Miért nem áll meg az autósok 90%-a a zebránál, hogy átengedje a gyalogost?
Remélem nem a maradék 10% fog írni. :)
Csak mert tényleg kíváncsi vagyok az okokra!
Én inkább gyalogos vagyok, de vezetni is szoktam és mindig figyelek a zebráknál, hogy áll-e ott gyalogos, sőt esős időben a járda közelében lévő pocsojákba sem gázolok bele! A férjemet is nekem kellett "megtanítani" ezekre... Ő nem tudja miért nem állogatott meg a zebránál.
Az is nagy "poén" amikor a gyalogos hóba-fagyva áll a zebránál és a meleg kocsiban ülő autós rest megnyomni a féket...
Most már gyermekem van, nem tehetem meg amit azelőtt, hogy direkt a vezető elé ugrom (persze felmérve, hogy tuti meg tud állni), hogy legalább egy kicsit beijedjen, vagy észre vegye magát.
Nagyon ideges vagyok, hogy ott állok a babakocsival az út szélén és legalább 10 autó elmegy előttem, vagy legalább az egyik irányban végre megállnak, de a másik irányban még így sem veszik észre magukat a sofőrök.
Szóval MIÉRT?!?!?!?!?!!?!?!?!
1. Mert nálunk nincs kultúrája. Nyugatabbra van, ha nem tetszik, költözz oda, elég Magyarországon belül, ahogy említették, Szombathelyen, Sopronban, Sárváron, stb már akkor megállnak, ha csak a zebra közelében sétálsz. Konkrétan idegesítő.
2. Én azért nem állok meg (persze az ésszerűség határain belül), mert az újraindulás legalább 10× annyi benzinbe kerülne, mint hogy alapjáraton átgurulok előtted. Azt a 3 másodpercet meg kibírod.
De nem mindenki ilyen, éppen ezért át lehet menni.
Amúgy gyalogosként hülyeségnek tartom a zebrát, nagyon sok helyen agyatlan módon van kijelölve. Inkább átmegyek az úton máshol, mikor nem jön senki, és nem tartok fel senkit. Bőven megéri a büntetés kockázatát, főleg, hogy még soha nem kaptak el.
A gyalogosnak minden esetben elsőbbsége van, ha zebrán megy át az úttesten (persze, ha piros a lámpája, akkor nem, de egyéb esetben mindig). Teljesen mindegy, hogy az autó egyenesen jön vagy kanyarodik. Az autósoknak olyan sebességgel kell(ene) megközelíteni a zebrát, hogy ha egy gyalogos át szeretne menni, akkor vészfékezés és koccanás nélkül biztosítani tudja az elsőbbséget.
Budapesten vannak olyan szakaszok, ahol jóval 50 felett közelítik meg a gyalogátkelőhelyet. Ez nem a megfelelő sebesség.
Egyébként meg a gyalogosoknak tudatosabbaknak kell lenniük. Az autósok hozzáállása az, hogy kit érdekel, majd átmegy valamikor. És a gyalogos is behúzza fülét farkát és vár jobb sorára. Egészen egyszerűen el kell indulni a zebrán. A legtöbb esetben az autós meg tudna állni, ha akarna. Ha gyalogosként felveszed a szemkontaktust és határozottan elindulsz, akkor meg fogja adni az elsőbbséget. De ha csak birkán állsz, hát akkor nem.
Nyáron több hetet voltunk Németországban. Hát ég és föld a különbség!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!