A mentőautó mögött szabad közlekedni?
Ha jön a mentő szirénázva, és én elengedem, akkor mehetek közvetlenül utána, hogy úgymond törje nekem az utat? Természetesen, ha piros van, akkor megállok, de ha csak simán felzárkózom vele, és követem megfelelő távolsággal, jobb sávban akkor lehet így megkerülni a forgalmat?
Reggel dugó volt egy olyan úton, ahol nincs lámpa, és minden kereszteződésben elsőbbségünk van és pont jött egy mentő, ekkor jutott eszembe, de nem mertem megcsinálni. Nem emlékszem olyan szabályra, hogy nem szabad utána menni.
#30 Most nem tudom, hogy direkt trollkodni próbálsz, de a szabály, amit TE MAGAD használsz referenciának, pont hogy az én állításomat bizonyítják.
"(3) * Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával."
kiemelem: "...Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani..."
Tehát lehet, ha nincs útban senki más.
Mit ír még? Zavarni nem szabad másokat. A zavarás fogalmát nem definiálja a KRESZ sehol, így ez alapján nem is igazán szankcionálható - ami azért fontos dolog, mert akkor ezzel az erővel bárki mondhatja, hogy Jóska Pista autója túl piros és ez zavar, vitessék be. Azonban találtam egy honlapot, ahol próbálnak magyarázatot találni a részlethiányos kifejezéshez.
"zavarás: sebességének, haladási irányának megváltoztatására kényszeríteni a másik jármű vezetőjét."
(Vigyázat a következő részhez logika kell!!) Ha én belül megyek, és kívül vannak az autók, akkor én hogyan tudom őket megzavarni. Ehhez nem kell diploma, hogy megértse az ember, hogy itt csakis engem zavarhat meg egy az én sávomba besoroló jármű.
Megköszönném, hogy forrással igazoltad, és egyben megválaszoltad a kérdésemet, de mivel megint csak kulturálatlan gyűlölködéssel sértegettél engem, amivel csak magadat járattad le, és az - jelenlegi - öt értékelődet, akik gondolom ugyanilyen magyar mentalitáshoz illő, alacsony intelligenciára valló stílussal rendelkezne, csak egy jelentéssel tudom jutalmazni.
Egyébként is kellemetlen, hogy ezen az oldalon szinte már nekem kell megfejtenem a választ a saját kérdésemre, mert ennyire lent van a színvonal.
#31 Így ennyi komment átnyálazása, és kutakodás után látható, hogy nem sértek szabályt.
Nyilván, ha nyolcvannal fog haladni (ami a városon belüli maximum a megkülönböztetőjelzéses járműveknek), akkor nem fogok utána rohanni. Ne tegyetek szavakat a számba, gyorshajtásról nem írtam semmit. Amúgy is az én általam gyakran járt utakon nem szoktak gyorsan menni a mentők, a rossz útviszonyok miatt.
"A zavarás fogalmát nem definiálja a KRESZ sehol"
A zavarás önmagában egy fogalom. Mint ahogy a "jobb" szó fogalmát sem definiálja a KRESZ. Vagy a "piros" szó fogalmát sem.
#33 Igen, mindenki más bunkó. Én három embertől kaptam meg hogy hülye vagyok, én a végéig egynek sem írtam. Lehet más a szótárunk, de nekem a bunkó nem ez.
Hát persze hogy a jogszabályokkal magyarázom a dolgokat. Mi alapján kéne? Borbás Marcsi szakácskönyve alapján?
Értelme volt a kérdésnek, mert a 30-as válaszoló elküldte a hivatalos rendeletet, és én is hozzátettem a valós tényeket, tehát ha valaki idegen megkeresi ezt a kérdést, akkor meg is találja a választ. A kérdés, hogy lesz-e türelme a fröcsögések között megtalálnia a lényeget.
Egyszerűen nem tudtok mivel támadni. Gondolom vicces csapatosan összetrollkodni egy kérdést az oldalon, de legyünk már tekintettel arra, hogy ide normális emberek szeretnének jönni választ találni a kérdésükre. Egy két poén vagy beszólás belefér a dologba, de azért ne lépjünk már át minden határt.
"Hát persze hogy a jogszabályokkal magyarázom a dolgokat. Mi alapján kéne? Borbás Marcsi szakácskönyve alapján?"
Csak szólok bunkókám, hogy az előző megnyilvánulásodban pont nem jogszabályok, hanem random weboldalak alapján igyekszel neked tetszően magyarázni a szabályokat ;)
"Egyszerűen nem tudtok mivel támadni"
Ja bocsánat.
Sajnálom, hogy én nem vagyok akkora alpári tulok, mint te, hogy támadom a másikat.
Azt hittem az ide vonatkozó KRESZ jogszabályok is megfelelőek lesznek, de úgy néz ki a hozzád hasonló primitívek csak az erőszakos magatartásból értenek.
"Évtizedek óta lóg a levegőben, hogy mi az az úgynevezett célforgalom"
Nem. Soha nem lebegett a levegőben, hogy mi is a célforgalom, mert az mindig is teljesen egyértelmű megfogalmazás volt és csak az nem érti aki direkt nem akarja érteni. De aki meg direkt nem akarja érteni az a jobb kezére is meg fogja magyarázni, hogy neki az a bal.
#36 Mivel a jogszabályban nincs megfogalmazva a zavarás fogalom. Én legalább megpróbálok választ találni mások lebunkózása helyett.
#37 Nagyon ironikus, hogy az "alpári tulok" kifejezés után engem nevezel primitívnek, úgy hogy az én kommenteimben nincsenek sértések, és rendezettek. Igen az ide való KRESZ jó volt (ha te írtad, nem tudom mert anonim), nem is ezzel volt a bajom, hanem a stílussal.
#38 Érdemes megnézni Pető Attila ( a.k.a. Kreszprofesszor, az egyik legtanultabb ember a témában) videóját, amiben pontosan erről beszél, és ő az azt mondja, hogy nem elég egyértelmű a megfogalmazás.
Csak azt nem értem, ha ekkora önjelölt jogász vagy, akkor minek kérdezel?
Minek teszed fel a kérdést, ha úgyis te vagy az egyetlen aki tudja a választ, bárki bármit is ír?
Tök feleslegesen pazarlod az internet erőforrásait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!