***** válasza:
reméljük ;)
2013. máj. 1. 18:42
 40/43 anonim válasza:
0%

Kérdező, elmondanád mi értelme van a büfészakokat rangsorolni?

És azt nem értem, hogy minek akarsz beiratkozni olyan helyre, ahol már most tudod, h a diplomáddal nem fogsz tudni elhelyezkedni sehol, és csak büfészak.Ennyire nem számít neked, h mi lesz veled a jövőben?

Miért választasz direkt olyan szakot ami büfészak, pedig annak is tudatában vagy, h ha elvégezte utána se lesz jólfizető, sőt lehet állásod se.

Ahhoz, h a világszemléletét szélesítse vki nem kell egyetemere járni (mint előző kommentekben említve volt).

Úgy gondolom, ha valaki tudatosan választ ilyen büfészakot annak nincs semmilyen jövőképe.Min. 3 évet elpazarolni arra, h szélesedjen a látóköröd felesleges, mert nem az egyetemen múlik,hanem rajtad.

Mint említette, most olyan szakra jársz amivel valószínüleg nem tudsz elhelyezkedni, ha emellett végzel mégegy hasonló szakot akkor gondolkoztál már a jövődön, h mégis mivel fogod a kenyeredet keresni?

Szerintem próbálj valami értelmes cált kitűzni magadelé, amiért lehet harcolni.Ha a büfészakok közt keresgélsz nem fogsz egyről a kettőre jutni.Két semmit érő diplomával ugyanott végzed.

2013. máj. 2. 04:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!