Egysávos alagútban (előzési tilalom + sebességkorlátozás 80km/h!) mögöttem lévő szirénázó mentőautó, olyankor mit kell csinálni?
Ausztriában vannak több km-es egysávos alagutak és sok helyen 80 km/h a megengedett.
Ha jön mögöttem mondjuk egy szirénázó mentőautó, rákényszerithet hogy én is minnél gyorsabban haladjak, holott a megengedett sebesség csak 80km/h és előzési tilalom van?
A mentőautó megelőzni sem tud mert folyamatosan jönnek szembe.
A traffipaxot nem fogja izgatni mert azért léptem túl a sebességkorlátozást mondjuk 30 km/h-al mert segitettem a mentőautónak a gyorsabb haladását.
Nem voltam ilyen helyzetben, csak eszembe jutott hogy ilyenkor mi a teendő.
A magyar stabályok szerint, ha az mkj-t használó jármű tivábbhaladása másképpen nem biztisítható, akkor kis mértékben meg stabad szegni a stabályokat. De nem nyer semmit a mentő ha gyorsítasz. Másfelöl a szemből érkezők kötelesek akár megállással is segíteni.
Ahogy neked villog az a fény, így neked is. Tehát lassítanotok kell, nem gázra lépni.
Annyi hely csak van, hogy ha mindkét sáv félrehúzódik, közötte elférjen a mentő. Vagy nem tudom, de nem úgy képzelem el az osztrák alagutakat se, egysávos-e vagy sem, hogy ne legyen valamennyi hely mindkét oldalon.
Amúgy meg gondolom, nem onnan küldik a mentőt, olyan messziről, hogy km-es alagutakon át vezessen az útja.
De ha már ez a fiktív helyzet előállna, én inkább az elengedésen igyekeznék, félreállással, nem játszanám a felvezető autót.
Igen de egy egysávos alagútban nincs leállósáv és nem tud senki lehúzódni oldalra.
Persze átléphetem a sebességhatárt az adott pillanatban, aztán meg jön a bünti. :P
Mit csinál a többi autóvezető mögötted ilyenkor?
Csak azt kell tenned neked is.
Látom egyesek sosem voltak még osztrák alagútban.
Igaz hogy van bizonyos kilóméterenként vészhelyzet leállósáv, de két oldalra lehúzódni esélytelen és balesetveszélyes, mert ráfutásos baleset alakulhat ki.
Egy ilyen alagútban simán működik, hogy mindenki nagyon jobbra tart és középen lesz a kétsávos úton még egy sáv ahol a mentő mehet.
Persze, ráfutásos balesetek mindíg lehetnek, de amikor a mentő kék-lámpa szirénával hasít, azt észre szokták venni a népek.
ma 14:51
Lelassítasz és szépen felállsz a járdára, ha máshogy nem megy. Ha a szembe sávban is megetszik ugyanezt, akkor elfér a mentő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!