Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Megkülönböztető jelzés - ez...

Megkülönböztető jelzés - ez akkor hogy van? Nem lehet ebből nagy gond?

Figyelt kérdés

tehát leírom, amit mostanában valami új divatként látok, csak éppen ellentmond minden jogszabályi előírásnak:

rendőrautók egyre jobban szeretik a fényhidat úgy használni, hogy nem villogó üzemre állítják, hanem simán csak világít az egész híd.

Oké, sötétben még látható, csak éppen ez így jogszabályilag nem felel meg a megkülönböztető jelzés követelményeinek, sőt, kifejezetten tilos.

MKJ: "kék vagy kék-vörös villogó (!!!) fényjelzés és a sziréna együttes használata ..stbstb"

De olyan fényjelzést nem ismer a KRESZ és az IRM r. se, hogy csak simán világít pirosan vagy kéken. Pedig az Opel Astráka szerelt LED-es típusok tudnak folyamatosan világítani is, csak éppen maximálisan szabályellenes (egyes országokban van ilyen funkció, gondolom, gyárilag ezért van benne ez is, csak éppen a magyar KRESZ szerint tilos is).

Na most ha a rendőr így használja az MKJ-t (ami tehát így nem is MKJ már), és bele durrant valaki, akkor abszolút joggal hivatkozhat a másik fél arra, hogy márpedig ő nem látott semmiféle MKJ-t, sőt, pont azért történt a baleset, mert megtévesztette ez az elvileg nem létező fény a forgalomban.

Esetleg közlek. szakértő hogy látja ezt? És hogy mehet ki a forgalomba egy szabálytalan fényjelzéssel felszerelt jármű?

(azt már nem is kell hozzá tennem, hogy ilyen szabálytalanságokat véletlenül se látok se mentőn se tűzoltón, csakis rendőrautón ...)

2014. márc. 21. 20:50
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:
Még mindig nem írtál törvényi hivatkozást, pedig szerintem ennyi idő elég lett volna, hogy megjöjjön a kedved.
2014. ápr. 19. 10:14
 52/64 A kérdező kommentje:

megmondom őszintén, nincs hozzá energiám, de ez nem azt jelenti h ne lennék velük tisztában. esetleg ha leírod, mire is akarsz ... meglátom.

és hatalmas etetés és ferdítés ez a "mega"-vizsga, mert minden épelméjű tudja, hogy ezt pont azért találták ki, mert így minden rendőrnek megvan, de a PÁV-I-en a 90% elvérzett. És hát a jogszabály sztem mindenkire vonatkozik, az viszont világosan leírja, hogy MKJ-s autót csakis érvényes PÁV-I birtokában lehet vezetni (tudom, kivéve a magyar rendőrök, rájuk másképp értendő minden jogszabály).

Ez most olyan minta én azt mondanám h na én nem megyek át a KRESZ-vizsgán, mert tudom, hogy úgyse sikerül, ezért kitalálok magamnak egy saját vizsgát, és még ki is állítom az igazolást, hogy átmentem rajta, és kérem, így már vezethetek. egy az egyben ez a helyzet jogilag.

Na meg aztán egy újabb jogi érdekesség:

Mégis hogy lehet összemérni az "azonos feltételeket", ha pl egy rohammentő és egy rendőr ütközik MKJ-t használva? Hogy lehet összemérni a litert és a km-t?

(ha nagyon akarod ezt a jogszabályosdit, eskü előkeresem neked a PÁV-I papíromat mert azon ott vannak a pontos jogszabályok, de szal erre így pontosan emlékszem anélkül is, azaz PÁV-I nélkül NEM LEHET mkj-s autót vezetni. és ez mindenkire -még a rendőrökre is- vonatkozó magyar jogszabály! az egy más kérdés hogy nálunk azok nem mindig vonatkoznak a magyar rendőrökre, de hát ez is amolyan magyar specialitás)

2014. ápr. 23. 09:02
 53/64 anonim ***** válasza:

HA nem használja az mkj-t, akkor hogy a viharba ne vezethetne mkj-s autót?

Sőt, mivel az együttes használatot nevezzük mkj-nak, így még fényt is használhat.

Azt keresd elő, hogy miért tilos a világító fényhíd.

Így sajnos bukod a vitát.

2014. ápr. 23. 11:01
 54/64 A kérdező kommentje:

1, úgy természetesen vezethet, ha nem használ,ez nem is volt kérdés

2, nem, fényt se használhat

3, nem, nem lehet. világító fényhíd használata ill. a gk-ra szerelése is tilos (rendben, meglesz a jogszabály)

4, lényegi kérdés pedig megint sehol ...

2014. ápr. 23. 23:20
 55/64 anonim ***** válasza:

"és hatalmas etetés és ferdítés ez a "mega"-vizsga, mert minden épelméjű tudja, hogy ezt pont azért találták ki, mert így minden rendőrnek megvan, de a PÁV-I-en a 90% elvérzett. És hát a jogszabály sztem mindenkire vonatkozik, az viszont világosan leírja, hogy MKJ-s autót csakis érvényes PÁV-I birtokában lehet vezetni (tudom, kivéve a magyar rendőrök, rájuk másképp értendő minden jogszabály). "

Ezt meg miből veszed? Azt is jogszabályba foglalták, hogy mehet a MEGA. A cél, hogy ez nem kerül be a jogsiba, mert nem fizet érte a vizsgázó. A cél, hogy máshol ne használja fel.

De a rendőrök még mindig tanulják a vezetést a mentőgk vezetők meg nem. Saját magukról bevallják, hogy csak a gyakorlatban tanulják:-) Tehát vagy van balesete vagy nem. Majd idővel megtanulja:-(

2014. ápr. 25. 13:17
 56/64 anonim ***** válasza:

"mert így minden rendőrnek megvan, de a PÁV-I-en a 90% elvérzett."

Mutass légyszíves egy ilyen statisztikát, mert ilyet nem hallottam soha sem.

2014. ápr. 25. 13:18
 57/64 A kérdező kommentje:

Hát akkor nézz csak meg egy PÁV-I-statisztikát ... én nem egyszer voltam, és tapasztalatból is csak azt tudom, hogy bizony a 20 éve hivatásos módon vezető emberek igen nagy része se megy át! bizony ..

ezt a "hogy ne kerüljön be a jogsiba"- populista szöveget csak a népetetésre találták ki, hogy valahogy ki tudják magyarázni, miért is van nekik felmentés a jogszabály alól. csak a gond továbbra is ott van, hogy két eltérő mércéből eredő jogosultságot hogy lehetne összemérni pl egy baleset során? és akkor csodálkozunk, hogy törik az autókat, mint állat, de nagyon eszetlen helyzetekben ráadásul.

Aztán hogy ki mellé ülnék be szívesebben? ezek után sztem nem kérdés, de mivel ismerem mindegyiket, inkább egy rohamsofőrt választanék, mint az okos rendőrt, aki legutóbb is a stop táblánál keresztbe kapott egy zöldön áthajtó autót, csak mert azt hitte, hogy az MKJ a feje fölött mindenható. Nyilván elsikálják majd ezt is, csak hát durva na.

De abban igazatok van, nem náluk a legabszurdabb ez az egész MKJ-téma, mert pl egy BV-s autó vagy NAV-os MKJ-s .... jézusanyám, na velük kapcsolatban már kifejezetten égnek áll a hajam, szavakat se találok.

Azt kéne egyébként rendőréknek is megtanulni, hogy az MKJ egy LEHETŐSÉG, amit tehát LEHET, HA MEGADNAK! de csak ha megadnak! Ha jön szabályosan a zöldön át egy szgk, mert mondjuk nem látta, nem hallotta az épületek közül a tiloson kihajtó rendőrt, nos ott nem a civil szgk a hibás (még ha el is vitetik vele a balhét papíron, sőt még az is ki fog derülni az eljárás során, hogy ittas és drogos volt, akkor se). Alapvető szabályokkal nincsenek tisztában.

A másik nagy területe a szabálytalanságoknak h rendőrék szeretik úgy áthágni a KRESZ-szabályokat, h eszükbe se jut MKJ-t bekapcsolni. Na ilyet se tűzoltótól se mentőtől nem látsz, mert ha ott vonulás van, akkor nincs olyan, hogy MKJ nélkül is megállunk a tilosban, a kereszteződés közepén aztán vagy lesz durr vagy nem. Rendőröket viszont rengetegszer látok úgy közlekedni, hogy ahhoz kellene az MKJ, mégse használják (autópálya leállósávban folyamatos haladás, behajtani tiloson való behajtás, járdán parkolás, megállni tilos tábla alatti hosszas parkolás pl helyszínelés idejére és stb stb stb). Csak ezzel az a nagy gond, hogy a hatalmas balesetveszélybe nem gondolnak bele, utána meg csodálkoznak. Mentőt, tűzoltót még nem láttál úgy leállni a főút közepén (vagy szélén) h egy percre is lekapcsolta volna a kékfényt.

2014. ápr. 26. 08:25
 58/64 anonim ***** válasza:

Az utolsó bekezdéssel, amit a hozzászólásodban írtál, árultad el magad, hogy nincs jogszabályismereted.

Még mindig várom a törvényi hivatkozást. Ez csak ócska sárdobálás a részedről, törvényi alátámasztás nélkül.

2014. ápr. 26. 09:23
 59/64 A kérdező kommentje:

figyelj, nagyon fárasztó vagy, én elhiszem h nehéz dolog az olvasás, de nekem sincs mindenre energiám. nem gondolom, hogy bármiben tévednék, de addig is javaslom, hogy az 5 és 6/1990 KöHéM r-ekben keresgélj, ott világosan le van írva, hogy piros fény előre nem világíthat!

na meg azt is leírhatnád, hogy a te meglátásod szerint mégis miben tévedtem, ugyanis én úgy tudom, hogy egy KRESZ-szabályt felrúgni csakis MKJ-vel lehetséges (esetenként figyelmeztetővel is, de ez igen korlátozott). tehát nem, határozottan nem tévedtem sztem.

2014. ápr. 26. 09:48
 60/64 anonim ***** válasza:
Mindegyik balesetveszélyesen közlekedik, de legfőbbképpen a mentők amit el is ismernek a belinkelt kérdésben és a legképzetlenebbül a gyakorlati vezetés terén.
2014. ápr. 26. 15:22
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!