Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért nézik le sokan a bölcsés...

Miért nézik le sokan a bölcsészeket?

Figyelt kérdés

Mindenhol azt olvasom, hogy mert "nem lehet vele elhelyezkedni", büfé szak, h*lyék járnak oda, nem csinálnak semmit, bárki el tudja végezni.

Akik ezt állítják, azok szerint ez valóban így van? Tiszában vannak vele ezek az emberek, hogy pl. egy töri vagy magyar szakra mennyit kell olvasni, művelődni, tanulni, és mennyi időt kell eltölteni a könyvtárban, na meg magolással és tanulmányok írásával? Vagy az a problémájuk, hogy ezekből mind "csak" tanárok lesznek többnyire? De hát a legtöbb fizika, kémia, matek szakos hallgatóból is tanár lesz, ez nem probléma? Csak a bölcsész szakos tanár van lesajnálva? Mi van, ha ők ezt szeretnék csinálni, másoknak miért problém az, hogy ők mennyit fognak keresni, és mivel akarnak foglalkozni? Hozzáteszem ezenkívül még rengeteg elhelyezkedési lehetősége van ezeknek a hallgatóknak, csak a tanáros kifogás a legnépszerűbb. Csak hogy pár példát említsek:

magyar szakon: irodalmár, író, költő, nyelvész, újságíró, korrektor, szerkesztő, kulturális szervező (művelődési házak, iskolák részére, de akár cégeknek is), könyvtáros, hr-es, riporter. Ilyen emberekre ne lenne szükség?

töri: történész, régész, levéltáros, könyvtáros, muzeológus, néprajzkutató

Igaz, hogy sokkal több ember végzi el ezeket a szakokat, mint kellene, de ezért miért kell lenézni az ÖSSZESET? Szerintem jócskán találhatóak igencsak művelt és céltudatos emberek ilyen szakokon is, és még ha másoknak nem is kézenfekvő, mit fognak majd kezdeni ők az életükkel, nem hiszem, hogy le kellene sajnálni őket.

Aztán ott vannak még a nyelvészeti szakok is. Egyfolytában azt hallom, hogy mire megy vele az ember. Mindenki csak azzal van tisztában, hogy évente több száz anglisztika szakos hallgató végez (igen, többnyire feleslegesen, mert angolból maximum szakfordítókra lenne szükség, mind a tanári, mind a sima tolmács/fordítói szakma telített). De mi van a többi nyelvvel? Ha valaki azt hallja, hogy az ember bölcsész szakos hallgató, eszébe sem jut, hogy nem szabad bölcsész vagy magyar vagy anglisztika szakos, hanem esetleg klaszika-filológus, asszírológus, egyiptológus, vagy kínais, japános, koreais, arabos, törökös, hebrarisztikás, iranisztikás, svédes, norvégos, dános, hollandos, romanisztikás, szlavisztikás! Holott ezeket a nyelveket nem végzik el tömegek évente (talán romanisztikán és szalvisztikán végeznek többen, de ott sem túl magas az arány), és akik itt végeznek általában elhivatottak és az adott nyelvhez kiválóan értenek, és ilyen tolmácsokra, fordítókra, kapcsolattartókra (külföldi cégekkel) és nyelvtanárokra, esetleg az adott külföldi nyelven tudó idegenvezetőkre (persze ehhez továbbképzés szükséges) is van igény. Miért érnek ők kevesebbet, mint a mérnökök, vegyészek, közgazdászok? Miért "ciki" bölcsésznek lenni?

A pedagógia-pszichológia-andragógia hármas nem tudom, hogy a bölcsészkarokhoz tartozik-e még, de nyugodtan jöhetnek azokról is a vélemények.

2010. okt. 29. 19:03
1 2 3 4 5 6
 1/59 anonim ***** válasza:
40%
Az biztos, hogy bölcsészeknek kevesebb a dolguk mint a mérnököknek. Az is biztos, hogy a legtöbb nem fog elhelyezkedni. Egyéb kérdés?
2010. okt. 29. 19:08
 2/59 A kérdező kommentje:

Tehát neked az, hogy valaki nem kap rögtön munkát a szakterületén, ok arra, hogy lenézd?

Amúgy erősen kétlem, hogy mondjuk egy kínai szakos szinkrontolmács kevesebbet dolgozik, mint egy mérnök.

2010. okt. 29. 19:14
 3/59 anonim ***** válasza:
31%

19:14

Vannak értékes bölcsész szakok, de elenyésző. Nem fogjuk kihangsúlyozni, hogy szabad bölcsész, anglisztikás, germanisztikás stb. Szimplán bölcsészt mondunk, mert rengeteget kéne felsorolni, sok az értéktelen.

2010. okt. 29. 19:19
 4/59 anonim ***** válasza:
34%
Én nem nézem le őket,de te írtad pl.könyvtárosnak és régésznek is elmehet...Szerintem h*lyeség azért annyit tanulni,hogy elmenj 80 ezerért könyvtárosnak vagy régésznek aki örül ha vhol építkeznek,legalább megtalálja azokat akiket eltemettek...Amúgy szerintem az írók sem annak készülnek csak egyszer kiderül,hogy bestseller lett a könyvük.Őszintén,mindenki netezik vagy tv-t néz,alig van aki olvas,pláne aki az alig neves írók könyvét veszi meg...Szerintem nem életszerű munka,de ha szereted akkor vállald el,hogy lenéznek.
2010. okt. 29. 19:25
 5/59 anonim ***** válasza:
53%
Én a tanárokat nem becsülöm le,mert a munkájuk a társadalom szempontjából értékes.Viszont az ilyen ujságírók(a bulvár részleg),könyvtárosok, pláne írók, költőkét lebecsülöm.Nem akarom részletezni miért, mert sok időbe telne.Sok bölcsész szakot pedig azért fikáznak,mert a vizsgákon mellé lehet beszélni.Egy orvos,jogász,közgazdász,mérnök szakon nemigen lehet félrebeszélni,ott magas szinten és precízen kell tudni mindent,mert óriási a felelősség pl. egy házépítésnél,műtétnél vagy pernél.
2010. okt. 29. 20:02
 6/59 A kérdező kommentje:

Mert egy tolmácsnak vagy fordítónak nem nagy a "felelőssége"? Tárgyalásokon, konferenciákon, cikkek, könyvek fordításakor, levelezések lebonyolításakor elég gázos a félreértés. Ahol félre lehet beszélni az kb. a szabad bölcsészet és a filozófia. Elfelejtettem, hogy egyébként a művészettörténészek és a néprajzosok is bölcsészek.

Újságírók meg nem csak bulvár lapokban vannak, az téged minősít, ha szerinted a politikai, kulturális, irodalmi, történelmi, stb. folyóiratokban folytatott munka nem értékes. Ugyanezt tudom elmondani az írók, költők lesajnálásáról is: aki csak a bestsellerek felületes világában mozog, az nem csoda, hogy le se tojja az irodalmat és a költészetet. Ez nem személyeskedés, de elég gáznak tartom, hogy a saját irodalmunk művelőit csak úgy le lehet nézni, néhány ócska bulvárújság meg bestseller-ponyvaíró miatt.

2010. okt. 29. 20:23
 7/59 anonim ***** válasza:
37%

20:23

Nos először is, a nyelv szakok nem sz.arok. Az anglisztika angol szak, és a germanisztika német szak a sz.ar, mert túl sok van belőle, túl sokan mennek oda. Nem kell. Büfébe velük. Büfé szak.

Mindemellett én többre értékelek egy szórakoztató irodalmi művet, mint egy komoly, elvont művet.

A legtöbb btk szak szerintem csak hobbinak jó.

2010. okt. 29. 20:45
 8/59 anonim ***** válasza:
68%
Írod, hogy lehet író, költő. Mondj nekem 10 olyan pályakezdőt, aki ezekből, úgymond név és mindennemű reklám nélkül meg tud élni.
2010. okt. 29. 21:03
 9/59 A kérdező kommentje:
Mért mindig a megélhetéssel példálóztok? Aki író vagy költő akar lenni, nyilván miközben a művein dolgozik, pályakezdőként még évekig más munkát végez. Ez nem egy olyan életcél, ami úgy működik, mintha orvos akarna lenni az ember. Ott elmegy, elvégzi az orvosit, majd beáll dolgozni egy kórházba, és kész. Ha író akarsz lenni nem a megélhetés a lényeg (szerintem), hanem az, hogy valami irodalmilag értékeset, esztétikusat, fontosat alkoss, ami másoknak is mond valamit, és kifejezi, ami a szívedben van. Mint minden művész "szakmánál". Nincs olyan, hogy elvégeztem a magyar szakot, elmegyek a költőforgalmazó céghez, és híres leszek... lehet, hogy évekig dolgozik egy-két művén, mire kiadják azokat, az is lehet, hogy folyamatosan publikál irodalmi folyóiratokban, az is lehet, hogy folyton fejlődik irodalmilag az évtizedek folyamán, de a nagyközönség akkor sem biztos, hogy fel fog figyelni rá. Értsétek meg, nekik nem az számít, hogy elmenjenek egy céghez, és keressenek pár százezret havonta teszem azt, hanem hogy alkossanak. Van, akinek sikerül befutnia, és később meg tud élni abból, amit szeret. Van akinek mellette mást is kell csinálnia, de ettől még nem lesz kevésbé értékes amit alkot, szerintem.
2010. okt. 29. 21:15
 10/59 anonim ***** válasza:
46%
Jogos ha valakinek tetszik amit tanul hagy tegye az meg hogyan helyezkedik el vele az ő dolga a "büfé" szak meg egy kifejezés amit mindenre rámondanak amibe nincs benne hogy mérnök. Ismerek olyan "büfé" szakot ahonnan jó pár ember kihullana.
2010. okt. 29. 21:50
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!