Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért nézik le a bölcsészeket?...

Miért nézik le a bölcsészeket? Különösen értéktelen szakosok miért nézik le őket?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, nem vagyok az (sajnos)!

Külföldön megbecsültek. Minden második filmben bölcsésznek megy a lány/fiú, az egész család büszke rá, maga a "gyerek" is.

Igenis szükség van rájuk, mert a kultúrára szükség van! Pl. lásd egyesek helyesírása...

Amúgy az, hogy jelenleg nehéz nekik szakmában elhelyezkedni, többek között mert egyre kevesebb a gyermek (ez tény és való) és egyre több a magyartanár.

Viszont nagyon sok reál büfészakkal se lehet elhelyezkedni szakmában.

Namost egy bölcsész az egyetemen kap valamit!!

Ténylegesen változik a világszemlélete, jobban megérti az embert, emberismeretre tesz szert (hiszen a sok művön keresztül sokat tanul az emberről). Szebben fog fogalmazni, őrzi a nyelv szépségét és a helyesírást. Ezen felül kellemesebb beszélgetőpartner lesz.

Szóval úgy jön ki az egyetemről, hogy kapott valamit, valamivel több lett.

Ráadásul TALÁN több a nyelveket szerető és jó nyelvérzékű emberke a bölcsészek között. Az idegen nyelvek ismerete nagy kincs, úgy érzem, nem szorul magyarázatra.

Ezzel nem azt mondom, hogy egy mérnök vagy orvos nem lehet művelt, meg jó emberismerő. NEM! Ki ne olvassa ezt valaki!

Hanem azt, hogy egy humán büfészak ad valamit, szemben egy reál büfészakkal.

Amúgy meg...

Nem tudom, aki például a művészettörténetet meg hasonló ilyen szakokat leszól...

Meg tudna tanulni napi 800 oldalt? Egy csomó magolás, egy csomó tényanyag, nem elég érteni, persze azt is kell.

Nem mindegy, hogyan fogalmazod meg, adod vissza, a lényegnek benne kell lennie, szabatos is kell legyen. Mellette nevek, évszámok...

Ma egy reál büfészakos leszólta a bölcsészeket. Egy olyan iskolába járó, ahol van tárgy, amiből általános iskolás szintű követelmény van, de a legnehezebb is közepes gimnáziumi szintű. A szak meg nevetséges.

De ő leszólta a bölcsészeket.

Az a baj, hogy két perc múlva esett le nekem, hogy szépen le kellett volna oltanom...

2013. ápr. 29. 18:34
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
2%
Egyébként a túlértékelt helyesírásról meg annyit, hogy léteznek egyetemi professzorok (TTK-sok), akiknek ritka gyatra helyesírása van, büdösbunkóparaszt mégis valamiért inkább őt becsülöm meg, mint egy magyartanárt, aki félév után elfelejtette a nevemet, pedig "gondoskodtam" arról, hogy megtanulja. (true story)
2013. ápr. 29. 20:21
 12/43 A kérdező kommentje:

Megvan a véleményem arról, ha valaki paraszt, és arról is, ha nem tud helyesen írni.

Elég szégyen.

Szakbarbár? Akár!

Ha olvasna - nem feltétlen szépirodalmat, lehet művészet, szociológiai téma, műszaki, nem a saját szakterületéhez tartozó tudományos -, akkor tudna írni. :D

A saját szakmájáról olvas csak, de a helyesírást nem figyeli.

Vagy a neten olvas, ahol nincs helyesírás?

Ne emeljük már egymás fölé-alá a tudományokat.

Legalábbis az embert ne.

Egy művészettörténészt se nézheti le egy biológus, még akkor se, ha utóbbi rákkutatással foglalkozik molekuláris biológusként (bocsi, ha ez pont nem... de logikusnak tűnik :D )

2013. ápr. 29. 20:29
 13/43 anonim ***** válasza:
5%
Az tök jó, hogy ad egy olyan tudást, amit általános műveltségnek hívunk. Azonban aki szeret olvasni, az lehet orvos, mérnök, bármi, teljesen mindegy. Nekünk az egyetemen (gyógyszerész kar) olyan műveltségű tanáraink is voltak, hogy a képzőművészettől kezdve szinte mindenben nagyon képben voltak. És ehhez nem kellett bölcsész diploma, egyszerűen csak a tudás megszerzésének az öröme. És ezt a tudást mind egy reál szak mellett szerezték meg.
2013. ápr. 29. 20:33
 14/43 anonim ***** válasza:
73%

Kérdező, hagyd, nem érdemes érvelni, nem fogják fel, hogy miről szól ez az egész. Én már csak elengedem a fülem mellett az ilyen megjegyzéseket.

Egy jövendő bölcsész

2013. ápr. 29. 20:40
 15/43 A kérdező kommentje:

Mondjuk én pont szakbarbár vagyok sajnos, és irigylem azokat, akik nem. Mert nem szabadna annak lenni.

Nekem minden mennyiségben jöhetnek tudományos-műszaki érdekességek, de társadalomtudományok alig, szépirodalom szökőévente félszer. :D

Sajnos ez hiányosságom, ami leküzdendő. :D

Mindössze arra gondolok, hogy egy bölcsész szak se rosszabb, sőt, jobb (!) egy olyan szaknál, amin mindenféle hülye számolás van, amit életedben nem fogsz használni, mivel életedben nem fogsz abban elhelyezkedni. A bölcsész szak ezesetben ad útravalót, és formál, mint embert. A reál büfészakok nem formálnak, nem adnak útravalót. (És az énfajta szakbarbárok még kevesebbek is lesznek :D )

Amúgy tudom, hogy egy mérnök vagy orvos is lehet művelt. Ezt a kérdésben is írtam.

Szóval nem erről van szó.

Csak melyik piacképtelen szak ad több útravalót a multiba árufeltöltéshez, az iratmegsemmisítő gombjaihoz vagy hasonló melóhoz?

Avagy az ottani kollégáidnak egy klasszikusról fogsz mesélni, esetleg elmeséled, az hogyan viselte sorsát és hogyan lehet erőt meríteni belőle; vagypedig a hulladékok osztályozásával és ártalmatlanításával fogod őket untatni? :D :D

Na jó, ez sarkítás.

Tudom, hogy nem így megy.

Részt vettem egy előadáson, ahol beszélt többek között egy olyan nő, aki nem tudott diplomás szakmájában elhelyezkedni, hanem szakképesítést nem igénylő munkát végez. Beszélt a munka szépségeiről. Tudniillik legalább jó a közösség, megbízhatnak egymásban a munkatársak, beszélgetnek, stb.

Hát, itt talán egy bölcsész jobban megállja a helyét.

Ami nem feltétlen igaz, tudom!!!!! Ezer felkiáltójellel!!

De talán lehet benne valami.

2013. ápr. 29. 20:43
 16/43 anonim ***** válasza:
92%

Legtöbbször azért nézik le a bölcsészeket, mert fogalmuk sincs arról, hogy miről szól a kar, csak hallották, hogy van a szabad bölcsész szak, amivel nem lehet semmit sem kezdeni, aztán akkor ez nyilván igaz az egész karra. Meg mondjuk egy építészmérnök tudásához sokkal egyértelműbb, közvetlenül kézzel fogható eredmény társul, addig mondjuk egy szociológus munkája komplexebb magyarázatot igényel, és társadalmi hasznossága is kevésbé közvetlen.

A másik ok, ami viszont teljesen jogos, hogy általában ezt a kart választják azok, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni, de azért pár évet még fizettetnék a szüleikkel az egyetemista életet, a bulikat, a koleszt.

2013. ápr. 29. 20:43
 17/43 A kérdező kommentje:

# 14/16:

Köszi!

Csak kíváncsiság.

Ennyire nem jó az empátiám, hogy ennyire sajnáljalak Titeket. Bár azért őszintén szoktalak, és dühíteni szokott a lenézés.

Még mindig a bölcsész szak ad nagyobb batyut, mint egy gazdasági, műszaki vagy természettudományos büfészak.

2013. ápr. 29. 20:45
 18/43 anonim ***** válasza:
100%

Hát ne haragudj, én tökéletesen tudom, hogy mit fogok magammal kezdeni. Sajnos nem tehetek róla, hogy ilyen elbszott humán beállítottságúnak születtem :-)

Én csak azt nem értem, hogy egyesek ezen mit tudnak ennyit problémázni. Feltételezem, hogy TTK-n is van olyan szak, amivel a ... törölheted, meg műszakin is, mégis mind a kettő istenítve van.

2013. ápr. 29. 20:46
 19/43 A kérdező kommentje:

"A másik ok, ami viszont teljesen jogos, hogy általában ezt a kart választják azok, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni, de azért pár évet még fizettetnék a szüleikkel az egyetemista életet, a bulikat, a koleszt."

Meg turizmus-vendéglátást, meg műszaki menedzsert, meg földrajzot, meg környezettant, meg környezetmérnökit.

Ezeken a szakokon sokszor jóval kevesebb az elhivatott emberke, akit tényleg érdekel - és sajnos több elhivatott van, mint piaci igény -, közben akit nem érdekel a szak, az fog szakmában elhelyezkedni PROTEKCIÓVAL.

Hány ilyen esetet hallottam, jajj...

Az elhivatott meg mindenhova beírja itt is, index fórumon is, hogy mi a végzettsége - ahol persze a kutya nem kérdezi, és nem tartozik oda. Így vezeti le a feszültségét.

2013. ápr. 29. 20:47
 20/43 anonim ***** válasza:
12%

Kedves kérdező, a fene nagy szépirodalmaddal és emberismereteddel kitörölheted a feneked ebben a kapitalista világban, mert a helyesírásodért nem fognak neked kenyeret adni a boltban. Pénzért viszont már igen, függetlenül attól, hogy az honnan van.

Hiába lehet neked jó nyelvérzéked, senkit nem fog majd ez később érdekelni, ha a pénzről van szó. És nekem a pofámról sülne le a bőr, ha az egyetemi éveim alatt anyám-apám pénzét költeném el, miközben büfészakra járok, és tudom, ebből nem lesz majd semmi, csak haszontalan, később egyáltalán nem kamatoztatható tudás, annak ellenére, hogy a szüleim pedig bíztak bennem, hogy viszem valamire. És itt nem csak a bölcsészetről van szó, de ez is ezek közé sorolható.

2013. ápr. 29. 22:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!