Miért nem lehet a matematika érettségit IQ alapján kalibrálni?
Mindenkivel elvégeztetnének egy MENSA IQ tesztet, és az alapján az alábbi csoportosítás állna fent:
85-100 IQ = könnyített érettségi
101-115 = középszintű érettségi
116 felett = emeltszintű érettségi (aki akar).
Igazságtalannak tartom ugyanis hogy a gyengébb logikai képességű diákoktól ugyanazt várják el, mint a jobb képességűektől.
Miért kell kitenni stressznek azokat a diákokat, akiknek nem elegendő az intelligenciájuk a matematika tananyag teljes befogadására?
18: Ilyen alapon nekem meg genetikailag nem volt készségem történelmet meg irodalmat tanulni, mégsem lehetett lyukasórám, és képzeld: leérettségiztem mindkettőből 4-esre, holott előtte végig 1-es, 2-es, 3-asokat szereztem csak, annyira nem ment bele a fejembe a töri meg a költők életrajza, hogy a sok verselemzést már ne is említsem! Azokban nem volt semmi logika, amire felfűzhető lett volna, a matek meg tök logikus, az egyik dolog következik a másikból – azt még tanulni (magolni) sem kell, elég csak egyszer megérteni. A törivel, magyarral ez nem működik: ott keserves kínok közt be kellett magolnom mindent, mert semmiből nem vezethető le, hogy pl. hogy hívták Ady múzsáját, vagy hogy mi történt 1941. júniusában a fronton.
Aki valóban nem képes megtanulni a matekot, annak a bizottság úgyis felmentést ad alóla, és nem lesz vele több gondja. Ha viszont a bizottság nem látja megalapozottnak a diszkalkuliát, akkor nincs mese, napi szinten gyakorolni kell, és meglesz az eredménye. Csak a szorgalmon múlik.
Nem kérdező, azért nem tudtam jól megírni a matematikát, mert 4 éven át semmit nem foglalkoztam a tantárggyal, lógtam, nem voltak jó tanáraim se, akik legalább motiváltak volna. Ezért nem kellene összemosni itt az IQ-t meg az alap készségtárgyakat, mert mint ahogy az én példám is mutatja, semmi összefüggés nincs. A férjem is kitöltötte anno ugyanezt a tesztet, neki 110 körüli értéke lett, mégis 5-ös lett a matek érettségije. Na akkor mi van? Egyáltalán nem is értem, miért számít ennyire ez az IQ. Annyi embert ismerek a környezetemben, akik arra verik a mellüket, hogy örökös menza tagok, csak éppen a hétköznapi élet szempontjából nincs nyoma annak a fene magas intelligenciának, egy tisztes munkát felmutatni nem tudnak, és azzal a 130-cal, vagy isten tudja mennyivel, nem értik, hogy 30 év munkaviszony után miért csak 230 nettót visznek haza.
Az érettségi, és egyáltalán az iskolai követelmény az átlag képességekhez lettek igazítva. Igen, van baj az oktatással, meg valamiben kéne már kicsit frissülni, de a matekkal pont nem az a gond, hogy sokkal intelligensebb embereknek íródott, mint amire képes az átlag diák.
Lehet itt hőzöngeni meg méltatlankodni, hogy szerinted nem igazságos a világ. De ettől még az nem fog megváltozni a kedved szerint. Mindenütt a világon követelmények és szelekciós mechanizmusok vannak az érvényesülni akarók számára, politikai rendszertől függetlenül. Akinek nem sikerül érettségit szereznie, mert alacsony az intelligenciája, annak is lehetősége van egy szép karrier befutására, olyan területeken, amelyekhez nem kell érettségi. Nem arról van szó, hogy minden kapu bezárul előtte, kilátástalanná válik az élete érettségi nélkül. Az élet általában nem arról szól, hogy mindenkinek minden lehetőség szabadon nyitva áll. Az egyén nem várhatja el, hogy a társadalom mindenben az ő igényeihez illeszkedjen: az egyénnek is el kell fogadnia, hogy bizonyos korlátokhoz igazodnia kell és hogy bizonyos lehetőségek vannak csupán. Ha nem így volna, akkor például bármelyik ember azt mondhatná a világban, hogy ő svájci állampolgár akar lenni, adjanak neki állampolgárságot. (Össze is omlana Svájc egy szempillantás alatt.) Vagy bármelyik magyar nyugdíjas azt mondhatná, hogy micsoda dolog az, hogy egész életében nem láthatta Patagóniát, mert hogy ez csak a gazdagok kiváltsága. Biztosítson számára az állam repülőjegyet és szállodát. Azt, hogy mindenki, szelekció nélkül mindent megkapjon, még a leggazdagabb országok sem tudják biztosítani.
Egyébként ha az oktatási rendszerben radikális változást szeretnél, keress magadnak egy pártot, amely támogatja az ötletedet, vagy alapíts te magad egy pártot, vagy kezdeményezz népszavazást. Bármelyik utat is választod, megmondom előre: szinte nulla esélyed. Gondolom, ezt te is érzed.
"Annyi embert ismerek a környezetemben, akik arra verik a mellüket, hogy örökös menza tagok"
A MENSA tagok konkrétan a világ legokosabb emberei.
Abba a 2%-os elit táborba tartoznak, ahová a halandó sosem jut be.
Elmondom, hogy az ötleted a könnyített érettségiről hogyan valósulna meg:
Pistike 4 év alatt semmit nem csinált az órákon, de kettessel mindig átrugdosták. Pistike ezáltal semmit sem tud az érettségi előtt, ezért apuka kezébe nyom egy borítékot, hogy adja oda valakinek. Pistike emiatt a könnyített érettségit írja meg, ahol szerez 92%-ot, ezzel felveszik valami top egyetem top szakjára, hiszen a felvetésedben semmilyen súlyozás, vagy alternatív pontszámítás nem szerepel a könnyített érettségik miatt.
"Nem arról van szó, hogy minden kapu bezárul előtte, kilátástalanná válik az élete érettségi nélkül."
Természetesen vannak, akik érettségi nélkül is jól élnek:
Pumped Gabó, Lil G, több Való Világ hősnek sincs érettségije.
De azért gondolom abban egyetértünk, hogy az érettségi nélküli emberek többsége alja munkát végez: wc-t tisztít, újságot hord, mosogat (stb). Én pont ilyen szar munkákat végeztem, és azért szeretnék érettségit szerezni, mert NEM AKAROM ezeket csinálni.
És nem leszek szakmunkás sem, mert nem vagyok olyan típus, aki pl. csőszereléssel milliókat keres.
Nekem egy nyugis munka kell, pl. tolmács, vagy ilyesmi.
Ezért akarok visszamenni leérettségizni, de a matek nem megy. Ez van. Mondjuk ha szerencsém van, csalással átengednek estin. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!