Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért nem néznek körül az...

Miért nem néznek körül az emberek, ha elindulnak a zebrán?

Figyelt kérdés

Sajnos minden nap hallani, hogy valakit elütöttek a zebrán. A minap egy idős nénit ütött el egy kamion, (brrrr. :( aki szabályosan közlekedett, és bár a kamionnak is zöld volt, át kellett volna engednie a nénit. Én vitáznék azzal, hogy a néni szabályosan közlekedett, mert ha lelép valaki a zebráról, körül kellene néznie. Ugyanis, ha körülnézett volna, biztosan nem lépett volna a kamion elé, mert bár elsőbbsége volt, az élet megóvása fontosabb az igazánál.

Gyakorló autósként sajnos az a tapasztalatom, hogy biztos elsőbbségük tudatában, nem néznek körül az emberek, pedig gyermekkoromban még így tanították: Kisfiam, ha lelépsz a zebrán, akkor először balra, majd jobbra, utána ismét balra kell nézni, és csak azután lépj le a zebrára, ha meggyőződtél róla, biztonsággal elindulhatsz!!!

2014. okt. 30. 12:42
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
59%

Mára sikeresen alkalmazzák a gyalogosok azt a szabályt--gyalogosnak elsőbbsége van a zebrán. Kivéve, ahol lámpa működik. Az autónak úgy kell közelítenie, hogy azonnal meg tudjon állni. Persze, itt is sokszor hiányzik a tolerancia, mert belehalna, ha netán egy közeledő autót elengedne, és fél perccel később érne át a túloldalra.

Ma már nem él a régi tanítás.

2014. okt. 30. 12:50
 2/41 A kérdező kommentje:

A hír után, riport egy közlekedésbiztonsági szakemberrel:

Sajnos rengeteg az olyan közlekedési baleset, melyben gyalogost gázolnak el. Az esetek túlnyomó többségében a gépjárművezetős hibája, felelőssége a baleset.

Sajnos nem figyelnek eléggé, sőt, igyekeznek elévágni, kikerülni a gyalogost, nem adva meg az elsőbbséget, ezzel is jelentősen emelve a baleset kockázatát.

Ez mind igaz. De nagyon fontos lett volna kitérni a szakembernek arra, hogy sajnos nem szokták felhívni a gyalogosok figyelmét arra, hogy hiába, ha ők szabályosan át akarnak kelni a zebrán, azt csak körültekintően, a körülnézés szabályai szerint tehetik meg szabályosan. Vagyis a kresz szabályoknál is ezt kellene oktatni, akkor szabályos egy átkelés, ha a gyalogos a biztos elsőbbsége tudatában is megtette a körültekintést. Ennek egyértelmű jeleként a fej mozgása

látható, esetleg szemkontaktus keresése a gépjárművezetővel, illetve, a kar felemelése függőleges irányban. Még azt is belevenném a szabályba, hogy ezek után, a gépjárművezető villantással, illetve az elakadásjelzővel nyugtázza, hogy vette az adást.

Véleményem szerint, ha a híradásokban, iletve szakemberek jobban ráirányulnának ezekre a dolgokra, sokkal kevesebb lenne az ilyen baleset.

Gyakorló autósként sajnos nap mint nap tapasztalom, hogy elsőbbségük biztos tudatában, hogyan lépnek le elém a gyalogosok, sokszor idősekkel, gyerekekkel, babakocsival.

Szerencsére én figyelmes vagyok, betartom a szabályokat, de mi van, ha lankad valamelyik autós figyelme? A zebra nem egy hatalmas beton, vagy gumifallal védett létesítmény, és a sírjára sem írják rá senkinek, csak erre azért gondolnak a hozzátartozók, hogy elütötte egy szemétláda, de bizony még élhetett volna, ha körülnézett volna.

2014. okt. 30. 12:56
 3/41 anonim ***** válasza:
61%

EZT ugye nem gondolod komolyan?!?!?!

"Vagyis a kresz szabályoknál is ezt kellene oktatni, akkor szabályos egy átkelés, ha a gyalogos a biztos elsőbbsége tudatában is megtette a körültekintést. Ennek egyértelmű jeleként a fej mozgása

látható, esetleg szemkontaktus keresése a gépjárművezetővel, illetve, a kar felemelése függőleges irányban. Még azt is belevenném a szabályba, hogy ezek után, a gépjárművezető villantással, illetve az elakadásjelzővel nyugtázza, hogy vette az adást."

Ha valakinek elsöbbsége van, akkor azt nem kell külön "kérnie" és akinek elsöbbségadási kötelezettsége van, annak nem kell "beleegyeznie".

Ezzel az erösvel azt is követelhetnéd, hogy ha útkeresztödéshez ér egy autós, ahol neki van elsöbége, akkor CSAK abban az esetben mehet tovább, amennyiben elöször a kereszirányba közlekedöenek ezt jelzi, szemkontaktussal meg felemelt karral, és a másik, akinek meg kellene adnia az elsöbbséget, ezt villantással engedélyeznie kellene.

Szerintem te lennél a legelsö, aki ezen kiadana (mondjuk, jogosan), de az elv ugyanaz, mint amit a gyalogoskra voankozóan akarnál.

A gyalogosnak a zebrán elsöbbsége van, és ezt az autósok meg kell, hogy adják, különösebb beleegyezés vagy visszajelzés nélkül, mert EZ a szabály.

2014. okt. 30. 13:05
 4/41 anonim ***** válasza:

"Gyakorló autósként sajnos nap mint nap tapasztalom, hogy elsőbbségük biztos tudatában, hogyan lépnek le elém a gyalogosok, sokszor idősekkel, gyerekekkel, babakocsival."

MIVEL elsöbbségük van, ezért teljesen joso tölük ez a viselkedés.

2Szerencsére én figyelmes vagyok, betartom a szabályokat, de mi van, ha lankad valamelyik autós figyelme?"

Ha valaki vezet, annak kötelessége "nem lanakdó figyelemmel tenni", mert különben nem alkalmas autóvezetésre.

"A zebra nem egy hatalmas beton, vagy gumifallal védett létesítmény, és a sírjára sem írják rá senkinek, csak erre azért gondolnak a hozzátartozók, hogy elütötte egy szemétláda, de bizony még élhetett volna, ha körülnézett volna."

Persze, éppen ezért lettek szabályok kitalálva. A legtöbb "szemétláda" meg kb ugyanennyi balesetet okozna akkor is, ha körülnéz a gyalogos, mert akkor sem lassít, ha a gyalogos már RAJTA VAN a zebrán. Igaz, akor arra hivatkozik, hogy miért "vánszorgott"

2014. okt. 30. 13:09
 5/41 A kérdező kommentje:
Pontosan az a baj a mostani szabállyal, hogy szinte belesulykolják a gyalogosokba, hogy az autónak minden esetben meg kell állni, a gyalogosnak korlátlan elsőbbsége van. Ezzel tompítva a fellősségérzetüket, és a törvény egyértelműsége túlzottan megnöveli a biztonságérzetüket. Sajnos az ember nagyon puha anyagból van a több tonna fémhez képest, nehéz vitázni a kerék alatt. Kérdés? Miért halt meg? --Mert neki volt igaza!!! Ha nem indult volna a kerék alá, akkor is neki lett volna igaza, bár, ha elengedte volna az autót, életben maradt volna. Akkor, saját maga szidhatná a piszok szabálytalan autóst, és nem a gyászoló rokonság.
2014. okt. 30. 13:11
 6/41 anonim ***** válasza:
100%

Kresz oktatás nélkül is tudja mindenki, hogy a piros lámpa tiltást jelent. Aki ezt nem veszi figyelembe, az vállalja a felelősséget érte.

Feltételezem, hogy a kamionos nem úgy gázolta el a nénit, hogy 0km/h-ról indult el. A körülményeket nem ismerem, mert nem írtál sokat, valszeg te se ismered őket. El tudom képzelni, hogy a néni hirtelen lépett ki az autó elé. Egy teherautónak nagy a súlya, hosszabb a fékútja, nehezebben áll meg. Nem lehet minden esetben elkerülni egy balesetet, akkor se ha a sofőr gyakorlott. Azt se írod, hogy kanyarodott e a kamionos, tehát a néninek volt e zöld vagy a kamionnak.

Az elsőbbség pont arról szól, hogy nem kell egyezkedned a másikkal. A szabályok az esetek 95%-ban egyértelműek. Táblák, lámpák, felfestések segítenek benne. Aki ezt nem képes alkalmazni, az ne vezessen. A gyalogosoknak pedig szinte csak azt a szabályt kell betartaniuk, hogy a piroson nem mennek át.

Természetesen kocsiból is benézek a kereszteződésbe ahol elsőbbségem van, csak nem lassítok. Bringásként meg gyalogosként körültekintőbb vagyok, mert én vagyok a gyengébb. Ez egyszerű életösztön.

2014. okt. 30. 13:20
 7/41 anonim ***** válasza:

Amúgy, igenis sulykolják a gyalogosokba, hogy a lámpa nélküli zebrán elsőbbségük van. Előfordult már párszor, hogy balra nézve a zebra szélére álltam, mint aki azonnal kiugrik rá. Sajnos ennek se volt meg mindig a hatása.

Gödöllőn rendőröket állítanak a zebrához tanítási napok elején és végén, nah ott nincs ilyen gond.

2014. okt. 30. 13:22
 8/41 A kérdező kommentje:

Pontosan ezeket a reakciókat vártam!

Nem kérdőjelezem meg, hogy kinek van elsőbbsége a zebrán, sőt!

Úgy közlekedem, ahogyan a nagykönyvben is megvan írva.

Mégis, többször lehettem volna már halott, ha gyalogosként úgy közlekednék, mint egyesek, akik körülnézés nélkül, szinte nekem rohanva lépnek elém.

Én nagyon figyelek, ezért nincs sosem baj.

Nem szabad azonban csak az autósokra hárítani a felelősséget! Akkor is felelősségteljesen kell közlekedni, ha elsőbbsége van az embernek, és mint autós, elsőbbség esetén is a balesetveszély elkerülése érdekében, át kell adni az elsőbbséget, ilyen egyszerű.

Ha átkel valaki a zebrán, fel kell mérni szerintem a biztonsági kockázatot. Szerintem még a zebra közepén is lehet figyelni, és fel lehet mérni az esetleges közeledő autó sebességét, sőt félre is lehet ugrani, mert nem az ember az erősebb.

És mégegyszer mondom, nem azért írom le ezt, hogy arra buzdítsak bármilyen autóst, hogy menjen csak, mint az őrült!!! NEM! Tessék figyelni, MINDKÉT OLDALRÓL, drága az emberélet.

A kézfeltartásról: Saját szememmel láttam és én is sokszor alkalmazom: Senki nem akar átengedni a zebrán,

már régóta átkelnék. Előreteszem a lábam, felemelem a karom és szembefordulok a közeledő autóval. (Nem állok elé) Azonnal megáll az autós, sőt előzékenyen int, vagy villant, hogy tessék uram átkelni, szabad az út!!

Ennyire egyszerű.

2014. okt. 30. 13:27
 9/41 anonim ***** válasza:

Ugyan nekem nincs jogosítványom, de mindkét fél nézőpontját megértem. Mikor valaki mellett kocsiban ülök, sokszor én is látom, hogy úgy lépnek le forgalmas úton a gyalogosok a járdáról, hogy körül sem néznek. Édesanyám szokott sokszor panaszkodni rá, hogy habár a gyalogosnak van elsőbbsége és ő "szívesen" meg is adja azt, mégsem minden esetben olyan könnyű megállítani a mozgásban lévő autót, néha a hirtelen fékezés még balesetveszélyes is.

Gyalogosként viszont azt tapasztalom, hogy sokszor még a zöld lámpás zebrán sem tudok átkelni biztonságosan. Eléggé félek átkelni az úton, ezért inkább hátrébb állok, és kivárom, míg elmegy az összes kocsi, minthogy "kiugorjak" az autó elé vagy kényszerítsem rá, hogy álljon meg miattam. Ettől függetlenül úgy hiszem, a zebrán, ha zöld a lámpa, át kéne mennem úgy, hogy közben nincs rajtam a frász, mikor gázolnak el. Itt ahol dolgozom sok olyan lámpa van, ami egyszerre engedi a kocsiknak a kanyarodást és nekünk az átmenetelt; borzasztó sokszor járok úgy, hogy a kanyarodó kocsi annyira türelmetlen, hogy néha majdnem a lábamon megy át, csak hogy átmehessen. Elég félelmetes, amikor centikre megy el tőlem a kocsi, és még csak azt sem jelzi egyértelműen, hogy most átmegy és álljak meg a zebra kellős közepén, vagy átenged. :/

2014. okt. 30. 13:32
 10/41 A kérdező kommentje:

Igen, valószínűleg elélépett a néni a kamionnak.

A kamionnak is zöld volt, rákanyarodott a másik útra, ahol a zebra volt. A néninek is zöldet mutatott a lámpa, Ő csak ezt nézte, vagyis előre.

A besulykolt szabály: A gyalogosnak minden esetben elsőbbsége van.

Megtette, elindult, szinte eléugrott az oldalról érkező kamionnak.

A másik, ajánlott szabály: Akkor is nézz körül, ha elsőbbséged van!

Ha a második szabályt is betartja, életben lenne.

Tehát, annak válaszolva, aki azt írta, hogy hülyeségeket beszélek,aki nem hajlandó körülnézni, mert akár a zebra közepén is elüthetik, annak üzenem: Vigyázzanak rá az autósok, mert saját magára nemigen akar, mert még nincs hivatalos KRESZ szabály rá!

2014. okt. 30. 13:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!