Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért helyezik előtérbe az...

Miért helyezik előtérbe az irodalmat a többi művészeti ágnál előrébb?

Figyelt kérdés

Az ének-zene,rajz,technika is mind művészet,mégsem kötelező belőle érettségizni,és heti 0,5-1 órában tanítják.

Miért nem tanítanak helyette az élethez szükséges tárgyakat?

Egyáltalán miért vannak még kötelező olvasmányok?

Nincs bajom a művészettel,de szerintem a természettudományoknak több értelme lenne.

Miért kell egy mai embernek tudni azt,hogy XY költő élete milyen volt és mit gondolt a világról?

2014. júl. 1. 01:34
 1/6 valamiparadox ***** válasza:

Próbálok sorrendben haladni:

A technika nem művészet,szimplán csak egy tantárgy (bár vannak ehhez is kapcsolható művészeti ágak,pl. Assemblage szerintem elég közel áll hozzá).

Miért az irodalom van előtérben?

Ehhez nem szükséges kézügyesség vagy felszerelés (egy könyvet leszámítva). Így mindenki tudja (pusztán elméletileg) értelmezni vagy élvezni a műveket.

Először definiáljuk mik az élethez szükséges tárgyak vagy tudás. De tényleg van pár dolog,amit el lehetne magyarázni középiskolában 3 órában.

Kötelező olvasmányok: ez egy nehezebb kérdés,mert ha ezt kiveszik,akkor másról is el kell dönteni,hogy bent maradhat-e. Nekem inkább az a problémám,hogy sok művet túl korán erőltetnek,illetve kevés modern(ebb) szerző és könyv van a listán általában.

Kinek lenne több értelme? Ezt is definiáljuk először,utána térjünk vissza rá.

Tényleg nem árt,ha ismersz pár összefüggést,de ha nem ezzel akarsz továbbtanulni,akkor legyen mellette más választási lehetőséged is. A saját megfigyeléseim alapján nem mindenkinek mennek ezek a tárgyak (van,akinek meg az irodalmi művek értelmezése nem megy).

A költők életét csak az érettségihez (vagy diplomához,ha olyan szakon tanul valaki) kell tudni. Nem is az a lényeg. Inkább a karakterek egymáshoz fűződő viszonya, az emberi viselkedés bemutatása (főleg 19-20. századtól kezdve,ha jól emlékszem). A leírt viselkedés minták sokszor egy az egyben alkalmazhatóak a mai életben. Szerintem Mikszáth több novellája alkalmas erre (csakhogy magyar példát mondjak) vagy Ady nőkhöz való hozzáállása.

Ideális esetben azért kell ismerned ezeket a műveket,hogy felismerd ezeket a mintákat és megtanulj elemezni szövegeket (de akár filmeket vagy egyéb média szövegeket). Itt pedig be tudom hozni a természettudományokat: ott is segít (szerintem elengedhetetlen),hogy átlásd az összefüggéséket és ki tudj elemezni valamit. Ebből a szempontból nincs különbség a kettő között.

Az pedig csak "sikerélmény" (nevezzük így),ha össze tudsz kapcsolni két addig távolinak tűnő dolgot,pl. Karinthy-t az Eredet c. filmmel.

Ezek nem jelentik,hogy szeretned kell az irodalmat, viszont akkor a természettudományokból tényleg legyél jó (főleg,ha ez érdekel).

De javaslom,hogy válassz ki pár könyvet,ami érdekesnek tűnik (nem kell,hogy kötelező olvasmányok legyenek),s olvasd el őket figyelmesen.Csak utána dönts arról,hogy mi tetszik és mi a felesleges.Ez fontos is,ha a természettudományokat preferálod,mert minden tény figyelembe vétele nélkül nem vonhatsz le megfelelő következtetéseket.

2014. júl. 1. 02:59
 2/6 anonim ***** válasza:

Irodalomórán megtanulsz szöveget értelmezni és fogalmazni, amire minden embernek szüksége van, szemben az énekléssel vagy a rajzolással. A lexikális tudás elsajátítása pedig egyrészt azért fontos mert a középiskolai tananyag az alapműveltség része, másrészt egyetemen még sokszor ennyi mindent kell bemagolnod, ha feleslegesnek tartod ha nem.

Sok olyan iskola van, ami indít reál tantárgyakat, ha ennyire nem érdekel keress olyat. Ha nincs rá lehetőséged akkor majd a középiskola után azt tanulsz amit akarsz.

2014. júl. 1. 03:18
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Hogy ne írjunk le ilyen borzalmas mondatot:

"Miért helyezik előtérbe az irodalmat a többi művészeti ágnál előrébb?"

2014. júl. 1. 04:45
 4/6 anonim ***** válasza:

Mert írni, olvasni muszáj tudni, rajzolni és énekelni nem feltétlenül. A technikaórai anyagot meg mindenki elsajátítja idővel, ha főznie, varrnia kell magára.

A természetből észlel annyit az ember élete során, hogy ne kelljen tanulnia. A fizikusok törvényei is megfigyeléseken alapulnak. Kémiát a főzésen, takarításon és gyógyszereken keresztül tanulsz, földrajzot akkor, ha kíváncsi vagy és sokat utazol, biológiát pedig saját magadat és más élőlényeket megfigyelve.

Az irodalomtanulás segíti az eligazodást a történelemben, amit pedig azért fontos ismerni, hogy eligazodj és felelős döntéseket hozz a politikában - a költők ezen területen is gyakran szerepet vállaltak -, ne érzelmi alapon menj el egy-egy tüntetésre, és ne dőlj be a politikusok mézesmázos szavainak. Az irodalom ihletett sok festményt, alapul szolgált a filmeknek. Fejleszti a fantáziát, és nem hagyja, hogy a szemed becsapjon egy-egy effekt láttán.

2014. júl. 1. 06:23
 5/6 A kérdező kommentje:

Bocs,hajnalban írtam,fáradt voltam.

Ne ezen kellene lovagolni,szerintem.

A nyelvtanra nem vonatkozik az állításom.

A helyesírásnak az irodalomhoz mi köze van?

2014. júl. 1. 15:13
 6/6 A kérdező kommentje:
Utolsó az irodalom lehet pont ennek ellenkezője is.
2014. júl. 1. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!