Hogyan kellene ezeket a feladatokat megoldani? 9-es matek, háromszögek.
Tudom, fogyi vagyok, tényleg, egyik sem esik le, pedig most tanuljuk... :S
1) Számítsuk ki az egyenlő szárú hármoszög szögeit, ha alapjának végpontjaiból kiinduló belső szögfelezők által bezárt szög: 106°.
Eddig eljutottam: ???
2) Szerkesszük meg az ABC háromszög által beírt körét, ha AB=4 cm (tehát akkor az A és B közti távolság, magyarul a c egyenes?) BC= 6,5 cm, gamma szög: 30°.
3) Szerkesszük meg az ABC háromszög körülírt körét, ha AB= 4 cm, alfa szög: 60°, béta szög: 40°.
A levezetésre és magyarázatra vagyok kíváncsi, nem konkrétan az eredményre, akinek van egy kis ideje, kérem, magyarázza el. Köszönöm! 14/L
60 fokos szöget tudunk szerkeszteni úgy, hogy húzunk egy szakaszt, tetszőleges körzőnyílással ív, ugyanezzel a nyílással elmetszem az előző ívemet. Ezt pedig megfelezem, ez 30°os lesz.
Node, ilyenkor nem lesz BC között 6,5 cm. Szóval nem tudom :S
Egyébként a második feladatban én nem tudtam úgy meghúzni a merőlegeseket, hogy legyen metszéspontjuk. Mert ugye mindháromnak bele kell érnie a metszéspontba.. neked is olyan elnyúlt lett a háromszöged a bal felső sarokba? :D
Igen, arra kellene..
ajjj.. bonyolult a matek .. :D holnap megtámadom majd a matek tanárt, és majd megkérem, mondja el a helyes választ, és majd de is leírom :P egyébként szerintem ne szenvedj vele, hnap nem fogsz tudni felkelni. ... :)
2)
Felveszel egy tetszőleges hosszúságú félegyenest. A végpontja legyen C. A C csúcsba megszerkeszted a 30°-os szöget. A C csúcsból körívezel 6,5 cm-es körzőnyílással, ahol metszi az előbb megszerkesztett szögszárat,ott a B csúcs. B csúcsból körívezel 4 cm-es körzőnyílással,ahol metszi a kezdeti félegyenest ott az A csúcs. Kész az ABC háromszög. Megszerkeszted az ABC háromszög 2 szögfelezőjét,ahol metszik egymást ott a beírt kör középpontja.
3)
Felveszel egy 4cm hosszúságú szakaszt.Ez lesz az AB szakasz. Az A csúcsába megszerkeszted a 60°-os szöget, B csúcsába pedig a 40°-os szöget(nem tudom hogy lehet),ahol metszik egymást ott a C csúcs. Utána megszerkeszted az ABC háromszög oldalfelező merőlegeseit, ahol metszik egymást ott a köré írt kör középpontja.
na, akor megprobálom igy megcsinálni, közben várom a leányzo válaszát :))
a harmadikat én is igy mondtam :)
Na, ma megkérdeztem órán a tanárt, kb. még én voltam hülye.. mindegy. A másodiknak csak az volt a titka, hogy a kezdő szakasz, amit alapból megrajzolunk nem A-B, hanem B-C-nek kell lennie, egy könnyen megszerkeszthető a gamma szög, ugye a C csúcsba.
Az elsőt jól mondtad, Kedves Segítőtárs, a harmadikat meg már inkább meg sem kérdeztem tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!