Miért nézik le a bölcsészeket? Különösen értéktelen szakosok miért nézik le őket?
Előre leszögezném, nem vagyok az (sajnos)!
Külföldön megbecsültek. Minden második filmben bölcsésznek megy a lány/fiú, az egész család büszke rá, maga a "gyerek" is.
Igenis szükség van rájuk, mert a kultúrára szükség van! Pl. lásd egyesek helyesírása...
Amúgy az, hogy jelenleg nehéz nekik szakmában elhelyezkedni, többek között mert egyre kevesebb a gyermek (ez tény és való) és egyre több a magyartanár.
Viszont nagyon sok reál büfészakkal se lehet elhelyezkedni szakmában.
Namost egy bölcsész az egyetemen kap valamit!!
Ténylegesen változik a világszemlélete, jobban megérti az embert, emberismeretre tesz szert (hiszen a sok művön keresztül sokat tanul az emberről). Szebben fog fogalmazni, őrzi a nyelv szépségét és a helyesírást. Ezen felül kellemesebb beszélgetőpartner lesz.
Szóval úgy jön ki az egyetemről, hogy kapott valamit, valamivel több lett.
Ráadásul TALÁN több a nyelveket szerető és jó nyelvérzékű emberke a bölcsészek között. Az idegen nyelvek ismerete nagy kincs, úgy érzem, nem szorul magyarázatra.
Ezzel nem azt mondom, hogy egy mérnök vagy orvos nem lehet művelt, meg jó emberismerő. NEM! Ki ne olvassa ezt valaki!
Hanem azt, hogy egy humán büfészak ad valamit, szemben egy reál büfészakkal.
Amúgy meg...
Nem tudom, aki például a művészettörténetet meg hasonló ilyen szakokat leszól...
Meg tudna tanulni napi 800 oldalt? Egy csomó magolás, egy csomó tényanyag, nem elég érteni, persze azt is kell.
Nem mindegy, hogyan fogalmazod meg, adod vissza, a lényegnek benne kell lennie, szabatos is kell legyen. Mellette nevek, évszámok...
Ma egy reál büfészakos leszólta a bölcsészeket. Egy olyan iskolába járó, ahol van tárgy, amiből általános iskolás szintű követelmény van, de a legnehezebb is közepes gimnáziumi szintű. A szak meg nevetséges.
De ő leszólta a bölcsészeket.
Az a baj, hogy két perc múlva esett le nekem, hogy szépen le kellett volna oltanom...
Jó, naiv voltam, azért mentem büfészakra.
Meg sajnos a sose fogja tudni, mi akar lenni típusba tartozom.
Irgalmatlanul büfé a szakom, és irigylem a bölcsészeket. Majd a gyárszalag mellett a bölcsész kollégáim lehet kiegyensúlyozottabbak lesznek, mert ők az életben használható, hasznos és szép dolgokat tanultak, nem ilyen sz@rokat, mint én.
Száraz, lelketlen, üres sz@rokat. A barom kéttámaszú tartók meg a lövedék mozgási energiájának hőenergiává alakulása becsapódáskor... VÁÁÁ. Ki a sz@rt érdekel és nekem ettől miért lesz jobb? Oké. ha ebben dolgoznék, kell a logika, a számolni tudás, a feladatok megoldásának képessége, de könyörgöm, az iratmegsemmisítő mellé?
Mindezt a gyárszalagért, jó esetben az irodai csicskázásért??
Irigylem a bölcsészeket. Ők kapnak valamit az életre!! Kapnak valamit, amit mindenhol használhatnak, ami örökérvényű. Ami mindig megmarad, akármi történjen is.
Amúgy rengeteg sok a csapda pályaválasztásnál.
Fórumok - nem tudhatod, kik a nagyképűségből fik@zók és kik a jóindulatból fik@zók.
Ismerősök, akik azt végezték vagy akiknek az ismerőse azt végezte - Lehet, hogy nincs is
Pályaválasztási tanácsadó - nem pontos, bakot is lőhet és nem figyelmeztet, hogy adott szak büfé - saját tapasztalat
Felvi.hu - szakleírások tele szépítésekkel
Diplomantul.hu - a diplomás pályakövető rendszer nem pontos, alacsony részvételi arány; legrosszabb esetben is 60% dolgozik szakmában - ebből a laikus le tudná szűrni, hogy büfé? a mi karunk 60%, közben egy piacképes szak van a három közül, annak is négyből két szakiránya az csak
Educatio, nyílt napok - tele hazugsággal, ködösítésekkel, kerteléssel, szépítéssel
Amúgy sok sznob szerint aki nem orvosira vagy HAGYOMÁNYOS mérnökire megy, az ne is menjen egyetemre. Közben a szakmák közül is alig van piacképes, főleg lányoknak... Ami van, az is minimálbérért. Akkor inkább bölcsészkar, és irodai gürizés ugyanazon minimálbérért.
Ezzel nem nézem le a bölcsődei gondozókat, de például a kiadványszerkesztőket se. De sajnos minimálbérért dolgoznak - előbbiek mondjuk roh@dtul nem azt érdemelnék.
Végig az empátiáról, a családi kapcsolatokról, a kommunikációs készségről beszélsz. Mintha ez egyenlő lenne, sőt, bölcsész szakon kifejezetten osztogatnák. Hát nem! Könnyen meglehet, hogy egy igazi kocka gépészmérnök messze felülmúl ezen a területen. Minden a személyiségen, a személyes érdeklődésen múlik.
Csak veled ellentétben, ő mellesleg még kiváló pénzt is keres munkaidejében.
Volt egy ilyen sorom:
"Ezzel nem azt mondom, hogy egy mérnök vagy orvos nem lehet művelt, meg jó emberismerő. NEM! Ki ne olvassa ezt valaki!"
Akkor elmondom a történetet.
Egy sz@r nevetséges büfészakot választottam, a döntésemet jól meg is bántam. Magamat is hibáztatom nyilván, sőt, nagy részben, egyszerűen nem tudok dönteni. Ugyanakkor kisebb részben, de a fentebb felsorolt csapdákat is hibáztatom.
Egy felsőbbéves ma leszólta a bölcsészeket.
Amikor már elment, akkor esett le, hogy jól le kellett volna szólnom, hogy mi itt tanulunk három és fél éven át haszontalan baromságokat. A látásmódunk nem változik, többek nem leszünk, okosabbak se leszünk. És mehetünk akár a gyárszalag mellé robotolni.
Ezzel szemben a bölcsész KAP VALAMIT az egyetemen, és úgy jön ő is mellénk, a gyárszalagnál robotolni.
Az eset kapcsán elgondolkoztam, hogy miért is nézik le a bölcsészeket.
Nekik is kell tanulniuk, ők is hasznosak, közöttük is vannak elhivatottak.
Mellesleg mit csináljon, aki humán beállítottságú?
Amúgy Te ugye hagyományos mérnök vagy, vagypedig orvos? Semmi más nem ér, miután így leszóltál minket, túlképzéses szakokon levőket.
Nem érted/értitek a lényeget.
Nem értek egyet a bölcsészek leszólásával. Hiszen van büfészak, ami elvégzése után ugyanúgy 80.000-ért gürizel egy sz@r helyen. Ezeknél a szakoknál jobb a bölcsész szak, mert ott legalább elmondhatod, hogy a világnézetedet formálta, kaptál valamit.
Míg a kéttámaszú tartók méretezése nem ad semmit. :D És még halálosan unalmas is.
És a kéttámaszú tartós büfészakos leszólta a világnézetet adó büfészakokat, amin kiakadtam.
Ennyi.
Nem igazán sikerült megtudnom a válaszaidból, hogy te milyen szakos vagy, vagy hogy milyen diplomád van. De kérdem én: miért nem hagyod ott és felvételizel egy olyan szakra, amit és/vagy: -szeretsz
-sok pénzt keresel vele?
Én megértelek, kérdező, de szerintem a lényeg azon van, hogy kinek mi ad többet az életben. Valakinek az emberismeret, a művészetek, a különböző világlátások ismerete, mint neked, de valakinek nem ez a fontos az életben, valakit ez csak untat. Valaki attól érzi magát boldognak, ha sikeres, ha sok pénz keres, ők menjenek keresett szakokra, mert bevállalják a pár év szenvedést a számukra boldog életért cserébe. Nekem sem ez jelenti a boldog életet, ahogy neked sem, de attól még elfogadom, hogy valakinek ez.
És tudom, hogy közhely, de ha valaki megtalálja, hogy mit szeret csinálni és miben tehetséges, akkor a legbüfébb szakból is többet tud kihozni, mint aki elment egy jó szakra, mert azzal sok pénzt keres majd. Szóval tulajdonképpen egyet értek veled, de fogadd el, hogy másnak nem a bölcsész szak adna többet, mert nincs hozzá affinitása, hanem a tudat, hogy sok pénze lesz (de más is lehet, pl. hogy épületeket tervezhet, hogy valamit létrehozhat, mint az építészek esetében). Aki szidja a bölcsész vagy bármilyen szakokat, az pontosan ezt nem látja be, hogy másnak más a preferencia-rendszere.
Bármikor itt hagynám a szakot, amin vagyok, és igyekszem is kiutakat keresni. Vagy ha kiutat nem is, legalább 4-es, 5-ös eredményekkel elvégezni és mellette mindenféle szakmai aktívkodás. Bár ez a legrosszabb, így lehet a legrosszabban tolerálni, ha sose tudsz abban dolgozni és felesleges volt az egész.
Ha egymás mellett dolgozik két emberke egy irodában, aláírat, fénymásol, nyomtat, kidob, szortíroz.
Az egyik pl. környezetmérnök végzettségű, tanult veszélyes hulladékokról, azok ártalmatlanításáról (de nem tudná ártalmatlanítani, mert épp, hogy csak hallott róla), az átlag embernél többet hallott a szennyvíztisztítókról, a zajártalmakról, stb., de egyikhez se ért csak hallott róluk :D plusz még szívatták fizikával, matematikával, mechanikával.
A másik szabad bölcsész végzettségű, mondjuk filozófia szakirányon. Az emberi természetről tanult az egyetemen, ismer sok felfogást, a felfogásokról véleménye van. Szerintem emiatt jobban elő tudja adni magát, ergó hamarabb elhelyezkedik a bizonyos irodában. :D Humános, ezért lehet, hogy jobb a nyelvérzéke, legalábbis ESETLEG jobban szereti a nyelveket. Így esetleg beszél 3-4 nyelven. Tudja kezelni az embereket. Hatalmas általános műveltsége van, és sok, előkelő beszélgető körben lehet kellemes partner a nagy irodalmi tudása révén. Lehet, hogy ezek igazak lennének rá a bölcsész szak nélkül is. De mégis, amit az egyetemen kapott, az maradandó, érték, és fel tudja használni. Igen, akár a papír aláíratása közben is!!
És a kettő közül melyik szólhatja le előbb a másik végzettségét (azon kívül, hogy egyik se?)?? Mert szerintem a bölcsész.
Mellesleg lehet, hogy szorgalmi időszakban is sokat kellett olvasnia, vizsgaidőszakban pedig napi többszáz oldalt. Lehet, hogy a tanárai szívatták is.
Amit olvasott, tele lehet bonyolult nevekkel, tele lehet évszámokkal, ja és olyan megfogalmazású mondatokkal, amit egy TTK-s vagy műszakis nem tud értelmezni.
Úgy érzem, lélektelen, unalmas, száraz dolgokat kell tanulnom, amiktől nem leszek se több, se jobb ember. És az emberileg értékes dolgokat szabadidőmben kellene elsajátítanom, arra alkalmas filmek és regények által. De erre lusta vagyok.
Emberileg kevesebb leszek.
Bele fogok kezdeni.
Nem ez a kérdés, hogy én belekezdek-e és miért?
Hanem, hogy miért is lenne kevesebb egy bölcsész büfészak egy műszaki, természettudományos, gazdasági büfészaknál?
Sőt, miért ne lenne több?
És egy műszaki büfészakos hogy jön ahhoz, hogy leszólja a bölcsészeket?
Ennyi a kérdésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!