Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A mentőautó mögött szabad...

A mentőautó mögött szabad közlekedni?

Figyelt kérdés

Ha jön a mentő szirénázva, és én elengedem, akkor mehetek közvetlenül utána, hogy úgymond törje nekem az utat? Természetesen, ha piros van, akkor megállok, de ha csak simán felzárkózom vele, és követem megfelelő távolsággal, jobb sávban akkor lehet így megkerülni a forgalmat?

Reggel dugó volt egy olyan úton, ahol nincs lámpa, és minden kereszteződésben elsőbbségünk van és pont jött egy mentő, ekkor jutott eszembe, de nem mertem megcsinálni. Nem emlékszem olyan szabályra, hogy nem szabad utána menni.

dec. 10. 15:51
1 2 3 4 5 6
 1/55 anonim ***** válasza:
66%

Persze, hogy nincs olyan szabály! Trabant sem szerepel a rendeletben, de azért arra is érvényes.

Neked egy dolgod van: Betartani a szabályokat. Az MKJ nem neked biztosít utat. Hogy csak etikátlan, vagy szabálytalan is, csípőből nem tudom (pedig illene, ha már írok), de azzal mindenesetre nem illik visszaélni, hogy előttem félrehúzódtak a mentő miatt, nekem meg nem kellett, akkor eldöngethetek-e a többiek mellett. Ám roppant bunkó dolog.

Olyan sincs leírva, hogy a kanyarodósávban elhaladsz az álló autók mellett, és az utolsó centiken „jössz rá”, ja hogy én nem is arra akarok menni, és visszafúrod magad.

dec. 10. 16:02
 2/55 anonim ***** válasza:
100%
Nem szabályos, mivel hiába húzódtak félre, sávon belül előzöl, amit nyilván nem lehet.
dec. 10. 16:12
 3/55 anonim ***** válasza:
23%
Akkor sem szabályos, ha pl. egy három sávos pályán a középsőt nyitják ki a többiek, tehát nem sávon belül halad el más jármú mellett.
dec. 10. 16:22
 4/55 anonim ***** válasza:
100%

"Nem emlékszem olyan szabályra, hogy nem szabad utána menni."

Szabad utána menni. Viszont olyan szabály van, hogy megkülönböztető jelzést használó jármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával. Márpedig ennek elég nagy az esélye, miközben te nyomod neki, a többi autós meg épp szedi magát össze innen-onnan (ugyebár nagy forgalmat feltételeztél a kérdésben, nem pedig egy tök üres utat, ahol rajtad meg a mentőn kívül nincs senki).

dec. 10. 17:50
 5/55 anonim ***** válasza:
100%

Vegyük végig.

Elmegy a mentő, te meg indulsz utána. A sor amelyik félre húzódott kb abban a pillanatban, ahogy elhaladt a mentő húzni fogja vissza a kormányt a sávba amiben te is mennél.

Ebből maximum k*va nagy karambolt tudnál kihozni. De ha még meg is úszod sokkal előrébb akkor se jutsz, mert a lámpánál ami megfog utolér a sor amelyiket kikerülted.

dec. 10. 17:50
 6/55 anonim ***** válasza:
100%

A KRESZ szerintem egyértelműen fogalmaz:

(3) * Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.

A mentőautóra "tapadás" megzavarja a többi közlekedőt, akik a mentő elhaladása után valószínűleg szeretnének visszasorolni a sávjukba.

Ettől függetlenül helyzete válogatja. Nekem is volt olyan, hogy a mentő elhaladása után láttam, hogy szabadon MARAD a sáv, ezért abban haladtam tovább, fokozottan figyelve arra, hogy be akarnak-e sorolni elém mások.

Értsd: nem a mentőre tapadtam, hanem szimplán forgalmi helyzetből adódóan haladtam tovább a sávban a mentő elhaladása után. De mondjuk 2 sávos autópályán egyértelműen tilos hiszen ahogy írják kvázi sávon belül előzöl. Vagy mondjuk lámpa nélküli kereszteződésben kifejezetten életveszélyes.

dec. 10. 18:03
 7/55 anonim ***** válasza:
8%
Az vesse rá az első követ aki ilyet nem csinált, dugóba igy szoktam menni eddig semmi nem volt.
dec. 10. 19:52
 8/55 anonim ***** válasza:
82%
#8 Mert még nem jöttél el így mellettem...
dec. 10. 20:22
 9/55 anonim ***** válasza:
79%

Azt mondom tesókám hogy csináld meg!

Aztán egyrészt visszanézheted a performanszot a bpiautósok youtube csatornáján, másrészt a rendőrség pontról pontra le fogja neked írni hogy mi ellen vétettél! :D

dec. 11. 08:43
 10/55 A kérdező kommentje:

#1 Bunkó dolog, de annyi bunkó van az utakon, akik nekem okoznak problémákat. Pont ma reggel kellett satuznom, mert valaki úgy vágott be elém, hogy a tükrébe sem nézett. Tegnap este pedig valaki a külső sávban a seggemben nyomult kilométereken át úgy hogy már 55-el kellett mennem. Elegem lett belőlük. Ha ennyi bunkó van, akkor ha én leszek a +1, akkor mit számít már az? Nekem miért kell jól viselkedni a saját káromra?

#2 Ezt nem írtam, de kétsávos út, és mindenki a külsőbe kanyarodott.

#3 És erre hol az írott szabály?

#4 Szerintem mond le az internet előfizetésed ha csak fröcsögni tudsz. Jelentve!

#5 Én is így gondoltam, és írtam is, hogy megfelelő távolsággal követném. Hogyha mindenki a külsőbe húzódott, én pedig elég fürgén be is sorolok a mentő mögé, akkor onnantól, aki kikolbászol elém, az pont hogy inkább engem zavar.

#6 Hogyha én gyorsabban visszasorolok, és már bent vagyok akkor nem én okozom a karambolt, hanem aki elém vág, mert én voltam ott előbb.

#7 Írtam, hogy megfelelő távolsággal követem. Nyilván ha valaki előrébb gyorsabban besorol, akkor már nem játszik a trükk.

Én is így értettem, hogy amíg szabad a sáv, én leszek a legfürgébb (nem kell ehhez eszetlennek lenni, mert mindig van egy legfürgébb. Miért ne én lennék az?) és megyek utána. Ha innentől valaki bejön a mentő után, úgy hogy én már gyakorlatilag bent vagyok, akkor ő követ el hibát. Nem vagyok köteles beengedni.

A sávon belül előzés alatt mit értünk? Ha két sávos, és én a belsőben megyek a mentő után, a többiek meg a külsőben állnak, akkor másik sávban előzök, ami legális.

#8 Köszönöm. Nem tudom, hogy miért vagy lepontozva. A társadalom elítéli a progresszíven gondolkodókat, akik találékony megoldással könnyítenek a saját életükön.

#9 Önkéntes rendőr?

#10 Úgyis ki kell cenzúrázniuk a rendszámomat különben megy a feljelentés Youtubeon. Az meg kifejezetten érdekel, hogy mi írni a rendőr, mert eddig csak azt látom, hogy nincs benne semmi vétek.

dec. 11. 10:46
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!