Szülők! Ti hallgatnátok a magántanárra ilyen esetben?
Egy fiút korrepetálok angolból és most kezdte a 9-et gimnáziumban. Bekerült egy olyan osztályba, ahol az alapoktól veszik az angolt, az osztályban alig tudnak angolul. A tanítványomnak viszont jól megy.
Ez fel is tűnt a tanárnak és 1 hónap után mondta a fiúnak, hogy tegye le a középfokú nyelvvizsgát. Én ezzel nem értek egyet, mert szerintem még nem kell kapkodnia, hogy letegye. A tanára nem is ismeri a fiút annyira mint én, én már több mint 4 éve tanítom, ő meg 1 hónap ismeretség után kijelentette, hogy simán menne neki. Én úgy érzem, hogy még sokat kéne készülnie, nyelvtanból még nem is vettünk át mindent, a szókincse meg nem olyan bő még. Az eddigi évek alatt, amikor még általánosba járt, nem volt időnk plusz dolgokat tanulni, mert háziban segítettem neki és az aktuális nyelvtant magyaráztam. Most, hogy már 9-es, már önállóan haladunk, intenzíven (mert ugye órára már nem kell készülnünk, annyira könnyű).
A tanára februárban akarta elküldeni nyelvvizsgára, erről sikerült lebeszélnem, de most meg júniust ajánlott neki.
Nem hinném, hogy 15 évesen már el kéne küldeni egy gyereket nyelvvizsgázni. Sokkal jobb lenne, ha még a gimnáziumi évek alatt is lenne időnk felkészülni és nem kéne most kapkodni. Ráadásul rutint se tud szerezni ilyen rövid idő alatt.
Rosszul esik, hogy a szülők inkább egy idegen tanárra hallgatnak, mint rám. Valamennyire megértem őket, mert én "csak" egy egyetemista vagyok, akinek van egy felsőfokú angol nyelvvizsgája és több év angol nyelvhasználati rutinja, illetve sok éves tanítási tapasztalata.
Tévedek vagy nekem lenne igazam? Kérlek segítsetek mert tényleg nem tudom!
Meg lehetséges, hogy a tanárnak valami haszna származik ebből, azért erőlteti ennyire? Mert ő intézi az egész nyelvvizsgát, a fiú nem is tudja melyikre megy.
23L
mitől félsz?? hogy elviszik tőled ha van vizsgája?? ha sikeres voltál majd ajánlanak másnak, lesz embered.
Meg kell mondani a szülőknek, hogy szerinted egyenlőre ez csak egy papír lesz, nem annyira biztos úgy gondolod a gyakorlati nyelvtudása. Viszont ha van rá keretük, én engedném vizsgázni. Az iskolai óra alól felmentést adna valószínűleg, több szabadidő, érettségi pipa... szóval van azért egy csomó előnye. Mi az hogy fiatal?? ugyan már. Ha sikeresen vizsgázik akkor sikerült és kész.
Egy szóval se mondtam, hogy azt akarom, hogy 12-ben nyelvvizsgázzon. Most ősszel látom esélyesnek. Sőt, júliusban is sikerülne, ha tényleg akarná és tanulna rá. De nem veszi komolyan.
Még egyszer elmondanám, hogy a szülők nem azzal kerestek meg, hogy "na a gyerekem elkezdett angolul tanulni, készítsd fel a nyelvvizsgára".
Ahova általánosba járt, meg amilyen könyvekből tanult... Hát elég kezdő szintet biztosítottak a gyerekek számára. Meg hát minek is ennél többet?? Egy gyerek, aki az első nyelvét tanulja, nem fog már úgy gondolkozni, hogy ő nyelvvizsgázni akar. Először csak ismerkedik a nyelvvel. Ha többet követelnének ilyen korban a gyerekektől, elmenne a kedvük a tanulástól.
És persze, hogy le lehet tenni egy nyelvvizsgát rövidebb idő alatt is. Én 5 hónapig jártam magántanárhoz németből heti 1x és nulla szintről felkészültem a német középfokúra. És nem csak a magánórákon németeztem, rengeteget készültem magamtól is.
Másik példa, én is felkeszítettem mást német középfokúra nulla szintről, szintén 5 hónap tanulás után lett meg neki.
Minden azon múlik, hogy a gyerek mennyire hajlandó tanulni. Szorgalommal bármi elérhető, lustasággal semmi.
Még valami, egy szóval nem azt mondtam nekik, hogy szerintem nem kéne megpróbálnia, azt mondtam, hogy ha most akarja, akkor bele kell húznia és igenis tanulnia kell. Én részemről mindent meg fogok tenni, ezt várnám el a fiútól is.
Még egyszer kiemelném, hogy nagyon keveset keresek a fiúval, egyáltalán nem a pénz miatt csinálom. Akár ingyen is taníthatnám, de a szülők azt azért nem akarnák.
Több tanítványom is van rajta kívül, velük sokat keresek, nem dőlne össze a világ, ha nem taníthatnám a fiút.
De még azt is biztosra veszem, hogy miután letette a fiú a nyelvvizsgát, utána is alkalmaznának, 1, mert szeretnek, 2, mert sose árt gyakarolni és többet tanulni angolból 3, mert keveset kérek és megéri nekik
Egyáltalán nem a pénz miatt mondtam.
De azt még mindig nem árultad el, milyen végzettséged van. Titok?
Ez a kötekedés hülyeség. Mi van akkor, ha nem tanári végzettsége van a kérdezőnek?
Én is olyan matek tanárhoz jártam, akinek köze nincs a tanári pályához, hanem közgazdász, sőt régen még katona is volt, mégis meg lett a legnehezebb vizsgám 1 nap intenzív korrep után.
Én is tudnék másokat felkészíteni néhány tárgyból, mert olyan jól megy, hogy képes vagyok elmagyarázni másoknak, mit hogyan és miért kell csinálni. Ugyanez van az angollal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!