Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért tanítanak irodalmat?

Miért tanítanak irodalmat?

Figyelt kérdés

Szerintem egy nagy hülyeség, főleg ahogy tanítják. Én most érettségiztem és kb 2 napom arra ment el, hogy annak a kb 10 költőnek, írónak az életrajzát tanultam. Mire jó ez? Ezeknek nagy részét 2 hét alatt elfelejtettem, és talán csak kvízkérdéseknek lennének jók. Amúgy 4-es lett az irodalmam szóval nem mondhatja senki sem, hogy hülye vagyok. Ja és ezt a verselemzést annyira erőltetik, de minek? Kit érdekel, hogy mire gondolt az a hülye költő.

Meg vannak a kötelező olvasmányok amik úgy vannak sz@rok, unalmasak ahogy vannak. Ha már azt akarják, hogy olvassunk és ne csak olvasónaplókat írkáljunk netről akkor miért nem adnak valami jobb könyveket. Mondjuk én már azokat sem olvasnám el, mert az általánosban (amikor még elolvastam a kötelezőket) már akkor megutáltam az olvasást. Én pl sokkal vizuálisabb vagyok és sztem nem csak én vagyok egyedül, de akkor miért ilyen egységes az oktatás rendszer? Én elolvasok egy könyvet alig marad meg valami, de pl matekból elég jó vagyok, akkor nekem miért kellene az irodalmat erőltetni amikor matekból sokkal többre vihetném, és amúgy tényleg mert gépésznek tanulok egy szakközépben. Az jól van, hogy néhány nagyobb költőt, írót megtanulunk meg megtanulunk érvelést írni , de a tobbi tök hülyeség mert úgy se érdekel senkit.

2014. júl. 19. 10:30
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
47%
Szóval csak mert te pl. húsz évesen végzel, nem biztos, hogy lesz egy jól fizető állásod rögtön... Saját lakás sem 5 év alatt lesz meg... -.-'
2014. júl. 19. 23:59
 42/55 anonim ***** válasza:
43%

"Ha nem tanulnék akkor nem vinném semmire."

Látod, én sem vinném semmire, ezért tanulok. ;) És amíg nem lesz saját lakásod, de lesz munkád, a szüleiddel élsz? Remélem, úgy gondolod, hogy be is szállsz a háztartásba, meg a rezsibe, mert ha nem, azt élősködésnek hívják, akkor is, ha saját lakásra gyűjtesz...

2014. júl. 20. 00:02
 43/55 anonim ***** válasza:
43%
"Azért tanulom meg, mert sajnos ez a követelmény." Bizony, mindenki mindent ezért tanul meg...
2014. júl. 20. 00:04
 44/55 anonim ***** válasza:
43%
*tanulja
2014. júl. 20. 00:05
 45/55 anonim ***** válasza:
43%

De veled kár vitatkozni igazából. Ahogy elnézem, nem az irodalmat tartod feleslegesnek, hanem azt a 4 évet, amit nyűglődnöd kellett a középsuliban, hogy legyen egy érettségid. Sokan, akik olvasnak, nem tartják feleslegesnek az irodalmat: és vannak ilyenek a te korosztályodba is, csak nem találkozol velük -- én szoktam, nem tudom, te milyen suliba jártál...

Tanulhattál volna rögtön szakmát: sok szakma van, ami keresett, hiány szakma és akkor már most tudnál dolgozni...

2014. júl. 20. 00:11
 46/55 anonim ***** válasza:
43%

Megspóroltál volna felesleges négy évet...

És egyébként sem értem, miért az irodalomra irányul az ellenszenved elsősorban, amikor a történelemre, énekre, művészetekre, testnevelésre stb. ugyanígy irányulhatna.

2014. júl. 20. 00:14
 47/55 anonim ***** válasza:
Eleve nem értem, mi lenne az oktatási koncepciód, fejtsd ki, kérlek, mert hülyén halok meg: mit tanítsunk és mit ne? Mert hogy valami történelem, irodalom, humán műveltségi alapot kell tanítani és reál műveltségi alapot is. A humán műveltségűből ugyanis nem lesz mérnök, a reál műveltségű viszont nem megy el óvónőnek, pszichológusnak etc.
2014. júl. 20. 00:16
 48/55 A kérdező kommentje:

Azért az irodalmat írtam ki mert ez ami a legfeleslegesebb és amit a legrosszabbul tanítanak. Szakiskolába meg azért nem mentem, mert akik ott végeznek azok kevesebbet keresnek, meg még nem tudtam 4 éve, hogy fogok-e tovább tanulni.

Csak annyit kellene csinálni, hogy az elavult dolgokat kiszelektálják. Irodalmat meg minden másnak az alapjait megtanítanák majd mindenki eldönti, hogy mi akar lenni. Kb 2-3 év alatt leérettségiznénk. Meg az alapokat jobban megtanítanák, mert a legtöbb tantárgynál késésben voltunk, és volt amit nagyon kapkodva tanítottak meg. Pl nálunk a matek, 3 hónap csúszás volt, irodalomnál is néhány héttel el voltunk maradva. És érettségi szünetben még be kellett menni, hogy egy-egy tételt átvegyünk.

Nem értem azt sem, hogy mi a baj akkor ha nem kellene olyan sokat tanulni, ha már 18-19 évesen végeznék, és lenne szakmánk és érettségink.

2014. júl. 20. 00:43
 49/55 anonim ***** válasza:
43%

Hát nekem a földrajzot tanították elég rosszul, soha nem gondoltam, hogy a földrajz feleslegees lenne, pedig nem feltétlen használom azt, amit ott megtanultunk.

De szerintem, neked egyáltalán nem az a bajod, hogy valami felesleges (mert hasznát nem érzed a történelemnek sem, mégis az irodalmat szapulod), hanem az, hogy túl sokat tanítanak és ezért neked 18+ korodig kell tanulni.

Lehetséges, meg kéne újítani az oktatást, de abban a rendszerben sem kéne több matekot vagy mást tanítani, épphogy mindenből kevesebbet. És semmit sem kell elhagyni, mert valami egyszerűen a kultúránk és a társadalmunk része, amiben benne élünk és azért kell megtanulni, mert hozzáad az emberi mivoltunkhoz. Ilyen lenne az irodalom is, amit tényleg nem elhagyni kéne, csak hasznos-jó olvasmányokat kéne olvasni, de ha tájékozott vagy, nyilván tudod, hogy az irodalom tanárok nagy része ezen a véleményen van...

2014. júl. 20. 08:04
 50/55 anonim válasza:
Egyet értek veled. Irodalom helyett magasabb óraszámban taníthatnák az idegen nyelveket. De a nyelvtanban is rengeteg felesleges dolog van. Csak a helyesírás és az önéletrajz, kérvény, sajtószövegek tanítása a hasznos benme, mondatelemzéssel nem kapok újságírói állást például...
2014. júl. 20. 09:06
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!