Gyalogosokat meglehet büntetni azért, hogyha nem a zebrán megy át? (és az autós átengedi)
Elméletileg igen, régebben, amikor sokkal több volt a rendőr, belefújt a sípjába és ugrott a százas (sokkal többet ért mint ma).
Itt meg is örökítették.
(Egymásra lágyan néztünk, nem vettük észre, tilos pirosba léptünk, a rendőrsípra hiába adtunk választ, fizettünk akkor fejenként egy-egy százast).
3. Aradszky László Annál az elsö ügyetlen csóknál
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól
21. §
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
És ehhez tartozik még:
(9) A gyalogosnak tilos
a) híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén áthaladni;
b) olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni;
c) lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya stb.) lépni;
d) villamospályán közlekedni, vasúti vagy zárt villamospályán - a kiépített átkelőhelyen kívül - áthaladni;
e) autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni;
f) autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni, valamint útkereszteződésen kívül áthaladni;
g) az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van.
Ezt sosem értettem....
Ha van egy gyalogos, akinek nincs jogsija, akkor honnan kéne tudnia ilyeneket? Úgy értem amúgy senki nem mondja el a gyalogosnak, hogy figyelj, te itt meg itt nem mehetsz át, mert 40m-re van egy zebra.
Persze ha van jogsija, akkor ok.
Jó, tudom, a kresz ismerete alap mindenkinél. Nekem is van jogsim, nem erről van szó.... csak ilyen dolgokat honnan kéne tudnia a gyalogosnak??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!