Titeket nem irritál a sok "doktor"?
Mármint az, hogy már majdnem mindenki doktor.
Az oké, hogy orvos az. De fogorvos, jogász, állatorvos, gyógyszerész, PhD-gyártó minek kap doktori címet?
Angolszász országokban például csak "MD" (doctor medicinae) fokozattal kerül valakinek a neve elé a "Dr.". A fogorvos az Dentist, semmi köze a "physician" (orvos)-hoz. A többinek szintén.
Miért kell ebbe az országba ennyi doktor? Mitől lesz így jobb nekünk?
"Nincs bajom az állatorvosokkal, szükség van rájuk is. De arra nincs, hogy doktori címet viseljenek....."
ÉS mi szükség van arra hogy egy orvos viselje a doktori címet? Ha nincs ott a neve előtt akkor már nem tud gyógyítani?
A lényeg igazából, hogy téged az zavar nagyon, hogy te elvégzed a 6 év orvosit és megkapod a doktori címet, viszont nem vagy egyedül vele, mert a tudományos doktori iskola után(min 7 év egyetem) után is viselhetik a doktor jelzőt. (a legtöbb nem szokta, egyetemen csak az ajtajukra van kiírva, de sehol máshol nem tüntetik nagyon fel)
Ez amúgy puszta irigység... az nem tetszik neked hogy nem csak neked mint orvosnak lehet ott a neve előtt. Ergó neked fontos ez a cím, hogy ott legyen a nevedben, másnak meg ne, mert te ezzel nem leszel különböző.
Eddig amúgy soha nem gondoltam bele ebbe a doktori dologba, de most elgondolkodtam rajta.
Vannak akik egy általános orvosi után megkapják a doktori címet, míg másoknak tudományos munkát kellet hozzá végezniük. (és most hagyjuk a díszdoktori címet, mert az vicc)
Arra szerettem volna ráirányítani a figyelmet, hogy nem biztos, hogy ennyi embert megillet a doktori cím. Amikor néhány évvel ezelőtt a gyógyszerészi kamara kiharcolta, hogy kapjanak Dr-i fokozatot a gyógyszerészek is, az előre jelzi azt, hogy a jövőben még számíthatunk hasonlókra más szakmák érdekképviseleti szervezeteitől. Mondván: kit fog majd bántani, ha mások is doktorok lehetnek? Hát engem igen is bánt és hangot is adok neki!
Mi lenne, ha 10 év múlva az autószerelők jönnének elő ezzel? Ilyen olyan kamu érvekre építkezve... Mert hát végül is nem bánt senkit se, akkor miért ne legyen valaki az autószerelés tudományának doktora?
Arra szerettem volna ráirányítani a figyelmet, hogy nem biztos, ilyen sokaknak (egyre több embernek) megadják a doktori címet.
Amikor pár évvel ezelőtt a gyógyszerészi kamara kiharcolta, hogy a gyógyszerészek is doktorok lehessenek, arra rábólintottak, mondván: úgy se ártanak ezzel senkinek, akkor miért ne lehessenek ők is dr-ok? Márpedig de, engem ez igen is sért, és hangot is adok neki! Ez azt vetíti előre, hogy a jövőben egyre több szakma érdekképviselete hozakodik elő ezzel.
Az az érzésem, minél inkább engednek a szabályokból ,elvekből, annál inkább csökken a magyar oktatás színvonala. 10 év múlva majd az autószerelés tudományának doktorához, Dr.Bélához viszed javítani a kocsidat, az is rendben lesz? Mert hát ők ehhez nagyon profin értenek, ezt tanulták évtizedeken keresztül. Akkor rendben van, hogy ők is doktorok legyenek, hisz ezzel úgyse ártanak senkinek...
Na várjunk.... Akkor az orvosoknak miért is kell megadni a doktori fokozatot? (egyébként külföldön is használnak dr. megjelölést mint korábban írták)
Inkább azt kellene, hogy mivel a doktori egy tudományos szint, hogy csak az kaphassa meg aki elvégez egy doktori iskolát.
Te se vagy különb mint egy gyógyszerész. Te is annyit csináltál hogy elvégeztél egy "alap"képzést. Mégpedig általános orvosit. Semmi tudományos munkát nem végeztél amit a doktori fokozat jelentene.
Egyébként az orvosok, jogászok, stb nem a tudományos munkájuk miatt kapják a doktori fokozatot, hanem mert simán a diplomához jár.
"Egyes országokban (pl. Ausztria, Németország) a konkrét doktori címben különbség lehet a természettudományi (Dr. rer. nat.) és a mérnöki (Dr. Techn.) tudományokban, de ezek a címek is a PhD-cím megfelelői. Németországban a földrajztudományban doktoráló a témától függően kap (társadalomföldrajzi témában) Ph.D. vagy (természetföldrajzi témában) Dr. rer. nat. címet.
A jogászok dr. jur., és az orvosok dr. med. (illetve a fogorvosok dr. med. dent., a gyógyszerészek dr. pharm. és az állatorvosok dr. vet.) foglalkozásdoktori címe nem tudományos fokozat, hanem diplomájuk része."
Amúgy a PhD az orvosi felett áll. Mivel az jó, hogy elvégzed az egyetemet, de tanítani egyetemen még nem taníthatsz. Ehhez neked tudományos szintet kell elérned, még akkor is ha van már egy orvosid. Ebből is jön, hogy jobban megérdemli aki tudományos fokozattal rendelkezik, mint aki csak az alapot csinálta meg.
Ha szigorúan ragaszkodnánk ahhoz, hogy mi is a doktori fokozat, akkor te nem kaphatnál dr jelölést, csak miután letudtad a PhD-t.
Ja és végül a kérdésedre a válasz:
"Titeket nem irritál a sok "doktor"?" → Nem, nem irritálnak, csak az olyanok mint te.
Csak írnám, hogy az általad felvilágosult Nyugaton is használják a dr. titulust, konkrétumként a német jogászokat tudom említeni.
Egyébként rendkívül egyszerűek az érveid. Ha orvosira jársz, akkor tanulhattál latint. Tudod, hogy mi a doctor szó jelentése (doctus, doceo, etc.)? Na akkor fogadd el, hogy ez egyáltalán nem csak az orvosok kiváltsága. Azoké az embereké, akik több éven keresztül tanultak keményen, publikáltak, kutattak.
Orvoshoz illetlen ez a viselkedés, remélem nem kerülök a kezeid alá soha. Lehet, hogy szakmailag ügyes vagy, de emberileg silány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!