Megállnál segíteni egy balesetben megsérült emberen?
Több ismerősöm váltig állítja, hogy az első segély vizsga semmire sem jó. Mert, ahogy ismeri az emberek segítőkészségét, meg jóságát, ha történne egy baleset, az emberek nagy része simán tovább hajtana, nem érdekelné, hogy segítsen-e vagy sem. Maximum szólna a mentősöknek. De, az emberek 70-80%-s simán tovább hajtana.
Te, segítenél ha történne egy baleset, és te érnél oda elsőként? És most nem azt akarom hallani, hogy igen, mert kötelező segíteni, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy az emberek mennyire segítenénk!
ŐSZINTE VÁLASZOKAT SZERETNÉK!
Eü.-ben tanulok, úgyhogy nekem kötelességem is, szóval igen, megállnék és segítenék amit tudok.
Egyébként nekem az egyetemi elsősegély tanárom mesélte, hogy már végeztek erről a jelenségről egy kutatást és arra jutottak, hogy nem hogy nem állnak meg az emberek segíteni, de ha valaki segítségért kiáltozik, akkor is elsétálnak. Arra jutottak, hogy a szimpla segítségkérés nem eredményes, ha nem célzottan tesszük, tehát ha segítséget kérünk akkor mondani is kell, hogy "hét, te ott abban a kék kabátban...".
Érdekes.
Azért az alap, hogy megállok, és megnézem, hogy mi a probléma, ha kell mentőt hívok.
Az x évvel ezelőtti elsősegély anyagából meg nem sok maradt meg, szóval nem szívesen vájkálnék semmiben...
(és arról most nem írok, hogy miként viszonyulok a norvég cserediákokhoz, és rajtuk mennyire szívesen segítenék... a végén még megvernek, mert mentőt mertem hívni...)
"Ha lenne időm, persze, megállnék."
Lol, ez mekkora duma. Komolyan, mit szólnál, ha mondjuk a barátnőd elvérezne egy balesetben, és az arrajáró azzal védekezne, hogy bocs, nem volt időm betekerni gézzel a sebét, mert siettem haza meccset nézni?
Megállnék, még akkor is ha semmit se tudnék tenni a delikvensért, ha nagyon tehetetlen lennék, mentők addig meg szóval tartom.
Hogy miért? Mert nekem is nagyon jól esne ha valaki(k) foglalkoznának velem mikor bajban vagyok.
Utolsóknak:
Nem kell a feszültség, higgadj(atok) le.
Számomra alap, hogy megállok, ha balesetet látok, mert már sanos volt rá példa. Elsöként egyetlen egyszer értem oda az éjszaka közepén az úton feküdt vérzö fejjel az ember, nem volt eszméleténél, de lélegzett. Azonnal hívtam a mentöket, mert nem mertem megmozdítani.
A többiben nem elsö voltam, de akármennyien vannak ott megállok és ha tudok segítek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!