Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért nézik le sokan a bölcsés...

Miért nézik le sokan a bölcsészeket?

Figyelt kérdés

Mindenhol azt olvasom, hogy mert "nem lehet vele elhelyezkedni", büfé szak, h*lyék járnak oda, nem csinálnak semmit, bárki el tudja végezni.

Akik ezt állítják, azok szerint ez valóban így van? Tiszában vannak vele ezek az emberek, hogy pl. egy töri vagy magyar szakra mennyit kell olvasni, művelődni, tanulni, és mennyi időt kell eltölteni a könyvtárban, na meg magolással és tanulmányok írásával? Vagy az a problémájuk, hogy ezekből mind "csak" tanárok lesznek többnyire? De hát a legtöbb fizika, kémia, matek szakos hallgatóból is tanár lesz, ez nem probléma? Csak a bölcsész szakos tanár van lesajnálva? Mi van, ha ők ezt szeretnék csinálni, másoknak miért problém az, hogy ők mennyit fognak keresni, és mivel akarnak foglalkozni? Hozzáteszem ezenkívül még rengeteg elhelyezkedési lehetősége van ezeknek a hallgatóknak, csak a tanáros kifogás a legnépszerűbb. Csak hogy pár példát említsek:

magyar szakon: irodalmár, író, költő, nyelvész, újságíró, korrektor, szerkesztő, kulturális szervező (művelődési házak, iskolák részére, de akár cégeknek is), könyvtáros, hr-es, riporter. Ilyen emberekre ne lenne szükség?

töri: történész, régész, levéltáros, könyvtáros, muzeológus, néprajzkutató

Igaz, hogy sokkal több ember végzi el ezeket a szakokat, mint kellene, de ezért miért kell lenézni az ÖSSZESET? Szerintem jócskán találhatóak igencsak művelt és céltudatos emberek ilyen szakokon is, és még ha másoknak nem is kézenfekvő, mit fognak majd kezdeni ők az életükkel, nem hiszem, hogy le kellene sajnálni őket.

Aztán ott vannak még a nyelvészeti szakok is. Egyfolytában azt hallom, hogy mire megy vele az ember. Mindenki csak azzal van tisztában, hogy évente több száz anglisztika szakos hallgató végez (igen, többnyire feleslegesen, mert angolból maximum szakfordítókra lenne szükség, mind a tanári, mind a sima tolmács/fordítói szakma telített). De mi van a többi nyelvvel? Ha valaki azt hallja, hogy az ember bölcsész szakos hallgató, eszébe sem jut, hogy nem szabad bölcsész vagy magyar vagy anglisztika szakos, hanem esetleg klaszika-filológus, asszírológus, egyiptológus, vagy kínais, japános, koreais, arabos, törökös, hebrarisztikás, iranisztikás, svédes, norvégos, dános, hollandos, romanisztikás, szlavisztikás! Holott ezeket a nyelveket nem végzik el tömegek évente (talán romanisztikán és szalvisztikán végeznek többen, de ott sem túl magas az arány), és akik itt végeznek általában elhivatottak és az adott nyelvhez kiválóan értenek, és ilyen tolmácsokra, fordítókra, kapcsolattartókra (külföldi cégekkel) és nyelvtanárokra, esetleg az adott külföldi nyelven tudó idegenvezetőkre (persze ehhez továbbképzés szükséges) is van igény. Miért érnek ők kevesebbet, mint a mérnökök, vegyészek, közgazdászok? Miért "ciki" bölcsésznek lenni?

A pedagógia-pszichológia-andragógia hármas nem tudom, hogy a bölcsészkarokhoz tartozik-e még, de nyugodtan jöhetnek azokról is a vélemények.

2010. okt. 29. 19:03
1 2 3 4 5 6
 51/59 anonim ***** válasza:
3%

1. nem vagyok beképzelt jogász, még nem is vagyok az.

2. Annak ellenére, hogy sokat kell tanulni, nem sír a szám.

Latinul egész jól kell tudni év végére, ez annyit jelent, hogy egy év alatt van 25 latin órád, és nagyjából simán le kell fordítanod egy régi latin szöveget. Emellett még ott van a közgazdaságtan, statisztika -ezeken mind számolunk is, igen-, pszichológia, alkotmány és jogtörténet, római jog, filozófia, politológia, és ez még csak az első félév. Vagyis qrva sok tudományágból merítünk mi, és nem csak alapszinten.

Nálunk a bölcsészeti anyag, a művelődés és az irodalmi művek alap dolgok. Nem lehet jó jogász az, aki nem ismeri a kultúránkat. A perekben sokszor irodalmi alkotásokra is hivatkozik az ember -nyilván nem gazd. jogra gondolok-, na meg az erkölcsi, etikai, pszichológiai dolgokban nagyon el kell mélyülni, ha az ember jó akar lenni. Sokan azt hiszik, hogy itt csak magolni kell. A frászt... Nem abból áll, hogy bemagoljuk a PTK-t.

Ennek ellenére én egy bölcsészt sem nézek le, igazából tényleg nincs időm és kedvem ezzel foglalkozni, hogy ki a jobb és ki a rosszabb, ki tanul többet és ki nem stb.

Azonban egy bölcsész, jelen esetben egy tanár megteheti azt, hogy ha szar napja van, akkor nem tanít, hanem beül órára és a gyerekeknek felad valami hülye feladatot, szórakozzanak vele 45 percig.

Egy orvos nem teheti meg azt, hogy nincs kedve műteni, vagy baromira fáradt és lehangolt, és ezért elhalaszt valami, vagy netalántán rosszul végez el valamit, mert itt életek múlnak rajta.

Vagy a jogász, aki milliárdos pereket bonyolít le például... Nyilván nem egy kategória a kettő ez érthető, mindenki csinálja azt, amihez kedve van és szereti, a többi meg nem tök mind1? Engem spec baromra nem izgatna, hogy ki néz le meg ki nem, a lehető legtöbbet nyújtanám, akkor lenne munkám.

Pláne ELTE-BTK-n végzett embereket azért keresik nem is kicsit...

2010. okt. 31. 01:54
 52/59 anonim ***** válasza:
68%

Sajnos a mai világ a pénz körül forog.

Világéletemben nyelvekkel és írással foglalkoztam, mostanra mégis úgy döntöttem, h tudományos területekre lépek.

Hogy miért?

Mert abból meg lehet élni. Nem kell tengődnöm és éhezni. Eléggé rossz anyagi körülmények között nőttem fel, úgyh abból köszönöm szépen, nem kérek többet!

Ettől függetlenül még tanulok ugyanúgy nyelveket, olvasok, művelődök, írok, tehát nem biztos h műveletlenebb vagyok, mint 1 BTK-s...

Én azt mondom, h a műveltséget hobbiként is meg lehet szerezni, ha szeret az ember olvasni illetve ha érdeklődő. Nem kell ezért évekig egyetemre járni...

2010. okt. 31. 08:49
 53/59 anonim ***** válasza:
17%
Azért lettem lepontozva, mert sztem ha az ember kellően nyitott, akk nem kell évekig az egyetemen tengődnie?! Szép, szép...
2010. nov. 12. 08:24
 54/59 anonim ***** válasza:
47%

Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni az egészhez, hogy BTK-s vagyok és tavaly szabadidőmben integráltam. :)

Jelenleg statisztikázom és különböző változók közötti kapcsolatokat számszerűsítek. Igen. Mert szociológia szakos vagyok és véleményem szerint tudok logikusan gondolkodni...

2010. nov. 24. 00:11
 55/59 anonim ***** válasza:
85%
Bölcsész voltam, és tisztelem a mérnököket, orvosokat, közgazdászokat, és mindenkit, aki megdolgozik a diplomájáért. Egy egészséges társadalomnak egyaránt szüksége van a matéria és szellem világának művelőire.
2010. dec. 10. 01:15
 56/59 anonim ***** válasza:
24%

2010-11-24 00:11

A szociológia társadalomtudomány, nem bölcsészet, még akkor sem, ha egyes egyetemeken Mo.-on a bölcsészkaron oktatják.

2012. márc. 12. 02:10
 57/59 anonim ***** válasza:
91%

"Ha lenne 10 millió forintod és egyvalamit kellene támogatnod mi lenne az?

Egy elektromos autó fejlesztése/ rák ellenszere vagy egy költő életének felkutatása és verseinek elemzése."

Mivel 10 millióval semeddig sem lehet eljutni az elektromos autó vagy a rákgyógyszerek fejlesztésében (10 milliárdból sem), ezért 10 millióval marad a verselemzés.

2012. márc. 12. 02:13
 58/59 anonim ***** válasza:
91%

"művészettörténészek, néprajzosok vagy filozófusok mit csinálnak?"

Művészettörténészek kiállításokat rendeznek, kiadványokat állítanak össze, múzeumokat vezetnek, régi műalkotások restaurációját irányítják, szaklapokba írnak cikkeket, művészeti tárgyakat oktatnak. Ha a pénz érdekel valakit: műkereskedelem, árverések.

Néprajzosból még kevesebb van, de az kb. ugyanazt csinálja, mint a műv.tört., csak népi vonalon. Népi együttesek, népművészetek oktatása, néprajzi kutatómunka (nem feltétlenül Magyarországon, lehet Afrikában vagy Brazíliában is).

Filozófusok nagyon sok kérdéssel foglalkoznak, mostanában az intelligenciakutatás és az orvosi és üzleti etika a legnépszerűbb filozófiai területek, de a politikában és a médiában is sokan tevékenykednek.

Sem a művészettörténész, sem a néprajzos, sem a filozófus nem egyszakos. Azaz van egy másik szakja. Pl. filozófia-pszichológia szakpár, vagy magyar-néprajz szakpár, művészettörténet-régészet szakpár. Ha az egyik szakjával nem tud "elhelyezkedni", van egy másik.

Vicces olvasni a mérnökök (szerintem jelentős részük legfeljebb önjelölt mérnök - a való életben úgy vettem észre, hogy értelmes mérnökök nem képviselnek olyan primitív véleményeket, mint az ide irkálók) hőbörgését. Ha annyira jó nekik, mire fel bizonygatják ennyire a nagyszerűségüket? Ha elégedettek lennének, egy mosollyal elintéznék a kérdést.

Van egy olyan érzésem, hogy önigazolásról van szó. Mondjuk kilépve a munkaerőpiacra sokan azt látják, hogy nem annyira menőcsávók, mint elsőre képzelték magukat, és most kompenzációként megpróbálják bemesélni maguknak, hogy még mindig jobban állnak, mint a hülye bölcsészek.

2012. márc. 12. 02:23
 59/59 anonim ***** válasza:
100%
"Ha annyira jó nekik, mire fel bizonygatják ennyire a nagyszerűségüket? Ha elégedettek lennének, egy mosollyal elintéznék a kérdést." Ez itt a lényeg!
2012. márc. 18. 13:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!