Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A mentőautó mögött szabad...

A mentőautó mögött szabad közlekedni?

Figyelt kérdés

Ha jön a mentő szirénázva, és én elengedem, akkor mehetek közvetlenül utána, hogy úgymond törje nekem az utat? Természetesen, ha piros van, akkor megállok, de ha csak simán felzárkózom vele, és követem megfelelő távolsággal, jobb sávban akkor lehet így megkerülni a forgalmat?

Reggel dugó volt egy olyan úton, ahol nincs lámpa, és minden kereszteződésben elsőbbségünk van és pont jött egy mentő, ekkor jutott eszembe, de nem mertem megcsinálni. Nem emlékszem olyan szabályra, hogy nem szabad utána menni.

dec. 10. 15:51
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
100%

"Mit ír még?"

Hallod tesó.... valamit nagyon gyorsan le kéne rakni! Vagy az autót vagy a jogsit!

dec. 11. 18:31
 42/55 anonim ***** válasza:
100%

Én tényleg kezdem úgy érezni magam, hogy itt mindenki hülye velem együtt, kivéve egy helikoptert. Állítólag 40 éve vezetsz. Jogászkodni akarsz, de úgy kell veled beszélni, mint egy dedóssal.

De legyen: Ha elmegy melletted egy szirénázó mentő a forgalomban, indexelsz, félrehúzódsz épp úgy mint az előtted és mögötted álló. Kimész a sávból, majd miután elment a mentő, megvárod amíg az előtted lévő visszahúzódik, ha ügyes vagy egyszerre csináljátok. Erre a magatartásra fog számítani mindenki körülötted. Ha te ebben a szituációban a gázra taposol mert a mentő "töri neked az utat" akkor az veszélyes és felelőtlen vezetés és nem a forgalomhoz vagy körülményekhez viszonyítod a sebességedet. Sok szabályt hágsz át, a forgalom etikájáról nincs szó, téged az nem érdekel.

dec. 11. 20:04
 43/55 anonim ***** válasza:
100%
Kedvességből bedobok neked valami létező jogi dolgot: joggal való visszaélés.
dec. 12. 04:07
 44/55 A kérdező kommentje:

#40 Reménykedtem, hogy vannak itt értelmes emberek. Sajnos megint csalódnom kellett.

#41 Kiragadtál három szót a szövegemből. Egyáltalán hogy jön ez ide, nem értem az összefüggést.

#42 Nem vagyok köteles megvárni. Engem sem várnak meg, ha sávot váltok általában, csak mindenki megy mint a birka. Gondolom te szent vagy, és az egyetlen kivétel, aki mindig mindenkit kienged. Bár több lenne belőled az úton. Nyilván ha valaki gyorsabb, mint én, és előttem kisorolni kezd, akkor már nem fogok a mentő után menni. A körülmény és a forgalom az nagyon szituáció függő, nem írtam annyira részletesen a dolgokat, hogy ezen is gondolkodjunk. Az már egy másik téma, nem kell belerángatni ezt.

"Sok szabályt hágsz át, a forgalom etikájáról nincs szó, téged az nem érdekel."

Melyik szabályt? Az etika a pedig szabályhoz kötődik.

És nem kell jogásznak lenni, ahhoz hogy elolvass egy pár törvényt és levond a lényeget belőle.

Dedós szinten meg egyedül azok kommunikálnak, akik érvek helyett az én személyemet támadják. Én eddig senkit sem szidtam. Azonban már úgy érzem, hogy inkább csak trollkodás folyik itt.

#43 Ez már az ügyészek és az ügyvédek játszmája. Ha valaha sorra kerül (ami nem fog), akkor majd ők megoldják.

Na mindegy emberek, én már leszűrtem a dolgokat, meg tudtam amit akartam, azonban túlzottan úgy érzem, hogy trollkodás áldozata vagyok, úgyhogy nem hiszem, hogy érdemes innen folytatni ezt a topikot. Azt kívánom nektek, hogy legyen boldogabb az életetek, hogy ne mások névtelen provokálásával és trollkodásával kelljen töltenetek. Köszönöm annak a két embernek, aki normálisan tudott választ adni. További szép napot! :)

dec. 12. 09:49
 45/55 anonim ***** válasza:
100%
Egyetlen troll van itt, te magad.
dec. 12. 09:55
 46/55 anonim ***** válasza:
32%

Na, csak hogy legyen egy normális hangnemű válasz a káoszban.

Nem illegális utána menni, nincs ilyen a KRESZ-ben. A többiek jól mondják, hogy zavarni nem szabad, de ha te vagy az első, és MÁR bent, vagy a sávban (fontos, hogy már), az teljesen ugyanolyan, mintha simán mentő nélkül haladnál, tehát nem vagy köteles beengedni senkit. Mivel ők váltanak sávot ezért gyakorlatilag lehetetlen, hogy zavard őket.

Azt jól írtad, hogyha a megengedett sebesség felett megy a mentő, akkor ugyanúgy be kell tartanod a rád vonatkozó korlátokat. Mentőknek az új szabály szerint 80 a maximum sebesség városon belül, és nekik is le kell lassítani a kereszteződésekben. Egyértelmű, hogy a többi szabály is vonatkozik rád (lámpa, táblák, jobb kéz) de ezt írtad, hogy olyan úton voltál, ahol végig elsőbbséged van. Azt is írtad, hogy megfelelő távolsággal követed, ami szintén rendben van.

Morálisan már más kérdés. Én azt szoktam javasolni a tanulóknak, hogy várják végig, amíg mindenki bemegy, de nem kötelező. Érdemes a helyzetet megfigyelni, és az alapján felmérni. Ha lassú a közlekedés, sok lassú részvevővel, akkor megoldható, de ha már tapasztaltál kapkodást az út folyamán, akkor inkább hagyd ki. Légy körültekintő.

Összességében, az emberek nagy része itt nagyon túlgondolja, és beleképzel dolgokat a rendeletbe, pedig sokkal egyszerűbb a dolog. Ha nem tiltja, akkor nem tilos. Sosem büntettek meg még embert azért, mert nem létező szabályt szegett meg. Nem írtál hülyeséget, telesen jogos a meglátásod, azonban mindig azt mondom, hogy ezer, meg ezer szituáció van, így mindig legyél körültekintő, és inkább később érj oda, mint soha.

Ha esetleg van még kérdésed, akkor ha szeretnéd, írj egy privát üzenetet, és szívesen adok választ rá. :)

Üdv,

Egy veterán oktató.

dec. 12. 10:19
 47/55 anonim ***** válasza:
71%

Te veterán! Lehet igazad van. Lehet a rendelet alapján szabályos menni mögötte. Lehet más joghely szerint is.

De akkor miért húznak meg vizsgán, miért lehet pl. a YouTube-n magyar és külföldi videókat látni, amin a rendőr kiemeli a forgalomból a kis szemfülest?

dec. 12. 10:35
 48/55 anonim ***** válasza:
Terelek (?) A KRESZ-ben nincs olyan rész, mely szerint a várakozó járművek mellett ajtónyitásnyi távolságot kell tartani. Mégis ezt oktatják, és vizsgán sem szerencsés közelebb menni.
dec. 12. 10:38
 49/55 anonim ***** válasza:

A 46-os vagyok.

#47 Nem lehet, hanem biztos igazam van.

Azért még egy tanulómat sem húzták meg, mert a mentő után ment, nem tudom honnan veszel ilyet?

Az hogy mi van a videón így látatlanban nehéz megmondani. Küldj egy ilyet, és szívesen kielemzem neked.

#48 Ez most hogy jön ide? Egyébként biztonságos távolságot meg kell tartani.

dec. 12. 10:47
 50/55 anonim ***** válasza:

Ne kövessük! Jó mókának tűnik, hogy a gyorsan haladó mentőautó után beállunk, és így majd mi is 10 perc alatt meglépjük a várost. Nem jó ötlet! Egyrészt idegesíthető lehet az életmentők számára a követő kocsi, másrészt ez roppant veszélyes mutatvány. Nem utolsó sorban pedig szabálytalan.

[link]

dec. 12. 10:54
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!