Hogyan kellene ezeket a feladatokat megoldani? 9-es matek, háromszögek.

Figyelt kérdés

Tudom, fogyi vagyok, tényleg, egyik sem esik le, pedig most tanuljuk... :S

1) Számítsuk ki az egyenlő szárú hármoszög szögeit, ha alapjának végpontjaiból kiinduló belső szögfelezők által bezárt szög: 106°.

Eddig eljutottam: ???

2) Szerkesszük meg az ABC háromszög által beírt körét, ha AB=4 cm (tehát akkor az A és B közti távolság, magyarul a c egyenes?) BC= 6,5 cm, gamma szög: 30°.

3) Szerkesszük meg az ABC háromszög körülírt körét, ha AB= 4 cm, alfa szög: 60°, béta szög: 40°.

A levezetésre és magyarázatra vagyok kíváncsi, nem konkrétan az eredményre, akinek van egy kis ideje, kérem, magyarázza el. Köszönöm! 14/L

2012. febr. 20. 20:06
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Vagyis nem merőleges, elnézést, hanem szögfelezés.
2012. febr. 20. 21:50
 12/23 anonim ***** válasza:
de a 2. feladatban te hogy szerkeszted meg a háromszöget?:D én itt akadtam meg, mert a gamma szög az fent van, a C csúcsnál:D de tényleg nem nagyon emlékszem már.. még próbálkozom :))
2012. febr. 20. 21:54
 13/23 A kérdező kommentje:

60 fokos szöget tudunk szerkeszteni úgy, hogy húzunk egy szakaszt, tetszőleges körzőnyílással ív, ugyanezzel a nyílással elmetszem az előző ívemet. Ezt pedig megfelezem, ez 30°os lesz.

Node, ilyenkor nem lesz BC között 6,5 cm. Szóval nem tudom :S

Egyébként a második feladatban én nem tudtam úgy meghúzni a merőlegeseket, hogy legyen metszéspontjuk. Mert ugye mindháromnak bele kell érnie a metszéspontba.. neked is olyan elnyúlt lett a háromszöged a bal felső sarokba? :D

2012. febr. 20. 22:04
 14/23 anonim ***** válasza:
azt tudom, hogy hogy kell 60 fokos szöget, de nincs mire rászerkeszteni :D legalábbis én nem látom . csak a meg b van megadva, alapból a b-t nem tudom behúzni, mert annak a szárára kellenne a 30 fokot, nem?
2012. febr. 20. 22:11
 15/23 A kérdező kommentje:

Igen, arra kellene..

ajjj.. bonyolult a matek .. :D holnap megtámadom majd a matek tanárt, és majd megkérem, mondja el a helyes választ, és majd de is leírom :P egyébként szerintem ne szenvedj vele, hnap nem fogsz tudni felkelni. ... :)

2012. febr. 20. 22:19
 16/23 anonim válasza:

2)

Felveszel egy tetszőleges hosszúságú félegyenest. A végpontja legyen C. A C csúcsba megszerkeszted a 30°-os szöget. A C csúcsból körívezel 6,5 cm-es körzőnyílással, ahol metszi az előbb megszerkesztett szögszárat,ott a B csúcs. B csúcsból körívezel 4 cm-es körzőnyílással,ahol metszi a kezdeti félegyenest ott az A csúcs. Kész az ABC háromszög. Megszerkeszted az ABC háromszög 2 szögfelezőjét,ahol metszik egymást ott a beírt kör középpontja.

2012. febr. 21. 13:41
 17/23 anonim válasza:

3)

Felveszel egy 4cm hosszúságú szakaszt.Ez lesz az AB szakasz. Az A csúcsába megszerkeszted a 60°-os szöget, B csúcsába pedig a 40°-os szöget(nem tudom hogy lehet),ahol metszik egymást ott a C csúcs. Utána megszerkeszted az ABC háromszög oldalfelező merőlegeseit, ahol metszik egymást ott a köré írt kör középpontja.

2012. febr. 21. 13:45
 18/23 anonim ***** válasza:

na, akor megprobálom igy megcsinálni, közben várom a leányzo válaszát :))

a harmadikat én is igy mondtam :)

2012. febr. 21. 16:08
 19/23 A kérdező kommentje:

Na, ma megkérdeztem órán a tanárt, kb. még én voltam hülye.. mindegy. A másodiknak csak az volt a titka, hogy a kezdő szakasz, amit alapból megrajzolunk nem A-B, hanem B-C-nek kell lennie, egy könnyen megszerkeszthető a gamma szög, ugye a C csúcsba.

Az elsőt jól mondtad, Kedves Segítőtárs, a harmadikat meg már inkább meg sem kérdeztem tőle.

2012. febr. 21. 16:13
 20/23 anonim ***** válasza:
így sikerült megszerkeszteni, viszont két lehetőség van, mert 2 helyen metszi a 4 cm a kezdeti félegyenest.
2012. febr. 21. 16:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!