Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A mentőautó mögött szabad...

A mentőautó mögött szabad közlekedni?

Figyelt kérdés

Ha jön a mentő szirénázva, és én elengedem, akkor mehetek közvetlenül utána, hogy úgymond törje nekem az utat? Természetesen, ha piros van, akkor megállok, de ha csak simán felzárkózom vele, és követem megfelelő távolsággal, jobb sávban akkor lehet így megkerülni a forgalmat?

Reggel dugó volt egy olyan úton, ahol nincs lámpa, és minden kereszteződésben elsőbbségünk van és pont jött egy mentő, ekkor jutott eszembe, de nem mertem megcsinálni. Nem emlékszem olyan szabályra, hogy nem szabad utána menni.

dec. 10. 15:51
1 2 3 4 5 6
 11/56 anonim ***** válasza:
100%

"Én is így gondoltam, és írtam is, hogy megfelelő távolsággal követném. Hogyha mindenki a külsőbe húzódott, én pedig elég fürgén be is sorolok a mentő mögé, akkor onnantól, aki kikolbászol elém, az pont hogy inkább engem zavar."

Nem lényeg, a KRESZ itt világosan leírja, hogy te vagy az, aki nem zavarhatja a többi résztvevőt, nem pedig fordítva, mintha csak egy normál körülmények közt történő sávváltás lenne.

dec. 11. 11:00
 12/56 anonim ***** válasza:
100%

"Ha ennyi bunkó van, akkor ha én leszek a +1, akkor mit számít már az? Nekem miért kell jól viselkedni a saját káromra?"

Mondanám, hogy nyugodtan bunkóskodj, amíg csak egyszer totálkárosra nem töröd a kocsidat és magadat a mentőautó mögötti nagy fürgeséggel. Csak esélyesen másoknak is súlyos kára származna belőle.

Látni kéne, hogy van a "magyarok vagyunk, belefér" szintű bunkóság, és van az übernagy bunkóság. Mentőautó mögött izmozni, azt egy kisvárosnyi emberből is csak a legnagyobb ordenáré gigaparaszt vállalja be, akit amúgy mindenki mélységesen lenéz és megvet. Ha közéjük akarsz tartozni, magadról állítod ki a bizonyítványt.

dec. 11. 11:04
 13/56 anonim ***** válasza:
100%
11, kérdező: magyarázod a bizonyítványod, amikor fekete-fehéren le van írva bele, hogy hülye vagy. Csak nem értem, minek teszel fel egy kérdést, ha jönnek az értelmes válaszok, és aztán te kiosztasz mindenkit, hogy neked jobb válaszod van. Akkor minek kérdezel? Ennyire unatkoztál a mentőautó mögött?
dec. 11. 11:59
 14/56 anonim ***** válasza:
100%

12: "Mentőautó mögött izmozni, azt egy kisvárosnyi emberből is csak a legnagyobb ordenáré gigaparaszt vállalja be, akit amúgy mindenki mélységesen lenéz és megvet."

Itt nemcsak az erkölcsi megvetésről van szó. Jó eséllyel előbb-utóbb akad egy olyan, akinek kinyílik a bicska a zsebében ettől, és a kérdező elé vág úgy, hogy megállásra kényszeríti. Utána meg kiszáll és odamegy a kérdező autójához. Az ilyen emberek általában nem túl cizellált érvrendszerrel, de jelentős testi erővel és verekedésben szerzett komoly tapasztalattal rendelkeznek. Nekik aztán magyarázhatná a kérdező mindazokat, amiket ide leírt, kapna néhány akkora pofont, hogy egy életre megemlegetné.

dec. 11. 12:54
 15/56 A kérdező kommentje:

#12 Ne de ha én bent vagyok már a belsőben, és valaki egyszer csak kivág elém a külsőből, akkor miért én vagyok aki őt zavarja?

Tehát fordítva, ha én kivágok a külsőből a belsőbe, és nekem jönnek, akkor a rendőr nekem fog igazat adni?

#13 Csak hogy itt én ezek szerint szabályosan közlekedek. Most vegyük ki a keretszöveget és nézzünk meg valójában hogyan nézne ki egy ilyen szituáció.

1. Jóska megy az úton, látja, hogy jön a mentő, ezért kimegy a többi autóval jobbra, a külsőbe.

2. Miután Jóska látja, hogy a mentő elment mellette, talpraesetten reagálva visszaáll elsőként a sávba, és megy miközben a mentő előtte van.

3. Mivel ő volt az első, és szabályosan, indexelve kiállt így ő az aki tovább halad a belsőben.

4. Béla pár kocsival előtte még a külsőben malmozik, és mikor meglátja Jóskát a belsőben haladni "Kihanemén!" felkiáltással kivágódik elé.

Ki a bunkó? Jóska, mert gyorsabban kapcsolt mint a többiek, vagy Béla, mert nem tetszik neki, hogy a processzor a fejében lassan kapcsolt?

Ha Jóska a válaszod, akkor ezzel az erővel már a garázsból sem álljunk ki, mert bármikor balesetet okozhatsz bárhol. Akkor inkább tiltsuk be az autókat.

#14 Nem csak bizonyítványom, diplomám is van kettő. :D

A kérdésem elérte a célját, mert kaptam válaszokat. Értelmes némelyik, de úgy érzem, hogy valamit sokan félreértenek. Nem mondom senkire, hogy hülye (mert nem vagyok a te és a 4-es szintjén) mindössze annyi van, hogy a megírt válaszokból azt értelmezem, hogy nincs ebben semmi illegális. Mindössze egy pici trükk, amihez hasonlók ugyanúgy léteznek, csak már megszokottak. Olyan, mint a fizetős parkolóban a kocsiban hagyni az anyóst, hogy ne kelljen fizetni. Ha van jogsija, akkor ő is sofőrnek számít, így nem illegális mutatvány. Ez ugyanaz, egy okos húzás, amivel senkinek nem árt az ember, csak magának nyer egy kis előnyt.

Ezt akartam megtudni, hogy létezik-e szabály, ami tiltja, hogy a belsőben a mentő mögött haladjak.

Amit te kioktatásnak nevezel, az szimplán visszakérdezés, az egyértelműsítés érdekében, és beszélgetés generálás jegyében. Szerintem vannak olyan kérdések, amit nem lehet egy válaszban megtudni, hanem több oda-vissza kérdezgetéssel lehet kifejteni, mint egy talkshowban.

És lám itt vagy példának, hogy lehülyézel, pedig értelemen írok, és egy rossz szót nem szóltam senkinek. Látni is hogy figyelmesen elolvastam minden válasz, és reagáltam rá egyesével. Nekem mindig azt tanították, hogy az okos ember kérdezed, és mások szidása a buta ember fegyvere. De ha esetleg fel tudsz mutatni egy szabályt, ami nem engedi a mentő mögötti, szabályos távolsággal való haladást, akkor örömmel elismerem, hogy igazad van, és megköszönöm, mert segítesz nekem, hisz ez volt a célja a kérdésemnek.

dec. 11. 13:10
 16/56 A kérdező kommentje:

#14 Abból bizony testi sértés bűnténye lenne, és ne kis pénzt kéne a kezembe tennie az erőszakoskodó illetőnek. Nem is beszélve, ha elém vág, akkor azzal ő követ el szabálysértést, aminek a felvételét a rendőrség szívesen fogadná a kamerámból.

De ha reálisan nézem, sok sikert neki, mert mindig zárva tartom az autóm ajtaját, és van is egy paprikaspray a kesztyűtartómban. Ha jó műsort akarnak látni a járókelők, akkor hajrá! :)

dec. 11. 13:13
 17/56 anonim ***** válasza:
100%
Örülök hogy elégedett vagy, de nem szeretnélek az úton látni.
dec. 11. 13:17
 18/56 anonim ***** válasza:
100%

16:

"Abból bizony testi sértés bűnténye lenne"

Persze. Ezt én se vitatom. Ezzel együtt is, gyakran megtörténik ma ez a magyar utakon, ez gondolom neked sem újdonság. Tehát van, akit ez sem állít meg. Ettől még szépen beverik a képedet. És ha olyan egyszerű lenne p-sprayvel megállítani őket, akkor nyilván nem történne ennyi ilyen eset az országban.

dec. 11. 13:20
 19/56 anonim ***** válasza:
100%

"Ne de ha én bent vagyok már a belsőben, és valaki egyszer csak kivág elém a külsőből, akkor miért én vagyok aki őt zavarja?

Tehát fordítva, ha én kivágok a külsőből a belsőbe, és nekem jönnek, akkor a rendőr nekem fog igazat adni?"

Normál esetben neked fog igazat adni, a mentőautó mögött haladva viszont nem. Világosan le van írva: aki a mentőautó mögött megy, az nem zavarhatja a többieket. Értsd: nem kényszerítheti a haladási irányuk, sebességük megváltoztatására. Magyarán mehetsz az üresen maradt sávban, de nem kérheted számon a többieket, hogy miért araszolnak vissza eléd az üres sávba. Ez van leírva. Ráció a dologban: szabad utat biztosítani a mentőautónak egy rendkívüli helyzet, utána mindenki próbál, körültekintés és óvatosság mellett, fokozatosan visszatérni a normál közlekedési rendhez, és a legnagyobb körültekintéssel annak kell lennie, aki a mentő mögött halad.

dec. 11. 13:32
 20/56 A kérdező kommentje:

#17 Pedig bizony fogok az úton közlekedni, úgy mint ahogy 40 éven keresztül büntetlenül tettem. Tilalomra utaló szabályt, ami kimondja fekete-fehéren, hogy szirénázó rendőr mögött közlekedni tilos, viszont még mindig nem kaptam. Lehetne a személyeskedés helyett az oldal célját szolgálni, és válaszolni?

#18 Azért megnézném, hogy Paprika Jancsi hogyan jut el a képemig az Audi zárt ajtajain keresztül, anélkül, hogy én a gázra lépnék, és elmenekülnék a róla készült felvétellel a szélvédőmön. Ha nagyon agresszív akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy a fenyegető megközelítés miatt pánikba estem, és elütöttem, de nem vagyok olyan. :)

Egyszerű paprikasprayvel megállítani őket, csak kevesen hordanak maguknál, vagy csak nem merik használni. Még szemen sem kell találni már hat.

dec. 11. 13:33
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!