Miért nézik le a bölcsészeket? Különösen értéktelen szakosok miért nézik le őket?
Előre leszögezném, nem vagyok az (sajnos)!
Külföldön megbecsültek. Minden második filmben bölcsésznek megy a lány/fiú, az egész család büszke rá, maga a "gyerek" is.
Igenis szükség van rájuk, mert a kultúrára szükség van! Pl. lásd egyesek helyesírása...
Amúgy az, hogy jelenleg nehéz nekik szakmában elhelyezkedni, többek között mert egyre kevesebb a gyermek (ez tény és való) és egyre több a magyartanár.
Viszont nagyon sok reál büfészakkal se lehet elhelyezkedni szakmában.
Namost egy bölcsész az egyetemen kap valamit!!
Ténylegesen változik a világszemlélete, jobban megérti az embert, emberismeretre tesz szert (hiszen a sok művön keresztül sokat tanul az emberről). Szebben fog fogalmazni, őrzi a nyelv szépségét és a helyesírást. Ezen felül kellemesebb beszélgetőpartner lesz.
Szóval úgy jön ki az egyetemről, hogy kapott valamit, valamivel több lett.
Ráadásul TALÁN több a nyelveket szerető és jó nyelvérzékű emberke a bölcsészek között. Az idegen nyelvek ismerete nagy kincs, úgy érzem, nem szorul magyarázatra.
Ezzel nem azt mondom, hogy egy mérnök vagy orvos nem lehet művelt, meg jó emberismerő. NEM! Ki ne olvassa ezt valaki!
Hanem azt, hogy egy humán büfészak ad valamit, szemben egy reál büfészakkal.
Amúgy meg...
Nem tudom, aki például a művészettörténetet meg hasonló ilyen szakokat leszól...
Meg tudna tanulni napi 800 oldalt? Egy csomó magolás, egy csomó tényanyag, nem elég érteni, persze azt is kell.
Nem mindegy, hogyan fogalmazod meg, adod vissza, a lényegnek benne kell lennie, szabatos is kell legyen. Mellette nevek, évszámok...
Ma egy reál büfészakos leszólta a bölcsészeket. Egy olyan iskolába járó, ahol van tárgy, amiből általános iskolás szintű követelmény van, de a legnehezebb is közepes gimnáziumi szintű. A szak meg nevetséges.
De ő leszólta a bölcsészeket.
Az a baj, hogy két perc múlva esett le nekem, hogy szépen le kellett volna oltanom...
De tudnak pénzt keresni.
Mellesleg gazdaságtudományi, műszaki, természettudományi képzési területes büfészakok is vannak. Talán egészségtudományi, leg. ott is hallottam piacképtelen szakról. A társadalomtudományit kihagynám most, mert szerintem LÉNYEGÉBEN nem áll távol ANNYIRA a bölcsészettudománytól.
És ma egy, a fenti területek egyikére járó büfészakos szólta le a bölcsészeket, ami feldühített.
Normális egyetem- és főiskola mennyiség mellett szükség lenne a bölcsészekre is.
Remélem, akkor nem szólnák le őket...
Örülj neki, hogy voltak ismerőseid, akiktől kérdezősködj, hogy mi piacképes és mi nem. Vagy ennyire érett voltál.
Sokan nem vagyunk azok. Nem tanítanak meg minket választani, ellenben sok a tévinfó és a hazugság, amikkel szembesülünk.
A bölcsészek ott lesznek egy irodában, iratokat szortíroznak, visznek aláíratni, nyomtatnak, iratmegsemmisítőt kezelnek. A szociológusokkal, néhány turizmus-vendéglátóssal, környezettudóssal, környezetmérnökkel, közszolgálatisokkal, andragógiát végzettekkel, nemsokára műszaki menedzserrel együtt (legutóbbiak MÉG el tudnak helyezkedni. :D)
De garantálom, hogy a bölcsész lesz ezek közül a kellemesebb munkaerő egy ilyen munkakörben.
Attól még nem kellene őket lenézni, mert nem fognak tudni szakmában elhelyezkedni.
Főleg nem kellene azt mondani, hogy csak melegedni járnak oda, nem tanulnak, nem is kell, és nem elhivatottak. Ezek közül mindegyik általánosítás.
És főleg ne egy értéktelen szakos nézze le őket, aki mégcsak általános műveltséget és más világszemléletet se fog kapni.
Csak megold pár gimnazista szintű számítást meg megtanul deriválni és integrálni, amit alapszinten kérnek vissza tőle.
Mondd, hol tanulnál idegen nyelvet és helyesírást?
És értéktelen szakos mi jogon szólja le a bölcsészeket?
Mert nekem ma ez volt a legfőbb problémám.
Persze eddig is zavart egymás lenézése, leszólása, ami legfőképp a túlképzések miatt történik. Túlképzés nélkül csak nem lenne ez a helyzet.
Továbbá véleményem szerint a büfészakozásnak is vannak - íratlan - szabályai.
Engem főleg a lenézés zavar. Egymás lenézése.
Szerintetek egy szabad bölcsészetet végzett vagy egy környezetmérnök kapja a nagyobb útravalót az egyetemen? Úgy, hogy egyik se tud soha a szakmájában elhelyezkedni, és munkaügyis tanfolyamot végeznek, addig az iratmegsemmisítőt nyomogatják?
De ha már lehúztak három vagy három és fél vagy mennyi évet az egyetemen...
Melyik lesz több emberileg?
De egyáltalán, miért kell egymást lenézni, és miért kell az én sz@rtam a spanyolviaszt-hozzáállást felvenni egymással szemben?
Amúgy például a mozgószabályt igazán gimnáziumban tanultam meg. Gimnáziumban tudatosult bennem a hat szótag leszámolása is (bár az is a mozgószabály része).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!