Valaki nem tudná esetleg ennek a matekfeladatnak a megoldását alaposan levezetve?
Valaki nem tudná esetleg ennek a matekfeladatnak a megoldását alaposan levezetve?
Az ABCD konvex négyszögben mehúzzuk az AC, Illetve a BD átlókat.Ismert hogy AD=2
ABD háromszögben a B csúcs 90° illetve az ACD háromszög C csúcsa is 90°
Ezenkívül az ABD háromszög szögfelezőinek metszéspontja gyök2 távolságra van az ACD háromszög szögfelezőinek metszéspontjátol.
Határozzuk meg a BC oldal hosszát.
Probalkoztam minden fele geometriai tétellel de nem találok összefüggést.
Bocs, nem érkezett még rá megoldás. Most látom hogy áprilisban is kérdezted, tehát nem mostani KöMaL.
Mondjuk egy megoldás az, hogy a szögfelezők IB, IC metszéspontjai (a beírt körök középpontjai) rajta vannak egy fix köríven, a B és C pontok helyétől függetlenül. Szögekkel egyszerűen kihozható, hogy a BC-hez tartozó látószög meghatározza az IB IC ívhez tartozó látószöget; azaz a BC szakasz nagysága az IB IC szakasz nagyságát -- függtlenül B és C helyétől.
A konkrét számolást meg mondjuk elvégzed szimmetrikus trapézra (de kerületi szögekkel is kijön).
#3 válasz "Mondjuk egy megoldás az, hogy" kezdetű mondata megerősít, hogy a feladatodnak sok megoldása van. Én úgy fogalmazok, hogy alul határozott. Hogy ABCD négyszög egy szimmetrikus trapéz, az csak egy a lehetséges megoldást ad. Tudniillik nincs semmilyen kikötés a körök középpontjait összekötő egyenes helyzetére, vagy BC || AB voltára.
Viszont nem értem #3 válaszban leírtak második felét. Mit is kell érteni IB és IC alatt? Legyen az ACD ∆-höz tartozó beírt kör középpontja O, míg ABD ∆-höz tartozó beírt kör középpontja Q. Erről tételezzük fel, hogy OQ=√2 és párhuzamos a DA szakasszal. Folyt. köv. Sz. Gy.
Nem szeretnék belemenni.
De szerintem olvasd újra, amit írtam.
Az IB pontból a B pont helyétől függetlenül (már amennyiben ABD< = 90) fix szögben látszik az AD szakasz.
A körív középpontja talán mindegy is, mindenesetre az egyik AD ív felezőpontja lesz az.
Azt honnan tudom hogy a húrtrapézben lévő IB IC pontok távolsága pont gyök2?
Milyen tételből lehet rá következtetni?
Most komolyan? Akkor máshogy:
Könnyen kijön, hogy az AD szakasz valami φ szöghöz tartozó látókörén vannak IB és IC pontok.
A feladatban megadták IB és IC távolságát, amiből ki tudod hozni hogy az IB IC ív mekkora szög alatt látszik ezen a körön.
Ebből meg adódni fog, hogy a BC ív mekkora szög alatt látszik az AD szakasz Thalész-körén, amiből ki fog jönni az eredmény.
Csak rajzold fel az ábrát, szögek összeadásán és a cosinus függvényen kívül nem kell más bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!