Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Gyalogosokat meglehet büntetni...

Gyalogosokat meglehet büntetni azért, hogyha nem a zebrán megy át? (és az autós átengedi)

Figyelt kérdés
Tegnap a sünök ezért szórakoztak velünk kb 15 percet.
2011. máj. 21. 22:13
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván. Ha van zebra a közelben akkor ott kell átmenni.
2011. máj. 21. 22:20
 2/13 anonim ***** válasza:
Ha a közelben van gyalogos alul- vagy felüljáró, átkelőhely, akkor nem szabad átmenned.
2011. máj. 21. 22:23
 3/13 anonim válasza:
vajon mit jelent a közel?
2011. máj. 21. 22:25
 4/13 anonim ***** válasza:
Igen.
2011. máj. 21. 22:30
 5/13 anonim ***** válasza:
Szerintem ez szubjektív, egy járókeretes öregasszonynak és egy fiatalnak más a közel. Ezt egy rendőr is belátja. Régebben hallottam egy 50m-es szabályról, egy ismerősöm is tőlem függetlenül, de lehet csak urban legend.
2011. máj. 21. 22:43
 6/13 anonim ***** válasza:

Elméletileg igen, régebben, amikor sokkal több volt a rendőr, belefújt a sípjába és ugrott a százas (sokkal többet ért mint ma).

Itt meg is örökítették.

(Egymásra lágyan néztünk, nem vettük észre, tilos pirosba léptünk, a rendőrsípra hiába adtunk választ, fizettünk akkor fejenként egy-egy százast).

3. Aradszky László Annál az elsö ügyetlen csóknál

2011. máj. 21. 22:52
 7/13 anonim ***** válasza:

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

a közúti közlekedés szabályairól

21. §

(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,

a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),

b) egyéb helyen bárhol,

a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

2011. máj. 22. 01:54
 8/13 anonim ***** válasza:

És ehhez tartozik még:

(9) A gyalogosnak tilos

a) híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén áthaladni;

b) olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni;

c) lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya stb.) lépni;

d) villamospályán közlekedni, vasúti vagy zárt villamospályán - a kiépített átkelőhelyen kívül - áthaladni;

e) autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni;

f) autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni, valamint útkereszteződésen kívül áthaladni;

g) az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van.

2011. máj. 22. 01:56
 9/13 anonim ***** válasza:
A "közelben" az valóban olyan 50-100 métert jelent.
2011. jún. 15. 10:50
 10/13 anonim válasza:
74%

Ezt sosem értettem....

Ha van egy gyalogos, akinek nincs jogsija, akkor honnan kéne tudnia ilyeneket? Úgy értem amúgy senki nem mondja el a gyalogosnak, hogy figyelj, te itt meg itt nem mehetsz át, mert 40m-re van egy zebra.

Persze ha van jogsija, akkor ok.

Jó, tudom, a kresz ismerete alap mindenkinél. Nekem is van jogsim, nem erről van szó.... csak ilyen dolgokat honnan kéne tudnia a gyalogosnak??

2011. jún. 18. 10:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!