Mit lehet tenni, ha minden sáv tele van, és jön a mentő?
Van a városomban egy 2x2 útszakasz, ahol reggel mindig, mind a négy sáv tele van. Egyik nap jött a mentő a belsőbe, és a szembe sávba kellett jönnie, mert a túloldalon nem húzódtak le.
Mi történik akkor, ha én vagyok a belsőbe, és mögöttem jön a mentő, de a külső sávba nem tudok lehúzódni, mert a többi autós nem ad helyet? Ráadásul, ha úgy jön össze, hogy a belsőben is hasonló jelenet játszódik le, akkor mit tesz a mentőautó sofőrje, és mi a következménye, ha valakit nem engednek lehúzódni? Azt büntetik, aki belsőben van, vagy azt, aki nem ad helyet?
Édesem, egy sáv általában 3 méter széles, egy szgk meg 1,8 m. Félrehúzódsz, a másik is, és máris van hely a mentőnek.
De ezt KRESZ-oktatáson is elmondják, meg hát azóta milliószor láthattad te is.
A piroson áthaladás óvatosan talán a legjobb megoldás, ha elől vgyok. Köszönöm!
#5 Drágám, ez papíron jól hangzik, azonban a külsőben haladók nem moccannak, mert úgy gondolják valószínűleg, hogy őket nem érinti az ügy, mert a mentő úgyis belül megy. Ráadásul egy elég széles, céges autóval járok, így még becsusszanni sem tudok sehova. A túloldalt, szintén azt gondolják, hogy a mentő őket nem érinti, mert velük szembe jön. Itt a probléma, hogy ha én nem húzódok le - mivel nem mozdul senki - így én kapom a csúnya tekinteteket. Ráadásul a sávok biztosan nincsenek itt meg három méter hosszúak, , mert ha benne vagy, melletted el sem lehet férni még robogóval sem vonalátlépés nélkül. Hogy miért ilyen szűk a sáv, azt csak az önkormányzat tudja.
Hát ha nincs hely hová húzódni, akkor nem húzódsz. Nyilván tudja mindenki, hogy nincs magassági kormány az autódban.
Egyébként nem kell a külső sávba húzódnod, ha mindkettő sáv tele van. Ha van rá lehetőség, akkor külső sávban lévők jobbra, belső sávban lévők balra húzódnak. Ha nincs lehetőség, akkor meg egyedi megoldást kell találni. Ha csak 1-2 autó van a belső sávban, akkor a szirénázásra úgyis megáll a keresztforgalom, a mentő előtt lévők óvatosan kicsorognak a kereszteződésbe, és elengedik a mentőt. (Utána nem maradnak ott útakadálynak, hanem mennek tovább.)
Kialakult párhuzamos közlekedésnél a belső sávban balra kell húzódni, középen szabaddá téve a "mentősávot".
37.§ végén.
Motoron sem mindig könnyű:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!