Autósok, átengeditek a gyalogosokat a zebrán?
Hagyjuk a vitát, szövegértésből biztos 1-es voltál.
A lényeg itt van: "Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van"
A gyalogosnak kanyarodó járművel szembe van elsőbbsége. Megszerezted 30 éve a jogosítványod és egyből azt hiszed, hogy mindent jobban tudsz. Nyilván abból a felkapásból merítesz te is erőt amit a média szervezett, hogy a gyalogosoknak van elsőbbésgük. Tehát szerinted tévednek a kresz oktatók meg a vizsgáztató is akivel voltam meg az a párezer ember aki átmegy a gyalogos előtt.
szintén egy kis szövegértés:
"43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni."
gyalogosátkelőhelyEN - tehát magán az átkelőhelyen és nem az átkelőhelynél. de beszélj nyugodatn bármelyik kresz oktatóval
Valóban felesleges a vita, hugyanis NEM úgy van ahogyan te mondod. De nembaj.
Majd ezt a katyvaszt add elő a rendőrnek, amikor az adataidat jegyzi fel a feljelentéshez.
Megrögzötten remegő kézzel írod 8. alkalommal le hogy kanyarodó jármű esetén kinek van elsőbbsége. Senki nem beszélt itt rajtad kívül kanyarodó járműről.
én csak azt írtam le, hogy csak kanyarodó járművel szembe van a gyalogosnak elsőbbsége, illetve ha már lelépett. de ennél egyszerűbben nem tudom leírni, a rendeletek nem értelmetleneknek készültek :)
higgy amit akarsz szép estét
Igen, a rendeletek nem értelmetleneknek készülnek, így sajnos pórul jártál...
Képtelen vagy éretelmezni azt a részt amit beillesztettem, csak fújod a magadét a kanyarodó járműveddel, pedig az senkit nem érdekel.
Világosan leírja a szabály, hogy olyan sebességgel kell közelíteni hogy szükség esetén meg tudd adni az elsőbbséget.
Ez a szükség szerinted (SZERINTED) csak akkor van ha a szembejövő már megállt.
Igaz ezt még nem tudtad megmutatni hol van a szabályban...
Értelmes embernek egy gyalógátkelőnél a "szükség esetén" az, ha egy gyalogos át kíván kelni az úton.
Te sajnos nem vagy értelmes ember, neked az a szükség, ha már a gyalogos az úton van és rajtad kívül mindenki ( a szembejövők) megálltak.
Komoly szövegértési problémáid vannak.
"(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti."
Tehát le se léphet ha nem tudnál megállni. Akkor meg minek álljak meg. Elvégre ha át akar menni akkor lelép nem? Ha meg nem akar átmenni akkor miért álljak meg?
Plusz egy kis infó:
"(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen ÁTHALADÓ gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van."
TEHÁT ÁTHALADÓ!
Kedves utolsó!
"Tehát le se léphet ha nem tudnál megállni. Akkor meg minek álljak meg. Elvégre ha át akar menni akkor lelép nem? Ha meg nem akar átmenni akkor miért álljak meg? "
Pont ez a felfogás miatt változtatták meg a szabályt 2010 január 1-én!
Igaza van annak aki azt mondja hogy át kell enhedned a gyalogost.
Ez a szabály amit bemásoltál arra vonatkozik, hogy a gyalogos lényegében szabályosan nem ugorhat eléd féktávolságon belül, elvégre akkor nem lenne veszélytelen.
Viszont neked mint autós kötelességed olyan sebességgel közelíteni, hogy szükség esetén eleget tudj tenni elsőbségadási kötelezettségednek, azaz ha gyalogos szeretne az úton (a zebrán) átmenni akkor át tudd engedni.
Ez van benne abban a szabályban amit feljebb beillesztett akivel veszekedtél. Nincs igazad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!