Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért nem lehet a matematika...

Miért nem lehet a matematika érettségit IQ alapján kalibrálni?

Figyelt kérdés

Mindenkivel elvégeztetnének egy MENSA IQ tesztet, és az alapján az alábbi csoportosítás állna fent:

85-100 IQ = könnyített érettségi

101-115 = középszintű érettségi

116 felett = emeltszintű érettségi (aki akar).

Igazságtalannak tartom ugyanis hogy a gyengébb logikai képességű diákoktól ugyanazt várják el, mint a jobb képességűektől.

Miért kell kitenni stressznek azokat a diákokat, akiknek nem elegendő az intelligenciájuk a matematika tananyag teljes befogadására?

2022. júl. 1. 12:19
1 2 3 4 5 6 7
 51/62 anonim ***** válasza:
100%
Még egyszer mondom, lehet itt (és bárhol máshol) a végtelenségig méltatlankodni, hogy a világ igazságtalan veled, de a kedvedért nem fogják az érettségi követelményeit átírni. A világ olyan, amilyen: vagy le kell érettségizned, vagy le kell mondanod az egyetemi tanulmányokról, és érettségit nem kívánó pályát kell választanod. Nincs harmadik opció, e kettő között kell döntened. Nem vagy már gyerek, így elvárható, hogy érett, felnőtt emberként döntést hozzál. (Egész életünk ilyen nehéz döntéshozások hosszú sora.) Ha az érettségizés mellett döntesz, akkor viszont meg kell tanulnod nem megfutamodni a kudarcok elől, mint legutóbb tetted.
2022. júl. 2. 07:03
 52/62 anonim ***** válasza:
100%

"Ez már elegendő ok arra, hogy öngyilkosságot kövessek el. Ugyanis semmiképpen sem fogok egy szakmunkás lenni. Annál sokkal többet érdemlek."

Egyrészről, hogy te mit kezdesz az életeddel, az legyen világos, hogy nem a mi dolgunk. Aki öngyilkos akar lenni, az öngyilkos lesz és nem anonim oldalon hirdeti a szándékát.

Másrészről az, hogy szerinted mit érdemelsz, nem feltétlenül korrelál azzal, hogy valójában mit kapsz. Férjem szokta mondani: járni jár, csak nem jut. Te tipikus példája vagy ennek. Úgy érzed, hogy neked jóval több jár, legyen erre az okod bármi is , de mivel van egy rendszer, amit még a többségi társadalomra való tekintettel találtak ki, így te ebből kiesel. Én mondtam, hogy az állítólagos magas IQ-m ellenére 3-mas lett a matek érettségim. Kémiából és fizikából sem voltam ennél jobb sőt, fizikából egyszer majdnem meg is buktam. Aztán összeszedtem magam, mert rájöttem, hogy amit tanulni szeretnék, ahhoz ezek a tárgyak pont kellenek. Sz@r volt? Persze, hiszen kb a nulláról kellett elkezdenem olyan tárgyakat, ahol már egy sikertelenség alapú demotiváltság adott volt. És képzeld, mégis sikerült megtanulnom. Eszembe sem jutott kiskapukat keresni, de főleg nem kezdtem nyávogni gyakorin, hogy mennyire igazságtalan az élet, mert volt annyi sütnivalóm, hogy tudjam, ez biztosan nem út az elképzelésemhez.

Az, hogy te gyenge képességű vagy, a te saját megállapításod. És nem, gyenge képességű, alacsony intelligenciájú embernek nincs keresnivalója egyetemen. Itt nem csak 300 oldalas könyvek elolvasásáról van szó, értelmezni is tudni kell azokat, ok-okozati összefüggéseket kell meglátni, amit nem feltétlenül emelnek ki, de a vizsgán rákérdeznek. Egy gyenge értelmi képességű ember erre nem képes, hiszen már egy érettségit megugrani sem tudott, itt a bizonyíték rá. És még egyszer: te tetted azt a ténymegállapítást, hogy neked ez nem megy, mert alacsony az intelligenciád. Ha másként állnál a kérdéskörhöz, például, hogy egyszerűen lusta voltál, nem gyakoroltál eleget, nem volt jó a tanárod, már lehet réges rég túl lennél ezen a cécón és legalább egy érettségi a kezedben lenne. Nem értem, miért folytatjuk ezt a meddő vitát, érettségin csalni nem tudsz úgy sem, mert előbb utóbb kiderül, ha nincs papírod arról, hogy diszkalkuliás vagy, akkor nincs kiskapu, bármeddig is vitatkozunk ezen. És ez még mindig a te bajod, nem a miénk, itt a te életedről van szó, nem a miénkről. Bizonygathatod, hogy te hány oldalas könyveket eszel reggelire, csak hogy éppen a célod nem lesz ettől közelebb.

2022. júl. 2. 07:38
 53/62 anonim ***** válasza:
100%
Az IQ nem a matematikai képességeket méri. Van valamennyi átfedés, de sok olyan kimagaslóan intelligens személy van (nyelvész, bölcsész stb.), akiknek az iskolában csak mérsékelt sikerei voltak a matematika terén.
2022. júl. 2. 08:51
 54/62 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező, pont lesz.rom a bizonyítványodat, semmit nem jelent az életben.

300 oldalas könyveket olvasgatni sem, csak szólok. (Mielőtt kérdeznéd: van érettségim. Több diplomám is.)

Az meg, hogy próbálod itt magadat igazolni ilyen hülyeségekkel, csak azt támasztja alá, hogy nem vagy elég érett - megkockáztatom, nem vagy elég értelmes sem - az egyetemhez.

Egyébként hiába hisztizel, a matek kötelező érettségi tantárgy, és nem, nem lehetetlen teljesíteni. Akkor se, ha te tudálékoskodsz meg vered magad, hogy nem szükséges. De, az.

Ja, ami meg az öngyilkossági gondolataidat érinti: marhaság. Ilyen miatt, és más miatt se tedd meg, sose. Egyébként érzelmi zsarolás, amit csinálsz. Mondjuk szerintem itt senkit nem hat meg, de a családoddal ne próbáld ugyanezt tenni, mert jogosan küldenek majd el a halál f...ára.

2022. júl. 2. 10:39
 55/62 A kérdező kommentje:

Ezt a kérdést akkor írtam ki tegnap, amikor nagyon el voltam keseredve, nem is ettem semmit, szóval bekattantam. Hülyeség ez a kérdés, amikor a gyerekkoromban teljesen normális, 100 feletti intelligenciát mérték ki nálam, illetve matematikából kilencedik osztályban 4-esre zártak le. Na meg a tanulmányányi átlagom is legutóbb 4,2 lett, amint mutattam a fotón.

Hülyeségek voltak ezek a kommentek rólam, egyáltalán nem tükrözték a valódi szellemi képességeimet. Az a bajom, hogy önbizalomhiányom van, és bebeszélek magamnak baromságokat, de csak a jó ég tudja, honnan veszem ezt. Természetesen a kisujjamban van az érettségi, meg a diploma is.

Annyi igazság azonban valóban van a kérdésben, hogy a diákoknak tényleg fel kellene mérni az IQ szintjét, és hozzájuk igazítani a tanítást. A könnyített érettségit is továbbra is pártolom, felesleges egy embernek elcseszni az életét azzal, hogy felmentik matematikából, mert fogyatékosnak/hülyének fogják nézni.

Az öngyilkossággal kapcsolatban viszont félig-meddig komolyan gondolok: ugyanis megtapasztaltam az életnek a nyomorult oldalát. Már eldöntöttem, hogy ha nem sikerül összerakni egy 10 éven belül egy viszonylag normális életet, ami további lehetőségeket biztosít, akkor kilépek az életből. És ebbe az is beletartozik, hogy legyen normális iskolai végzettségem, és elit munkám. Nem fogom 85-ös IQ-val rendelkező idiótákkal az alja munkát végezni. Azt már megtapasztaltam. Pont azért tűztem ki célokat.

A válaszok amúgy semmilyen hatással nem voltak rám, mert többségük csak kioktatás/okoskodás volt, nulla empátiával. Feleslegesen írtatok ide. Csumi.

2022. júl. 2. 12:37
 56/62 anonim ***** válasza:
100%
Azért nekem eszembe jutott, mi a csudát kezdenél/kezdenénk "alja" munkát végző emberek nélkül - és azért teszem idézőjelbe, mert szerintem csak munka létezik. A magam részéről sokkal többre tartok és becsülök egy jó szakembert, mint sok-sok, magától elszállt diplomást. Van nekem is néhány, a hivatásomhoz értek is, de mindegy egyébben dilettáns vagyok, és nagyon hálás tudok lenni, amikor hozzáértő nyúl a dolgaimhoz. Nekem nem számít, hogy 85-ös az IQ-ja, vagy toronymagas, mint nyilván a tiéd, csak ember legyen... emberséges, jó ember, jó szakember.
2022. júl. 2. 13:02
 57/62 A kérdező kommentje:

A szakember nem alja munkát végez, a szakember egy szakma területének a mestere. Már arra én is gondoltam, hogy miután sikeresen leérettségiztem, kitanulok egy szakmát. Már csak azért is, mert a leendő felesegem bizonyára hálás lesz, ha meg tudom majd otthon szerelni a TV-t, a csapot, stb. Az érettségi + szakma nekem nem lenne rossz párosítás.

Az alja munka viszont más. Azt az csinálja, ami nem ért semmihez, és ezek rendkívül kellemetlen munkák: pl. WC-ről sikálni az ürüléket, vagy hajnalban (esti műszak) 30-50 kg-os rekeszeket emelgetni. Természetesen ezekre az emberekre is szükség van. De azért egy normális intelligenciával rendelkező ember többet akar ennél.

2022. júl. 2. 13:19
 58/62 anonim ***** válasza:
100%

Akarj is többet, az nagyon helyes, ha nem gondolod, hogy egy budipucolástól hanyatt kell vágódni.

A kommentek részint a stílusodra, részint a tanuláshoz való már-már beteges, infantilis hozzáállásodra irányultak. Miért kellene könnyített érettségi? Mihez? Én kikérem magamnak, ha nekem kötelező volt bioszból és kémiából emelt szinten teljesítenem az egyetemhez, akkor legyen másnak is kötelező, vagy ha ugyanazt a szintet nem tudja megugrani, akkor ne jöjjön ugyanarra az egyetemre, mert ez meg az én irányomba negatív diszkrimináció. Ennek a könnyített érettséginek akkor lenne értelme, ha ez meglátszódna utána a felvételinél, vagyis ne lehessen azzal akárhova akármilyen módon bejutni. Viszont pont erre találták ki a felvételi tárgyakat, ahol neked kell eldöntened, mi az a 2, amiből jól tudsz teljesíteni, és ha úgy tetszik, akkor a többit egyáltalán nem is veszik figyelembe, annyi a feltétel, hogy meglegyenek legalább 2-es érdemjegyre. Egy elégségest meg azért bárki józan paraszti ésszel tud bármilyen tárgyból teljesíteni, ahhoz aztán tényleg elegendő egy átlag alatti, de még ép értelmi képességűnek lenni. Akkor mi a gond?

2022. júl. 2. 14:21
 59/62 anonim ***** válasza:
37%

Tudod, kérdező, sok esetben nem rajtad múlik, hogy mit csinálsz. Például az én édesanyám is takarító egy iskolában, és nem azért, mert a 8 elemit sem tudta teljesíteni, hanem mert egyszerűen képtelen a seggnyalásra. Akárhol dolgozott, mindig az volt, hogy az volt a főnök szíve csücske, aki látszólag nagyon erősen dolgozott, közben meg csak mások helyett aratta le a babérokat, aki pedig ténylegesen dolgozott, azt emberszámba sem vették. Aztán ahogy az lenni szokott, a seggnyalók a szart is kavarják, és találd ki, hogy anyám és a szarkavaró közül kinek hittek.

És olyan is van, hogy egyszerűen semmi empátia nincs a főnökben. Az iskolai munka előtti munkahelyéről például azért rúgták ki, mert betegen is bejárt, aztán 40 fokos lázzal már nem akart bemenni dolgozni, ezzel rögtön ő lett a megbízhatatlan munkaerő.

50 évesen meg nem nagyon kapkodnak az emberekért, még ezt a „szar” takarítói állást is csak protekcióval tudta megszerezni.

Pedig egy intelligens, tettrekész, több szakmával rendelkező emberről beszélünk, és mégsem kell senkinek.

2022. júl. 2. 23:01
 60/62 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de: ha valaki diszkalkuliás, akkor az kérhet felmentést, mondjuk az már sajnálatos, ha nem adnak neki.

A másik pedig az, hogy annyira nem lehetetlen teljesíteni egy középszintű matematika érettségit, hiszen hiába volt az osztályomban idén olyan, aki bukott írásbeli, szóbelin a tanár igyekezett segíteni neki. Aki meg még a 12 pontot sem tudja összeszedni, az nem tudom mit vár. Nagyon sok helyen képletbe kell behelyettesíteni, sőt, még akár tippelve is meg lehet az a 12 pont.

Viszont! Nekem volt egy osztálytársam, aki sni-s volt, ennek ellenére mégis ő teljesített az osztályból a legjobban: minden érettségije 90% felett volt, kivéve az emeltje, de az is 80% felett volt. Rengeteget tanult azért, hogy elérjen egy ilyen eredményt annak ellenére is, hogy neki nehezebb. Innentől pedig szerintem ezek már csak kifogások: ha valaki nagyon nagyon akar, akkor át fog menni, ha nem, akkor nem.

2022. júl. 3. 20:39
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!