Egysávos alagútban (előzési tilalom + sebességkorlátozás 80km/h!) mögöttem lévő szirénázó mentőautó, olyankor mit kell csinálni?
Ausztriában vannak több km-es egysávos alagutak és sok helyen 80 km/h a megengedett.
Ha jön mögöttem mondjuk egy szirénázó mentőautó, rákényszerithet hogy én is minnél gyorsabban haladjak, holott a megengedett sebesség csak 80km/h és előzési tilalom van?
A mentőautó megelőzni sem tud mert folyamatosan jönnek szembe.
A traffipaxot nem fogja izgatni mert azért léptem túl a sebességkorlátozást mondjuk 30 km/h-al mert segitettem a mentőautónak a gyorsabb haladását.
Nem voltam ilyen helyzetben, csak eszembe jutott hogy ilyenkor mi a teendő.
Aki lepontozott annak fogalma sincsen a szabályokról. A KRESZ-t nem szegheted meg olyan szinten, hogy padlógázt adsz és mész mint a versenyző. De az előző oldalon is írták, hogy piroson át lehet menni... Hát baromira nem. Előrecsoroghatsz utat adni, igen, de ennyi, nem tovább. Nem mehetsz át a kereszteződésen azért, mert jön egy mentő mögötted.
Másrészt, volt egy holland csatorna, a 112 Ambuchannel, ahol hivatásos mentők felvették a vonulást és segítő szándékú kommentárral látták el a videókat. Ők maguk is kifejezetten óva intettek attól mindenkit, hogy gyorsítással segítsék a vonulást. Na vajon miért? Azért, mert balesetveszélyes. A mentősök mögött nagyon komoly vezetéstechnikai tréning van, de egy hétköznapi ember nem arra van berendezkedve, hogy jócskán túllépje a sebességhatárokat. Megjegyzem a mentők sem mindig padlógázzal haladnak, van hogy ők is csorogni tudnak csak, mert azt kívánja meg a forgalmi helyzet. Nem úgy van az, hogy minden biztonsági tényezőt lesz. kell odaérnük a pácienshez.
A tűzoltóautóra is ugyanaz érvényes, amit a 14-ben leírtam. A szembejövő sávban fog kikerülni, mert a sziréna hatására a szembejövők leállnak majd. Annyi helyet hagyva előtted, hogy kerülni tudjon.
Ha a szembejövő sáv nem létezik, mert építkezés miatt lezárták, akkor értelemszerűen nem állhatsz meg olyan szűk helyen, ahol nem tud kikerülni. Haladnod kell előtte, amig az út ki nem szélesedik.
De semmiképpen sem száguldozhatsz sem előtte, sem mögötte. Pl. mi van, ha a mentő vagy a tüzoltó egy az alagútban történt baleset felé igyekszik?
"Mész tovább a KRESZ-t nem megszegve"
Én emiatt pontoztalak le. Én meg rengeteg olyan videót láttam, ahol az autós feltartotta a mentőt, mert nem mert óvatosan, körültekintve behajtani a kereszteződésbe, hanem csak állt egy percig a pirosnál mögötte a szirénázó mentőautóval. A KRESZ-t ilyenkor meg LEHET és ha szükség van rá meg is KELL szegni. Természetesen a megfelelő óvatosság és körültekintés mellett. Ilyen helyzetben piros lámpánál semmi nem mondja ki, hogy csak becsorogni szabad. Ha becsorogsz a kereszteződésbe és elmegy melletted a mentő, akkor ott maradsz mert mögötted még piros a lámpa? Feltartod a többieket a keresztező forgalomban, vagy megvárod, hogy valaki oldalról beléd menjen? Nem, szépen, óvatosan elhagyod a kereszteződést.
15: " Pl. mi van, ha a mentő vagy a tüzoltó egy az alagútban történt baleset felé igyekszik?"
Ezt olyankor már kiszokták irni a display-re az alagútban.
"Ha becsorogsz a kereszteződésbe és elmegy melletted a mentő, akkor ott maradsz mert mögötted még piros a lámpa? Feltartod a többieket a keresztező forgalomban, vagy megvárod, hogy valaki oldalról beléd menjen? Nem, szépen, óvatosan elhagyod a kereszteződést."
Igen, ottmaradok és figyelem a mögöttem lévőket, hogy mikor indulhatok meg. Vagy visszatolatok. Nagyon szép büntetések voltak már abból, hogy valaki úgy gondolta a mögötte jövő mentőautó áthaladásra ad jogot.
Ezen ne problémázz. Ez csak egy mellékszál, nem érdemes a részletekbe belemenni. A lényeg, hogy ha van szembesáv, akkor indexelni kell és lehúzódva megállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!