Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Egysávos alagútban (előzési...

Egysávos alagútban (előzési tilalom + sebességkorlátozás 80km/h!) mögöttem lévő szirénázó mentőautó, olyankor mit kell csinálni?

Figyelt kérdés

Ausztriában vannak több km-es egysávos alagutak és sok helyen 80 km/h a megengedett.

Ha jön mögöttem mondjuk egy szirénázó mentőautó, rákényszerithet hogy én is minnél gyorsabban haladjak, holott a megengedett sebesség csak 80km/h és előzési tilalom van?

A mentőautó megelőzni sem tud mert folyamatosan jönnek szembe.

A traffipaxot nem fogja izgatni mert azért léptem túl a sebességkorlátozást mondjuk 30 km/h-al mert segitettem a mentőautónak a gyorsabb haladását.

Nem voltam ilyen helyzetben, csak eszembe jutott hogy ilyenkor mi a teendő.

2022. jún. 25. 14:23
1 2 3 4 5 6
 41/54 A kérdező kommentje:

39,40 Ti olvastátok figyelmesebben a kérdést ill. amiket irtam??

Itt alagútról van szó és általában hosszú ivben kanyarodik ami egy teljes leállásnál ráfutásos tragédia történne.

Nincs leállósáv, csak bizonyos km-ként ahol addig el kell menni és ott félreállni a szirénázók elöl.

2022. jún. 26. 19:43
 42/54 anonim ***** válasza:
19%

Ebben a témában bőven nincs annyi mint amennyit már rászántunk.

Elsőre is megértette mindenki, hogy alagúton problémázol, de egy alagútban is pontosan ugyanúgy kell helyet csinálni egy mentőnek, mint bármely más úton.

Azért szúrtam be neked a két piktogrammot, mert már egy csomóan elmagyarázták, de te csak ráfutásos tragédiákat vízonálsz, és nem érted, hogy egy forgalmi sáv szélesebb, mint amennyire az autódnak szüksége van és bőven le tudsz húzódni az út széle/fal felé anélkül hogy nekimennél.

2022. jún. 26. 20:29
 43/54 A kérdező kommentje:

42: Igen, csakhogy kamionok, buszok stb. is közlekednek az alagútban vegyesen, igy ha egy autó és kamion találkozik szembe egymással 0 esély hogy elférne egy mentő.

Szerintem ha egyszer lesz lehetőséged egy osztrák alagúton végihajtani, akkor figyeld meg a körülményeket.

2022. jún. 26. 21:02
 44/54 anonim ***** válasza:
89%
Nincs jogosítványod, vagy miért nem egyértelmű ez számodra?
2022. szept. 1. 11:46
 45/54 NTBS ***** válasza:
81%
Félrehúzódsz.
2022. szept. 1. 13:27
 46/54 A kérdező kommentje:

44: Van.

45: Hová??

2022. szept. 1. 16:45
 47/54 anonim ***** válasza:
14%

Leírták szerintem elegen, a Kresz szabályt megszegheted másokat nem veszélyeztetve, ha másképp a megkülönböztető jelzést használó járművet elengedni nem tudod. Tehát átmehetsz piroson, felmehetsz járdára, átlépheted a sebességhatárt. A mentő sose megy annyival amennyire egy személyautó képes biztonságosan, főleg egy egysávos alagútban. Te ott simán elkenheted neki a kocsidat, a beteg állapota miatt úgysem mennek majd nálad gyorsabban a mentővel, ha meg jó az állapota a betegnek nem szirénáz le eleve.

Büntetést ha lesz vagy ki se küldik vagy jelented miért tetted és vissza fogják nézni a mentő útvonalát.

Velem volt már olyan, hogy mögöttem jött néhány autóval hátrébb és inkább elkentem neki, amúgy is épp olyan szakaszra értem ahol meg szoktam rúgni, elmaradt mint a borravaló, utána már nem is láttam többet. Nem szabályos, de nem tartottam fel, akkor meg... Ez pont olyan, mint a belső sávban haladni, ha nézed megállás nélkül a tükröt és kimész mikor látod jönnek akkor sem szabályos, de nem is tartottál fel senkit.

2022. szept. 2. 01:19
 48/54 MGéza ***** válasza:
74%
Ha nem tudsz akkor vészvillogó be és megállsz, lehúzódsz amennyire az út szélessége engedi. Szembejövő ugyanígy tesz, a szirénázó egy S manőverrel elmegy közöttetek. Mit kell ezen ennyit agyalni?
2022. szept. 2. 14:39
 49/54 A kérdező kommentje:
48: Voltál már valamikor egy kétsávos osztrák alagútban?? Legalább akkor nézd meg a Google térképen. :P
2022. szept. 2. 19:19
 50/54 anonim ***** válasza:
29%
Ezaz, kezdjük előlről az egészet és ismét generáljunk 4 oldalnyi lepontozást. Gratulálok annak, aki megnekromantázta a kérdést, bizonyára elérte a célját vele...
2022. szept. 2. 21:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!