Miért rohannak az emberek a mozgólépcsőn? (Metró)
Egyrészt nem csak a 2-5 percenként járó metróHOZ sietnek, hanem felfelé is, ahol meg lehet, hogy nem gyakran jár, amit el kéne érniük. Másrészt az a 2-5 perc is lehet kritikus adott esetben - nyilván nem véletlenül siet, aki siet. Tudod, út közben is millió dolog közbejöhet (áramszünet miatt áll a villamos/troli, karambol, kigyullad a metró - csak hogy a Budapesten nap mint nap előforduló dolgok közül említsek párat), ami miatt hiába indul el időben, egyszerűen elkésik, ha nem hozza be a lemaradást pl. pont ilyen kis apróságokkal.
De gondolom neked még soha nem kellett sietned sehova, se interjúra, se sürgősen kórházba, se a gyerekedért az óvodába. És gondolom, ha esetleg történne veled ilyesmi, akkor sem zavarna, hogy a ráérős emberek hátráltatnának.
Újpest Központnál, én sem értem.
Ott széles a lépcső is. Én, ha sietek, akkor a lépcsőt használom. Ha 'ráérek' (nem 2 percen belül indul a buszom), akkor a mozgólépcsőt veszem igénybe.
Ja és igen: nem egyszer, az idős embereket látom, hogy ők tolonganak a mozgólépcsőn.
Nyugati: itt azt nem értem, hogy miért nem adnak mindig, szabad utat a siető embernek. A metró, hiába jár 2, vagy 3 percenként: az is számít, ha átszáll egy másik járműre (az, meg, nem fogja bevárni).
Az a baj, hogy fejletlen a közlekedési kultúra. Az emberek kb 10-15%-a az, aki normálisan sietni akar a mozgólépcsőn, ha éppen késésben van, de nyilván hatalmas tömegben nem teszi. A maradék 90%-on osztoznak azok, akik pofátlanul fúrják magukat, és azok is, akik pampogva juszt is bal oldalra állnak.
Londonban, ha bal oldalra állsz a mozgólépcsőn, szabályosan letarolnak, félrelöknek. Más helyeken ez már megszokott, na mondjuk ehhez az is kéne, hogy csúcsidőben ne rohadt 1 db mozgólépcső működjön mindkét irányba. A 2-es metró állomásai ebből a szempontból különösen balfsz módon vannak megcsinálva, a legtöbbnél 3 db mozgólépcső van, tehát csúcsidőben vagy lenn, vagy fenn torlódik össze a tömeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!