Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért nem áll meg az autósok...

Miért nem áll meg az autósok 90%-a a zebránál, hogy átengedje a gyalogost?

Figyelt kérdés

Remélem nem a maradék 10% fog írni. :)

Csak mert tényleg kíváncsi vagyok az okokra!

Én inkább gyalogos vagyok, de vezetni is szoktam és mindig figyelek a zebráknál, hogy áll-e ott gyalogos, sőt esős időben a járda közelében lévő pocsojákba sem gázolok bele! A férjemet is nekem kellett "megtanítani" ezekre... Ő nem tudja miért nem állogatott meg a zebránál.

Az is nagy "poén" amikor a gyalogos hóba-fagyva áll a zebránál és a meleg kocsiban ülő autós rest megnyomni a féket...

Most már gyermekem van, nem tehetem meg amit azelőtt, hogy direkt a vezető elé ugrom (persze felmérve, hogy tuti meg tud állni), hogy legalább egy kicsit beijedjen, vagy észre vegye magát.

Nagyon ideges vagyok, hogy ott állok a babakocsival az út szélén és legalább 10 autó elmegy előttem, vagy legalább az egyik irányban végre megállnak, de a másik irányban még így sem veszik észre magukat a sofőrök.

Szóval MIÉRT?!?!?!?!?!!?!?!?!

2011. okt. 4. 08:26
1 2 3 4 5 6
 11/55 anonim ***** válasza:
17%

1. Mert nálunk nincs kultúrája. Nyugatabbra van, ha nem tetszik, költözz oda, elég Magyarországon belül, ahogy említették, Szombathelyen, Sopronban, Sárváron, stb már akkor megállnak, ha csak a zebra közelében sétálsz. Konkrétan idegesítő.

2. Én azért nem állok meg (persze az ésszerűség határain belül), mert az újraindulás legalább 10× annyi benzinbe kerülne, mint hogy alapjáraton átgurulok előtted. Azt a 3 másodpercet meg kibírod.

2011. okt. 4. 09:27
 12/55 anonim ***** válasza:
71%
Én általába ugycsinálom, hogy amikor tudomhogy nemjon mogottem senki akkor simán átsurranok elotte, de ha látom hogy sor van mogottem akkor megállok. Akkor soha nem állok meg, mikor szabályosan 45-50 kmh vel megyek és a gyalogos tok hirtelen akkor lép csak a zebra szélére, mikor én márcsak pár méterre vagyok a zebrátol. Hát szerintem olyan helyzetben megállni kifejezetten veszélyes a forgalomra mivel nagyot kell fékezni. Nemegyszer pedig az elofordult velem, hogy szépen megállok mert ott áll 2 oregasszony a zebra tovébe és hiába várok sz@rnak rá átmenni, csak ott pofáznak egymásssal a zebra elott. A gyalogosok kiszámithatatlanok nagyon sokszor. Persze az is igaz hogy vannak nagyon buta vad soforok is.
2011. okt. 4. 09:45
 13/55 anonim ***** válasza:
100%
09:27es ha mindenki a 2. válaszobol indulna ki, akkor bizony szinte lehetetlen lenne átmenni a zebrán.
2011. okt. 4. 09:47
 14/55 anonim ***** válasza:
55%

De nem mindenki ilyen, éppen ezért át lehet menni.

Amúgy gyalogosként hülyeségnek tartom a zebrát, nagyon sok helyen agyatlan módon van kijelölve. Inkább átmegyek az úton máshol, mikor nem jön senki, és nem tartok fel senkit. Bőven megéri a büntetés kockázatát, főleg, hogy még soha nem kaptak el.

2011. okt. 4. 09:52
 15/55 anonim ***** válasza:
85%
Tudjátok, az ember 2 lábbal születik, nem 4 kerékkel...
2011. okt. 4. 10:03
 16/55 anonim ***** válasza:
Érdekes nekem nincsenek olyan rossz tapasztalataim, pedig elég sokat mozgok gyalogosként (is). Persze vannak köcsögök, de hol nincsenek. Amikor meg autózom, akkor nagyon szoktam figyelni zebráknál, de őszintén megmondom én sem állok meg mindenhol, ha látom a tükörben, hogy nincs mögöttem senki, akkor a gyalogos is ki tudja várni azt a 3-4 másodpercet, amíg elmegyek. Ja és persze fordított esetben sem várom el, hogy megálljanak nekem a tök üres vagy kis forgalmú úton.
2011. okt. 4. 10:43
 17/55 anonim ***** válasza:
20%
Drága a benzin!
2011. okt. 4. 10:51
 18/55 anonim ***** válasza:
Kecskeméten is mindig megállnak nekem :D Amúgy szerintem lustaság, mert ugye csak kanyarban van elsőbbsége a gyalogosnak, szóval biztos úgy vannak vele, hogy tud ott állni még, nem jövök ki miatta a ritmusból, majd a következő átengedi.
2011. okt. 4. 11:32
 19/55 anonim ***** válasza:
54%
Azért mert töketlenek, nem határozottak, nem lépnek le. Nagyon tudom utálni viszont azt a stílust, aki a "nekem van elsőbbségem" mentalitással bármikor bárki elé lelép, nem baj, hogy annak csikorgósat kell fékeznie. Ölni tudnék, mikor azt látom, hogy jön a csuklós busz, mögötte fél km-ig senki, és a köcsög gyalogos lelép a busz elé, mert nem bírna még várni 5 másodpercet. A busz meg fékez, az utasok kapaszkodnak, aztán elindulásnál elfüstöl másfél liter gázolajat. Aki szerint nincs igazam az nem ezen a világon él. Én gyalogosként mindig úgy lépek mérsékelt forgalomban az úttestre, hogy a lehető legkevésbé akadályozzam az autóst.
2011. okt. 4. 15:15
 20/55 anonim ***** válasza:
100%

A gyalogosnak minden esetben elsőbbsége van, ha zebrán megy át az úttesten (persze, ha piros a lámpája, akkor nem, de egyéb esetben mindig). Teljesen mindegy, hogy az autó egyenesen jön vagy kanyarodik. Az autósoknak olyan sebességgel kell(ene) megközelíteni a zebrát, hogy ha egy gyalogos át szeretne menni, akkor vészfékezés és koccanás nélkül biztosítani tudja az elsőbbséget.

Budapesten vannak olyan szakaszok, ahol jóval 50 felett közelítik meg a gyalogátkelőhelyet. Ez nem a megfelelő sebesség.

Egyébként meg a gyalogosoknak tudatosabbaknak kell lenniük. Az autósok hozzáállása az, hogy kit érdekel, majd átmegy valamikor. És a gyalogos is behúzza fülét farkát és vár jobb sorára. Egészen egyszerűen el kell indulni a zebrán. A legtöbb esetben az autós meg tudna állni, ha akarna. Ha gyalogosként felveszed a szemkontaktust és határozottan elindulsz, akkor meg fogja adni az elsőbbséget. De ha csak birkán állsz, hát akkor nem.

Nyáron több hetet voltunk Németországban. Hát ég és föld a különbség!

2011. okt. 4. 16:32
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!