Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Titeket nem irritál a sok...

Titeket nem irritál a sok "doktor"?

Figyelt kérdés

Mármint az, hogy már majdnem mindenki doktor.

Az oké, hogy orvos az. De fogorvos, jogász, állatorvos, gyógyszerész, PhD-gyártó minek kap doktori címet?

Angolszász országokban például csak "MD" (doctor medicinae) fokozattal kerül valakinek a neve elé a "Dr.". A fogorvos az Dentist, semmi köze a "physician" (orvos)-hoz. A többinek szintén.

Miért kell ebbe az országba ennyi doktor? Mitől lesz így jobb nekünk?

2015. jún. 28. 00:45
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/72 anonim ***** válasza:
53%

Most komolyan, annyira meghatott az eddig érkezett ováció, hogy másfél évvel később kiemeled a kérdést? :D

Szerintem az orvosi szakma iszonyú jó dolog, nem véletlenül felvételizek idén az orvosi egyetemre. Viszont biztos vagyok abban, hogy egy orvos egyik legfontosabb erénye, hogy tiszteli az embereket, elvégre velük, értük dolgozik, és nem a saját csodálatosságáért. A tudomány teszi lehetővé, hogy az orvosok képesek legyenek a munkájukat végezni. Sok tudományterület összefogva dolgozik azon, hogy emberek életminősége javuljon, betegségek kezelhetővé váljanak. Mindenki segíteni akar, és az orvos nem az isteni kéz mindenki fölött, hanem az egyik közülük. Ugyanígy más tudományok a társadalommal foglalkoznak, az ember és ember közti egyensúly fenntartásával, valakik gépeket készítenek stb. Bár tudományos munkát valóban ritkán végeznek szakmunkások, emberileg őket is tisztelni kellene. Ha egy autószerelő doktor akar lenni, hát yolo, végezze el a doktori iskolát, mondjuk nyilvánvaló csúsztatással jutottál odáig, hogy lassan már a szakmunkás is doktor.

A doktori cím elismerés a tudományok művelőinek. Az orvos és a jogász doktori címe hagyományos, mert régen nagyjából eközött a két szak között lehetett választani az egyetemen, ők számítottak a tudományos élet képviselőinek. Mivel a doktor nem "gyógyítót" jelent, ötletem sincs, miért szűnik meg a szemedben egy mindenkit érintő tudományos elismerésnek lenni, azt meg pláne nem értem, hogy fogorvosok, állatorvosok miért nem fontosak a szemedben, amikor nagyjából ugyanazt a tudásanyagot sajátítják el, és mindannyian gyógyítanak.

Nemcsak a bölcsészekről, jogászokról, szakmunkásokról, de még a tiédet kiegészítő szakokról is nagyon tiszteletlenül beszélsz. Az orvosra mondják leggyakrabban, hogy doktor, de attól még az egy tudományos fokozat. Olyan, mintha azt mondanád, hogy a tudományos világban az orvoson kívül senki nem érdemli meg ezt a megtiszteltetést, ami szerintem iszonyatosan káros gondolkodás. Ráadásul az orvosi doktor meg a pHD doktor totál más. Nem tudom, hogy az osztatlan szakokra adott doktori (amit mindenki iszonyatos munkával végez el) vagy a pHD doktori (nem vesznek fel mindenkit doktori iskolába, amíg a kettessel végzett orvos is megkapja a doktorit, ráadásul nem tudom, TDK-zol-e, de egyébként nem véletlen, hogy sokan lemorzsolódnak belőle, mert nem mindenkit izgat ez a világ). Direkt igyekszem nem belemenni személyeskedésbe, mert szerintem nem vezet sehova, de na, szóval remélem, hogy ha felvesznek az orvosira, és eljutok addig, ahol te vagy, nem azon fogok gondolkozni, hogy mások nem érdemlik azt meg, amit én.

2016. nov. 27. 12:36
 72/72 anonim ***** válasza:
100%

A fogorvosok együtt tanulnak és vizsgáznak velünk az első 2 évben! Utána már szépen lassan ketté válik az általános orvoslás a fogorvoslástól, de akkor is, még felsőbb éven is van szinte minden olyan tárgyuk, ami nekünk is! Van bőrgyógy, nőgyógyászat, sebészet, neurológia stb szeminárium (gyakorlat nincs), de elméletben ugyanazt az anyagot tudniuk kell! Akkor nem érdemelnék meg, ha csak a fogászatot tanulnák. De nem.

A gyógyszerészek is rengeteget tanulnak. Egyáltalán nem irigylem őket. Ők is megérdemlik.

Egy orvostanhallgató.

2017. jún. 7. 23:39
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!