Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Azok, akik korábban már...

Azok, akik korábban már érettségiztek emelten kémiából! Hogy éreztétek magatokat írásbelin, és végül milyen lett?

Figyelt kérdés

Tavaly már voltam emeltezni kémiából, de akkor esélyt se láttam arra, hogy sikerüljön, szinte úgy mentem be, hogy "rontsam már el", és meg is történt, valami negyveniksz pontos lett az írásbelim, és 58-ra vittem fel szóbelivel.

Idén volt időm készülni rá (tavaly elúsztam minden mással, és a kémiát csak tologattam és szorongtam), és azt hiszem, egész jól megy. Végigcsináltam a villányis munkafüzetet, egy hónapja végeztem a teljes anyaggal, és most ismétlek, 80-90 százalékos próbákat írok, de inkább 90-hez van közelebb (volt 90 és 93 százalékos próbám is), és nagyon szeretném élesben is 90 körülre hozni. Eléggé félek, hogy mi lesz, ha minden ellenére totál elrontom.

Na mindegy, szóval leginkább az a kérdésem lényege, hogy ha az ember beül kémia emeltezni, az sikerülhet jól és rosszul is, de amikor ti voltatok, milyenek voltak a próbáitok, és milyen érzéseitek voltak azelőtt, hogy elmentetek volna megírni? Mi lett az eredmény?

Most úgy érzem, ha holnap lenne, meg tudnám írni, de mégis, mintha csomó dolgot nem tudnék. Azt hiszem, hogy nem érzem ugyanazt, mint tavaly, az jót jelent de totál nem tudom kiszámítani. Minden tapasztalatnak örülök.

2017. máj. 8. 23:16
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/143 A kérdező kommentje:

Fúúú, igen, az állattan. :D Azt hinné az ember, hogy tök izgi, mert az emberi test azért mindenkit foglalkoztat valamilyen szinten, és az egész hasonlít egymásra, de valahogy soha nem tudott lekötni. A végighaladó jellegzetességeket szerettem, és kábé ennyi. A puhatestűek kis osztályai voltak a halálom. :D

Egyébként egyetértek, egyetemen bent lenni lényegesen más, mint azon izgulni, hogy bekerülök-e, és ez lehet, hogy olyan egyetemistáknak, akiknek nem játszott be a klasszikus biosz-kémia emelt, máshogy néz ki, de nekem az összes orvosis ismerősöm egyetértett abban, hogy készülni is szívás, még ha összemérhetetlen is az egyetemmel, szóval hátha van benne valami (vagy csak nem akartak megbántani, ezzel is együtt tudok élni :D).

Tuti jó lesz, annyira mást nem tudtál írni (bár még nem láttam a kérdést), mint amit az esszé kérdezett, és onnantól csak az számít, hogy minden belefért-e és hogy korrekt volt-e, amit leírtál. Szóval szerintem az, hogy bőven tudtál rá írni, az jót jelent. :) Szerkezetre, helyesírásra meg talán nem is jár pont, azt hiszem.

Holnapra pedig nagy adag chill és lelki erő, jó lesz ez. ;)

2017. máj. 16. 16:28
 42/143 A kérdező kommentje:

*laposférgek

A puhatestűeket szerettem. Nem aludtam az este, szóval most közlési kényszerem van, és ezt nem tudtam pontosítás nélkül hagyni.

2017. máj. 16. 16:29
 43/143 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én is most emeltezek majd, a legjobb próbaérettsegim 98% volt, egyébként olyan 90 körül szoktam írni, inkább picit felette.

Szerintem nem kell félned. :) Az eredményeid szupernek tűnnek, én azt gondolom, hogy ott egy csomó plusz dolog eszedbe fog jutni. 4 óra nagy idő, le tudsz nyugodni szépen, végiggondolni a dolgokat.

Egyébként én is nagyon izgulok, van rajtam egyfajta nyomás, hogy mindenki elvárja tőlem a jót (legfőképp én magamtól) és baromi csalódott lennék, ha elszúrnám. Félek, hogy valamin leblokkolok es akkor kész, elpocsékolom az időt meg a pontokat. Másrészről meg azt is érzem, hogy olyan piszok sok időt és energiát fektetek bele évek óta, hogy nem opció, hogy a butaságaimon csússzak esetleg el.

Legfontosabb, hogy kizárd az aggodalmaid! Gondolj arra, mennyit dolgoztál érte és hogy milyen jó próbákat írtál! Azt meg külön nagyon becsülöm Benned, hogy újra nekifutsz, sokan nem tudnak ilyen tekintetben erőt venni magukon. :)

Szurkolok pénteken!

2017. máj. 16. 16:59
 44/143 A kérdező kommentje:

Wooow, nagyon szuperek a próbáid. :)

Ez a mentalitás nagyon tetszik, és tök igazad van benne, hogy ennyi idő és energia után egyszerűen nem fair magunkkal szemben, ha nem teszünk meg mindent.

Jó, mondjuk nyáron rendesen magam alatt voltam anno, igazából úgy elhúztam volna gyógyszerészetre, mint a huzat, ha megjelölöm, de majdnem önköltségesen is elmentem. Csak nem tudtam megnyugodni vele, mert éreztem, hogy valami nem stimmel, és ezért inkább azt mondtam magamnak, hogy maradok és megpróbálom még egyszer. Semennyire nem bántam meg, de azért ezt nagyobb magabiztossággal hangoztatnám, ha végre meglenne.

Sok sikert neked is péntekre! :)

2017. máj. 16. 17:13
 45/143 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. :)

Szerintem nagyon jól tetted, hogy így döntöttél. Az meg a másik, hogy szerintem nem érdemes elmenni egy olyan szakra, amit nem érzel teljesen magadénak és nem gondolod úgy, hogy mindent meg tudsz tenni ott.

Egyébként én eleinte pont gyógyszerész szerettem volna lenni, aztán idén szeptemberben döntöttem vegyész szak mellett. :)

Köszi a pénteki jókívánságot, majd beszélünk, hogy ment! Hajrá! :)

2017. máj. 16. 18:28
 46/143 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó!

A te próbáid is fenomenálisak,nagyon ügyes vagy te is. :) azt megkérdezhetem,hogy melyik egyetemenet jelölted meg a vegyész szakot?

Annyi kérésem lehetne kedves kérdező,hogy tudnál-e pár tanácsot adni a kémiához? :)

2017. máj. 16. 19:16
 47/143 A kérdező kommentje:

#45 igen, nem is hiszem, hogy teljes gőzzel ment volna a gyógyszerészet, sőt. Ilyen szempontból tök jó, hogy nem vesztegettem az időmet. Már volt egy nagy irányváltásom, amikor human tagozatról kitaláltam az orvosit, és azóta eszembe se jutott, hogy mégis jó lett volna a magyar, talán ez is jelent valamit. Te meg szuper vegyész leszel, nagyon drukkolok. :) Gondolom, hogy a szívedhez nőtt a kémia. :D

#46 Nekem az a tuti módszerem, hogy mindent aláhúzok, a feladatok szövegében meg a leírásokban is, meg amit lehet, leellenőrzök a függvénytáblából. Ha valaminek forráspontját, olvadáspontját, halmazállapotát kérdezik, azt nézd ki a függvénytáblából és tuti jó lesz. Nem valami nagy kunszt, meg hát még meg kell várni a puding próbáját, de ezeket nyugodt szívvel ajánlhatom, ha még nem tetted. :D Jaa, meg mindig nézd meg a feladatlap hátulján a feladatokat, hogy mire hány pontot fogsz kapni meg lapozd át a füzetet mielőtt elkezded, mivel rutinos érettségiző vagyok (de nagyobb rutinra már nagyon nem vágyom :D), ez tényleg hasznos dolog, mert segít lehiggadni és eltervezni az idődet.

Valakinek más tippje esetleg?

2017. máj. 16. 21:02
 48/143 anonim ***** válasza:

#45-ös vagyok.:) Ilyen humán tagozatos dolog velem is volt, olyan 8-os korom körül azt gondoltam, hogy latin szakon szeretnék majd tanulni, vagy történésznek. Csak hát jött az új szerelem, és ez volt az igazi. :D

Nekem még van egy érettségi tippem, pontosabban a kémiatanárom mondta.

Négy óra tényleg baromi sok emelten, ha jól beosztod és nyugodt vagy, valószínűleg mindenre jut bőven.

Ha valami miatt mégsem, akkor érdemes azt csinálni, hogy a számolásokat levezeted az utolsó lépésekig (pl. ahol egyenletrendszer kell, ott azt még felírod), aztán odaírod, hogy: A feladat megoldása az egyenletrendszer megoldása. Ezzel nagyon sok időt spórolsz, hiszen nem kell a megoldásával már pepecselned, így minden sok pontos számolásra juthat időd. A végeredmény hiányával meg max. 1-2 pontot veszítesz, még mindig jobb ez, mintha egy teljes, min. 8-15 pontos feladatot hagynál ki azért az 1-2 pontért.

Egyébként ez nagyon igaz, alapvetően időhiányban érdemes mérlegelni, hogy milyen feladattal nyersz több pontot, és akkor azt csinálni.

Remélem, azért erre senkinek nem lesz szüksége. :)

2017. máj. 17. 08:11
 49/143 anonim ***** válasza:
Köszönöm a tippeket:)
2017. máj. 17. 10:44
 50/143 A kérdező kommentje:

Ezt jól időzítetted, mert a heti hat magyarórát pont megúsztad. :D De valahogy a biosz meg a kémia tényleg olyan, hogy kívülről is érdekesnek tartod meg tiszteled egy szinten mind a kettőt, mert science, de nem lehet úgy megtanulni, hogy ne legyen masszív fangörcsöd utána, mert az egész annyira élvezhető és szerethető, szóval tényleg szerelem az egész. :D Imádom a nyelveket, nyelvtanból még OKTV-ztem is, és nem is ment rosszul, csak úgy döntöttem, hogy nem folytatom, de valahogy valahányszor elkezdtem vadul tanulni őket, belülre érve nekem mindig szárazabb lett a fangörcs helyett. Azt mondjuk én is szerettem, hogy tanultunk latinul, mert gyakorlatilag ez azt is jelentette, hogy négy éven keresztül foglalkoztunk külön az ókori római kultúrával, ami szuperjó. :)

Ja, és amúgy megnéztem a bioszt, is it just me, vagy tényleg minden benne volt, amit utálni lehet? Ökológiából például ez a W, N meg nem tudom milyen betűk, növényes képes elemzőfeladat és egy ábra, ahol random vonalakról kell megfejteni, hogy vajon a szív milyen működését szimbolizálják. Az esszé, az epés és a genetikás feladat voltak azok, amiknek kifejezetten örültem volna, egyébként meg a többiben is korrektek voltak a kérdések meg minden, csak így meh. Valamiért minden évben meg kell fejteni egy fehér maszatról fekete háttér előtt, hogy a növény melyik része.

2017. máj. 17. 13:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!