Miért nem néznek körül az emberek, ha elindulnak a zebrán?
Sajnos minden nap hallani, hogy valakit elütöttek a zebrán. A minap egy idős nénit ütött el egy kamion, (brrrr. :( aki szabályosan közlekedett, és bár a kamionnak is zöld volt, át kellett volna engednie a nénit. Én vitáznék azzal, hogy a néni szabályosan közlekedett, mert ha lelép valaki a zebráról, körül kellene néznie. Ugyanis, ha körülnézett volna, biztosan nem lépett volna a kamion elé, mert bár elsőbbsége volt, az élet megóvása fontosabb az igazánál.
Gyakorló autósként sajnos az a tapasztalatom, hogy biztos elsőbbségük tudatában, nem néznek körül az emberek, pedig gyermekkoromban még így tanították: Kisfiam, ha lelépsz a zebrán, akkor először balra, majd jobbra, utána ismét balra kell nézni, és csak azután lépj le a zebrára, ha meggyőződtél róla, biztonsággal elindulhatsz!!!
Igen, én is akartam már ezt a példát felhozni!
Kicsit más szemszögből:
Naponta sokat vezető autósként én is tapasztaltam már, hogy a belső sávban közlekedő autós megáll a később érkező a szélén belerobog a zebrába, de a gyalogos már elindult, becsapódva, mert azt hiszi, szabad az útja.
(Megjegyzem, gyalogosként már ért engem ilyen, de én,
számítottam rá, hogy nem biztos, hogy megáll a szélső autó, ezért nem indultam el!)
A szélső autó majdnem elütötte a gyalogost, nagyot fékezett, 1 centire állt meg, szerencsére nem lett baj.
Csak a vezető ült elfehéredve, a gyalogos pedig szidta, mint a bokrot.
És én is részese voltam már ilyennek, én haladtam a belső sávban, és már előtte felfigyeltem a szélső sávban közlekedő sportos vezetésére.
A gyalogos ott várt a zebra szélén. Pillanat alatt el kellett döntenem, mit csináljak? Ha a belső sávban megállok, akkor becsaphatom azzal a gyalogost, hogy
szabad az útja, a szélső autó pedig nem állt volna meg, ezt a zsigereimben éreztem. Úgy elütötte volna a gyalogost, hogy kilapul szegény.
Ezért a legjobb megoldásnak azt vettem, hogy nem állok meg belül, és jól döntöttem szerintem, mert a szélén sem állt meg a sportoska. Vagyis, (ezt tanítják a kreszben) a balesetveszély elhárítása érdekében az autósnak a kresz szabályait néha át kell hágni.
Szerintem a zebránál várakozó, bár szidott szerintem, hogy az a két autó nem állt meg, nem adta meg az elsőbbséget, de közülük az egyik, (én) AZ ÉLETÉT MENTETTE MEG!
Ha megállok belül ez esetben, a szélén pedig elüti a szabálytalan a gyalogost, akkor én, aki szabályos lettem volna, mégis úgy éreztem volna, hogy én is hibás vagyok, pedig a KRESZ szó szerint vett értelmezése szerint mégsem.
Végezetül: Én nem gondolom azt, hogy ugyanannyi autóst ütnének el a zebrán, ha a tájékoztatás felhívná rá a figyelmet: JOBBAN VIGYÁZZANAK MAGUKRA!
Mert gyakorló autósként bizton állítom: Alig-alig vigyáznak! Én gyemekkoromban még az iskolában tanultam
hogy miképpen kell gyalogosként áthaladni a zebrán.
Meg kell álni, majd először balra, utána jobbra, végezetül megint balra kell nézni, ezután lehet biztonságosabban áthaladni.
Ezt pici korában megtanítottam a lányomnak, és úgy betartja, hogy szerencsére még helyzete sem volt.
Sokszor még én nógatom, hogy gyere már, olyan megfontolt, de nem baj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!