Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szülők! Ti hallgatnátok a...

Szülők! Ti hallgatnátok a magántanárra ilyen esetben?

Figyelt kérdés

Egy fiút korrepetálok angolból és most kezdte a 9-et gimnáziumban. Bekerült egy olyan osztályba, ahol az alapoktól veszik az angolt, az osztályban alig tudnak angolul. A tanítványomnak viszont jól megy.

Ez fel is tűnt a tanárnak és 1 hónap után mondta a fiúnak, hogy tegye le a középfokú nyelvvizsgát. Én ezzel nem értek egyet, mert szerintem még nem kell kapkodnia, hogy letegye. A tanára nem is ismeri a fiút annyira mint én, én már több mint 4 éve tanítom, ő meg 1 hónap ismeretség után kijelentette, hogy simán menne neki. Én úgy érzem, hogy még sokat kéne készülnie, nyelvtanból még nem is vettünk át mindent, a szókincse meg nem olyan bő még. Az eddigi évek alatt, amikor még általánosba járt, nem volt időnk plusz dolgokat tanulni, mert háziban segítettem neki és az aktuális nyelvtant magyaráztam. Most, hogy már 9-es, már önállóan haladunk, intenzíven (mert ugye órára már nem kell készülnünk, annyira könnyű).

A tanára februárban akarta elküldeni nyelvvizsgára, erről sikerült lebeszélnem, de most meg júniust ajánlott neki.

Nem hinném, hogy 15 évesen már el kéne küldeni egy gyereket nyelvvizsgázni. Sokkal jobb lenne, ha még a gimnáziumi évek alatt is lenne időnk felkészülni és nem kéne most kapkodni. Ráadásul rutint se tud szerezni ilyen rövid idő alatt.

Rosszul esik, hogy a szülők inkább egy idegen tanárra hallgatnak, mint rám. Valamennyire megértem őket, mert én "csak" egy egyetemista vagyok, akinek van egy felsőfokú angol nyelvvizsgája és több év angol nyelvhasználati rutinja, illetve sok éves tanítási tapasztalata.

Tévedek vagy nekem lenne igazam? Kérlek segítsetek mert tényleg nem tudom!

Meg lehetséges, hogy a tanárnak valami haszna származik ebből, azért erőlteti ennyire? Mert ő intézi az egész nyelvvizsgát, a fiú nem is tudja melyikre megy.

23L

2015. jan. 18. 01:34
1 2 3 4 5 6 7
 61/67 A kérdező kommentje:
Mint már mondtam, több tanítványom volt/van. Nem csak házit oldogattam a gyerekekkel. Volt akit sikeresen felkészítettem nyelvvizsgára.
2015. jan. 18. 15:08
 62/67 anonim ***** válasza:
53%
Mivel te végzettség nélküli és elég fiatal vagy, a gyerek tanára pedig egy tapasztalt szakember, én szülőkénk inkább a tanárnak hinnék. Egyébként manapság 15 évesen középfokúzni nem kirívó dolog. Szülőként örülnék, hogy ez már megvan neki és lehet koncentrálni a felsőfokúra, vagy egy másik nyelvre.
2015. jan. 18. 15:12
 63/67 anonim ***** válasza:
67%

Oké, ez szép és tényleg nemes dolog.

Csak kérlek ne felejtsd el, hogy az iskolában meg olyan tanár tanítja, aki éveket húzott le suliban és konkrétan tanári végzettsége van. Tőle se vitasd el az igazát teljesen. Egy hónap ismeretség után simán be lehet lőni, hogy a diáknak milyen a tudásszintje és menne-e neki a vizsga. Lehet, hogy csak te becsülöd alá magad kissé.

2015. jan. 18. 15:12
 64/67 anonim ***** válasza:
76%

Így már érthető, hogy miért nem tudod számon kérni a házit rajta, miért nem vagy szigorúbb. Hiába tudod tanítani a nyelvet, a pedagógia hiányzik, hogyan kell egy gyerekkel bánni. A felnőttekkel elérhetsz eredményeket, meg olyan gyerekkel, aki szereti a nyelvtanulást, fejlődni akar.

De egy lusta gyerekhez, akit a szülei kényszerítenek magántanárhoz, nyelvvizsgázni, na ahhoz kő kemény pedagógia kellene.

2015. jan. 18. 16:32
 65/67 anonim ***** válasza:
75%

Ez a különbség közted és a nyelvtanár között. Ő tisztában van a különböző nyelvvizsgák követelményeivel, hogy melyikhez milyen tudás szükséges, tudja hasonlítani a diákja tudását azokéhoz, akik már megcsinálták valamelyik nyelvvizsgát. Meg tudja mondani, kinek melyik vizsga passzol leginkább, satöbbi. Neked ehhez nem elsősorban a tudásod, hanem a tapasztalatod, az összehasonítási alapod hiányzik.

Ezért nem jó, ha olyan vállalnak "nyelvtanítást", akik bár ismerik a nyelvet, de ebben kimerül a dolog.

Azon meg nem érdemes vitázni, hogy kell-e a nyelvvizsga, mert igen, szükség lehet a tudás mellett a papírra is.

És ha van rá lehetőség, célszerű minél előbb, lekerül a diákról egy teher, kipróbálja magát vizsgahelyzetben. NEm lesz kárára.

2015. jan. 18. 18:13
 66/67 anonim ***** válasza:
76%
45: A közszférában is a papírokért jár a nyelvi pótlék és a kereseti besorolás, nem a valódi nyelvtudásért.
2015. jan. 18. 20:09
 67/67 anonim ***** válasza:
39%

58: Én is.

Pl. angolból antitalentum vagyok, és kb. alapfokon tudok makogni, és rájöttem, mit várnak el a középfokú nyelvvizsgán, ezt pár A4-es lapon összefoglaltam, és 80%-ot szereztem vele a szóbelin. És bárkinek meg tudom tanítani 1-2 óra alatt, aki ugyanebben a cipőben jár.

2015. jan. 18. 20:15
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!