Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Egysávos alagútban (előzési...

Egysávos alagútban (előzési tilalom + sebességkorlátozás 80km/h!) mögöttem lévő szirénázó mentőautó, olyankor mit kell csinálni?

Figyelt kérdés

Ausztriában vannak több km-es egysávos alagutak és sok helyen 80 km/h a megengedett.

Ha jön mögöttem mondjuk egy szirénázó mentőautó, rákényszerithet hogy én is minnél gyorsabban haladjak, holott a megengedett sebesség csak 80km/h és előzési tilalom van?

A mentőautó megelőzni sem tud mert folyamatosan jönnek szembe.

A traffipaxot nem fogja izgatni mert azért léptem túl a sebességkorlátozást mondjuk 30 km/h-al mert segitettem a mentőautónak a gyorsabb haladását.

Nem voltam ilyen helyzetben, csak eszembe jutott hogy ilyenkor mi a teendő.

2022. jún. 25. 14:23
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
96%
Kérdező, két sáv van olyan széles, hogy elférjen egy mentő, ha kihúzódik mindenki oldalra, pont mint a budapesti dugóban, a vészvillogód meg nyugodtan használhatod, ha félsz, hogy belèd mennek
2022. jún. 25. 15:41
 12/54 anonim ***** válasza:
86%

Lehúzódsz és megállsz. A szembejövők szintén. A mentő meg a két álló kocsisor között el tud húzni.

Mennyi egy mentőautó szélessége? Kb. 2 méter. Mennyi egy szgk szélessége? 1,7 max. 2 m. Mennyi egy sáv szélessége? Minimum 3 m, de autópályán inkább 3,5 m. Vagyis 6-7 méterből a szélén lefogtok 3,4-4 métert. Neki minimum 2 méter, de inkább 3 méter marad. El kell, hogy férjen. Ha nem pont egyvonalban állsz meg a szembejövővel, akkor kicsit szlalomozva még több helye van a mentőautónak.

De tökéletesen jó válasz az is, amit 5-ös írt: figyeled a többieket, és azt teszed, amit ők. Szerintem ezt fogják tenni.

Semmiképp se kezdj el száguldozni a mentőautó előtt.

2022. jún. 25. 15:43
 13/54 anonim ***** válasza:
36%
Mész tovább a KRESZ-t nem megszegve és a legelső adandó alkalomnál lehúzódsz. Egyébként nem pont így, de lényegét tekintve ugyanilyen kérdés szerepel a KRESZ tesztben is, tehát elvileg tudnod kellene. Azzal senkinek nem segítesz, ha őrültek módjára ráfekszel a gázra és benézve valamit balesetet okozol.
2022. jún. 25. 15:53
 14/54 krwkco ***** válasza:
95%

"mögöttem lévő szirénázó mentőautó, olyankor mit kell csinálni?"

Indexelsz, maximálisan jobbra húzodsz és megállsz. A mentőautó villogni fog mögötted, kicsit kilógva közép felé.

Előbb-utóbb a szemben levők is meg fognak állni, olyan távolságra, hogy a mentőautó ki tudjon téged kerülni.

Ez nem mindig olyan gyors, mintha elkezdenél a mentőautó előtt száguldozni, de ez a szabályos.

2022. jún. 25. 16:16
 15/54 A kérdező kommentje:

Jól van értem, mentőautó letudva.

Na és ha tüzoltó jön mögöttem szirénázva?

Mert Ausztriában nem 500 m alagutak vannak, ha nem több km hosszúak. Pld. Graz felé is van azt hiszem 15 km hosszú, talán kettő is ilyen, meg aztán valamelyikben épitkezés zajlik és nincs szembejövő sáv sem.

Csak azért merültek fel bennem ezek a kérdések az alagutakra értve, mert mindig lelkiismeret furdalásaim vannak ha szirénázva jönnek felém vagy mögöttem és minnél hamarabb szeretek lehúzódni oldalra, ne legyek útban amennyire csak lehet.

2022. jún. 25. 16:51
 16/54 anonim ***** válasza:
95%
A tűzoltók azért nem 100-zal szoktak menni, hogy a 80-as korlát olyan nagy probléma legyen. Hosszabb alagutakban pedig alagúton belül is vannak leálló öblök, oda lezúhódsz és elengeded.
2022. jún. 25. 16:54
 17/54 A kérdező kommentje:
Én felpontoztam mindenkit. Nem tudom minek pontozgattak le egyeseket.
2022. jún. 25. 16:55
 18/54 anonim ***** válasza:
25%

a kérdésre az a jelzett körülmények közt: és padlógázzal igyekeznék előtte haladni, miközben az elakadásjelzőt használnám..

Igaza van a kérdezőnek, hogy a szembeforgalom nem tud olyan messziről reagálni, hogy el lehessen menni mellettük..ez nagy szembejövő sebességnél(80) szűk egy sávon megoldhatatlan. ezért kell jobb híján padlógáz(a tefipax ebben az esetben nem érdekes)..aki itt jár, az megoldja(persze a magyar az udvariasan megáll)

2022. jún. 25. 16:55
 19/54 MGéza ***** válasza:
84%
Szerintem te kibúvót vagy önigazolást keresel. Félrehúzódáskor természetesen nem veszélyeztethetsz másokat vagy magadat, ha nem tudsz, akkor az alagút után állsz félre, addig meg nem nyomod a gázt mint egy idegbeteg.
2022. jún. 25. 16:56
 20/54 A kérdező kommentje:
Semmilyen kibúvót nem keresek, csak nem volt még ilyen helyzet, amit kérdeztem.
2022. jún. 25. 17:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!