Megállnál segíteni egy balesetben megsérült emberen?
Több ismerősöm váltig állítja, hogy az első segély vizsga semmire sem jó. Mert, ahogy ismeri az emberek segítőkészségét, meg jóságát, ha történne egy baleset, az emberek nagy része simán tovább hajtana, nem érdekelné, hogy segítsen-e vagy sem. Maximum szólna a mentősöknek. De, az emberek 70-80%-s simán tovább hajtana.
Te, segítenél ha történne egy baleset, és te érnél oda elsőként? És most nem azt akarom hallani, hogy igen, mert kötelező segíteni, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy az emberek mennyire segítenénk!
ŐSZINTE VÁLASZOKAT SZERETNÉK!
Balesethez még szerencsére még sosem érkeztem elsőnek, másidknak...árokba csúszáshoz viszont sokszor... A Börzsöny szívében lakom, ezért itt így télen minden este amatőr rallysok próbálkoznak a havas utakon ladákkal/bmw-kel evo-kkal v subarukkal... ha láttam, hogy vki becsúszott és még nincsenek ott minimum 2 autóval, mindig megállok segíteni tólni vontatni v vmi... ha viszont látom, hogy sokan vannak ott és megy, nem állok emg, v csak emgkérdezem h tudok-e segíteni...
Ugyanezt tenném balesetnél is...
Volt már rá példa. Szerencsére nem volt komoly sérülése az embernek, csak a fejét ütötte meg. Elővettem az elsősegély csomagot, és nyitva hagytam a csomagtartómat. Megállt mellettem egy másik autó is, hogy tud-e valamit segíteni. Megkértem, hogy hívjon mentőt, erre visszament a kocsijához. Én nem is figyeltem rá, mert a sérült fejét próbáltam bekötni, meg azt hittem, hogy a telefonjáért megy. Ő meg szépen kirámolta az autómat és elhúzta a csíkot. Én meg arra sem emlékszem, hogy milyen színű autója volt, mert nem arra figyeltem.
Ettől függetlenül ezután is meg fogok állni, csak jobban fogok figyelni.
A kérdés rossz,az emberek tudatlanok.
Lehet tanulgatni:
Btk 1978. évi IV.
172. § Segítségnyújtás elmulasztása
(1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézi elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.
(4) A (3) bekezdés utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!