Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért tanítanak irodalmat?

Miért tanítanak irodalmat?

Figyelt kérdés

Szerintem egy nagy hülyeség, főleg ahogy tanítják. Én most érettségiztem és kb 2 napom arra ment el, hogy annak a kb 10 költőnek, írónak az életrajzát tanultam. Mire jó ez? Ezeknek nagy részét 2 hét alatt elfelejtettem, és talán csak kvízkérdéseknek lennének jók. Amúgy 4-es lett az irodalmam szóval nem mondhatja senki sem, hogy hülye vagyok. Ja és ezt a verselemzést annyira erőltetik, de minek? Kit érdekel, hogy mire gondolt az a hülye költő.

Meg vannak a kötelező olvasmányok amik úgy vannak sz@rok, unalmasak ahogy vannak. Ha már azt akarják, hogy olvassunk és ne csak olvasónaplókat írkáljunk netről akkor miért nem adnak valami jobb könyveket. Mondjuk én már azokat sem olvasnám el, mert az általánosban (amikor még elolvastam a kötelezőket) már akkor megutáltam az olvasást. Én pl sokkal vizuálisabb vagyok és sztem nem csak én vagyok egyedül, de akkor miért ilyen egységes az oktatás rendszer? Én elolvasok egy könyvet alig marad meg valami, de pl matekból elég jó vagyok, akkor nekem miért kellene az irodalmat erőltetni amikor matekból sokkal többre vihetném, és amúgy tényleg mert gépésznek tanulok egy szakközépben. Az jól van, hogy néhány nagyobb költőt, írót megtanulunk meg megtanulunk érvelést írni , de a tobbi tök hülyeség mert úgy se érdekel senkit.

2014. júl. 19. 10:30
1 2 3 4 5 6
 51/55 anonim válasza:
És ezt úgy írom, hogy imádok olvasni, csak van egy saját kialakult ízlésem. Inkább romantikus, természetfeletti lényekről olvasok könyveket és egy másik barátnőm is, aki már többszáz könyvet olvasott ki.
2014. júl. 20. 09:09
 52/55 anonim ***** válasza:
De előző, te sem tagadod azért, hogy irodalomra szükség van, csak kevesebbre, ezt én sem tagadom. Viszont minden másból sem kell annyi mindent megtanítani (matekból, kémiából stb. sem). De az állati jó lenne, ha két nyelvet is tudnának középszinten a tanulók: egyrészt mert hasznos, másrészt meg mert egyetemen nem tanítanak nyelveket és 1-2 középfokú nyelvvizsga kötelező szokott lenni.
2014. júl. 20. 09:23
 53/55 anonim ***** válasza:
74%

Sziasztok!

Leírnám saját tapasztalatomat az irodalommal kapcsolatban főiskolás létemre. Gimiben én sem szerettem az irodalom száraz részeit (életrajz magolás, verselemzés stb)a 4 év folyamán kialakult egy amolyan érdeklődési köröm 1-2 költő/író iránt pl: imádom Poe-t, az orosz irodalmat, Karinthy-t.

A kötelezőket nem olvastam el, mert ha azt hallottam, hogy "Hú de unalmas és hosszú" akkor inkább elolvastam 3-4 elemzést róluk a neten hogy képbe kerüljek az adott művekkel kapcsolatban. Bevallom, én is azok táborát erősítettem, akik feleslegesnek tartják a középsulis irodalmat, gondolván, hogy nem lesz rájuk szükségem. (főiskolán társadalomtudományi területen tanulok) DE....egyszer csak igényem támadt arra, hogy olvassak és művelt legyek. Szóval túlléptem azon, hogy "de felesleges volt az irodalom gimiben" és beismertem, hogy azért valami haszna csak volt. Így hát elkezdtem olyan könyveket olvasni amik most megragadják a figyelmemet (Quo Vadis) Annyiból jó volt az irodalom, hogy megismerkedtünk az írók különböző stílusaival, és 1-2 személyiség formáló művel. És tévedsz kedves kérdező, mert a fiatalok nagy része igenis olvas könyveket és érdekli őket az irodalom. a középiskolás műveltséget mindenki maga formálja tovább. Az igaz, hogy sok felesleges dolgot tanítanak a közoktatásban, de kinek mi a felesleges? Bármilyen társaságba szóba kerülhet 1-1 életrajzi momentum, vagy könyv tartalom. Én például akkor fogtam a fejemet, amikor egy magyar szakos barátnőmmel beszéltem, és halvány lila gőze sem volt néhány műről, amiket pl az emberek 80%-a ismer.

2014. júl. 20. 19:05
 54/55 anonim válasza:
Én is most tartok gimnáziumi tanulmányaim végén és én se értem, hogy mire jó ez a tantárgy. Mondok egy példát ha komolyan veszed az irodalmat és irodalommal mész tovább tanulni jó esetben tanár lehetsz (180e fizuért). Más részről még azt se értem, hogy a tanár honnan tudja, hogy mire gondolt a költő? Vagy arra gondolt amit tanulunk vagy nem...
2016. máj. 1. 18:10
 55/55 anonim válasza:

Honfoglalózz, akkor rájössz, mennyire fontos az irodalom.

Én így írtam volna ki a kérdést: Minek tanítanak informatikát, ha amit az órán veszünk, azt már eleve tudjuk.

De viccen kívül, egy művelt ember felfogja, hogy miért fontos az irodalom, és elismeri. Mivel én történelmet tanulok, nekem létfontosságú, és szeretem is mind a kettőt.

2018. aug. 16. 22:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!