Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Az utóbbi időkben miért ütnek...

Az utóbbi időkben miért ütnek el olyan sok áthaladó gyalogost a zebrán? Vagy a balesetben elhunytak száma máskor is ennyi, csak éppen most a média megint felfújta az eseteket?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 1. 21:53
1 2
 1/16 Tom Benko ***** válasza:
Nem nagyon változik, sőt eddig kicsit csökkent is a tavalyihoz képest. Az ok elsősorban az akaratosságban és intoleranciában keresendő.
2011. ápr. 1. 22:06
 2/16 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem máskor is volt ugyanennyi. A magyar autósok gondolkodásával van gond - tisztelet a kivételnek.
2011. ápr. 1. 22:08
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Én Olaszországban élek, de időnként hazalátogatok. Teljesen el vagyok képedve attól, ami otthon van. A gyalogosok Magyarországon egy állandó terror alatt vannak, a legcsekélyebb nagyvonalúság, együttműködési szándék sincs az autósok részéről. A szerencsén meg a reflexeken múlik, hogy viszonylag sokan túlélik. És ami máshol 100 évben egyszer fordul elő, az Budapesten velem naponta akár többször is, vagyis, hogy szándékosan el akarnak ütni.

Olaszországban és Németországban ezzel szemben úgy van, hogy a gyalogos előnyt élvez, tudják, hogy gyengébb, kiszolgáltatottabb, ezért az autósok minden lehetséges helyzetben elengedik. Magyarországon siralmas ez a barbár állapot, és persze nem csak a közlekedésben. Csodálkozunk, hogy nem lehet megélni, hogy szétesik az ország? Hát így bizony egyre rosszabb lesz!

2011. ápr. 1. 22:11
 4/16 anonim ***** válasza:
Persze hogy nem engedem el, túl drága ahhoz az üzemanyag...
2011. ápr. 1. 22:41
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
De azt se szabad kihagyni, hogy sok gyalogos kellő körültekintés nélkül lép le a zebrára. Attól még, hogy elsőbbségük van kötelességük meggyőződni a biztonságos áthaladásról. Egyszerűen csak együtt kellene működni! Azért azt se várják el az autóstól, hogy megvárja míg a fél város átmegy.
2011. ápr. 2. 09:51
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: A gyalogosnak elsőbbsége van, ahogy írod is. Vagyis neki nem kötelessége meggyőződni arról, hogy a Szent Autós jön-e éppen a Szent Autójával. Csak egy példa: Te sem nézed főútvonalon, hogy a keresztező alsóbbrendű utakról jön-e egy másik autó. Pont ezt jelenti az elsőbbség. Vagy ha egy ilyen úton haladva beléd jönnek, akkor legyintesz, hogy "igen, én nem néztem körül"? Kötve hiszem.

Az már más kérdés, hogy szerencsétlen gyalogos a saját tesi épsége miatt kénytelen körülnézni. Ugyanis hiába lesz jogilag igaza, ha meghal, vagy lebénul, de mindenképp hetekig kórházban lesz. Tehát azért néznek körül, mert Ti, Szent Autósok megfélemlítitek őket. Egyébként nem kötelességük, ezt felejtsétek el. Nektek kötelességetek lassítani, ha zebrát láttok, és megállni, ha gyalogos akar átkelni.

"Azért azt se várják el az autóstól, hogy megvárja míg a fél város átmegy."

Azt meg a gyalogostól ne várd el, hogy reggel pl. a Budafoki úton átkeljen, amikor jön a sok gyökér, és egyiknek sincs eszében sem megállni.

Ha Téged zavar, hogy meg kell állni, akkor lobbiz a több lámpás gyalogátkelőért, esetleg aluljáróért. Ott nem érhet efféle atrocitás. Persze, tudom, ez nehéz. Egyszerűbb bunkóskodni, és nem megállni, mert a gyalogos úgyis fél.

(Megjegyzem, a sok gyökér a buszt sem engedi ki a megállóból. Ott áll 100 ember a bussszal, mert a sok idióta nem képes kiengedni. Pedig az is KRESZ-előírás. Meg úgy alapvető udvariasság is. De hát mit várok én, amikor az autósok 80%-a tahó.)

2011. ápr. 2. 22:06
 7/16 anonim ***** válasza:

"Persze hogy nem engedem el, túl drága ahhoz az üzemanyag..."

Te meg kiérdemelted az autósok legfőbb tahója címet. Ha drága az üzemanyag, ne járj autóval. Nem kell annak a látszatát kelteni, hogy neked telik rá, amikor nem is. Nem szégyen busszal járni.

Ellenben egy dolgot jegyezz meg: a szabályokat betartani kötelező. Mindenki leszarja, hogy neked mennyire drága az üzemanyagod a kis autódba, ugyanúgy bajod lesz belőle, ha egyszer elütsz egy gyalogost.

2011. ápr. 2. 22:10
 8/16 anonim ***** válasza:
74%

Kedves utolsó!

Rosszul tudod, a gyalogosnak MEG KELL győződnie arról, hogy áthaladása veszélytelen:

"

(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

"

és:

"b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában.

"

Viszont a gyalogos sem kényszerítheti hirtelen fékezésre a járművezetőt!

Attól függetlenül igaz az, hogy az autósok többsége bunkó és nem engedi át a gyalogosokat.

Az is igaz, hogy az átengedéssel fogy a benzin, viszont aki így gondolkozik, az inkább ne üljön autóba.

Én vegyesen járok BKV-val és kocsival is. Ha utánam nem jön senki (nézem a tükröt), nem szoktam megállni a gyalognak (benzin fogy, és utánam úgyis átjut), viszont ha jönnek mögöttem, meg szoktam állni, mert más úgysem állna meg.

2011. ápr. 2. 22:15
 9/16 anonim ***** válasza:
ucsó vagoyk, mire megírtam már mások is írtak. Szóval utolsóként a 22:06-ra gondoltam :)
2011. ápr. 2. 22:17
 10/16 anonim ***** válasza:

22:15-ös! Rendben, igazad van. Abból indultam ki, hogy évek óta azt harsogják, hogy "a szándéknak is elsőbbsége van", ezt is oktatják, nem olvastam utána a pontos jogszabálynak.

Konkrétan a oktatóm is mindig megállított a zebra előtt, ha gyalogosok várakoztak, és azt mondta, meg is bukhatok a vizsgán, ha egy ilyen helyzetben nem engedem át a gyalogost. Én azóta is ezt az elvet követem, ha vezetek. És iszonyatos tahónak gondolom azokat, akiket reggelente látok, és csak néznek ki a hülye fejükből, és még csak nem is gondolnak rá, hogy "basszus, meg kéne állni". És ezt persze nem arra értem, hogy csak egy autó megy az úton, hanem úgy, hogy a sor végét sem lehet látni. Ugyanez a véleményem a buszok kiengedéséről is.

Sok agyhalott tahó... Persze tisztelet a kevés kivételnek.

2011. ápr. 2. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!