Kerékpárút keresztezi az útat és ütköztünk egy autóval, ki a hibás? (részletek alább)
Egy 50köbcentis segédmotorom van, amellyel a kerékpárúton közlekedhetek. Pomáz fele közlekedve Szentendre felől kerékpárút vezet végig Pomázig. Egy részen keresztezi az útat ahol autók közlekednek. Van egy STOPtáblám, ahol meg kell állnom és utána mehetek keresztül a segédmotorral az úton. Képet mellékelek, ott bejelöltem a bicikliútat. A jobb sávban dugó van, a bal sávban senki nem volt. Jobb sávban elengedtek, bal sáv felé néztem senki nem jött, így elindultam, de nem vettem észre hogy egy bolond elkezdte szabálytalanul végigelőzni a dugót és ütköztünk, nekimentem az oldalának, felborultam, bokám kificamodott. Rendőrt nem hívtunk mert elküldtem mérgembe a francba, egyébként odajött hozzám, de így utólag rendőrt kellett volna hívni.
Kép: [link]
"Nyilván záróvonalon nem lehet előzni."
A kereszteződésben és utána (tehát abban a pontban, ahol a baleset történt) már nincs záróvonal.
"Mellesleg a kérdező egy szóval sem írta, hogy állt a sor"
Azt sem, hogy nem állt. Mivel nem tudjuk, csak tippelni lehet.
" Nyilván az bolond, aki egy araszoló kocsisort záróvonalon át próbál előzni..."
A képen nem egy bicikliút, hanem egy "sima" mellékút van balra. Nem elképzlehető, hogy az előző/kikerülő autós oda akart balra lekanyarodni? Mert ebben az esetben (a szabályoktól függetlenül) teljesen logikus és érthető döntés megelőzni az araszoló sort.
Mindketten hobáztatok.
Amúgy nem tudom, motoron ülve hogy nem veszed észre a parasztot aki előzi a sort, átlátsz a kocsik felett. Egy motoros is jöhetett volna ott.
Bennem az is felmerül kérdésként amúgy, hogy ha te szabályosan megálltál a stop tábla előtt, ahogy azt kell, és körbenéztél, mielőtt elindultál, akkor hogy nem vetted észre azt a járművet?
Nem mondom, hogy én mindig megállok teljesen stop tábla előtt, de a szabály szerint kellene.
"jobb sávban elengedtek"
Egyrészt azt, hogy a kerékpárút átvezetéshez legközelebb álló autós nem torlaszolta el az utat, ne hívjuk elengedésnek.
Másrészt, mivel több autó is áll mögötte, ő senkinek az elsőbbségéről nem mondhat le a saját nevében.
Ha jól tudom, a kresz sem ismeri az elsőbbségről való lemondás fogalmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!