Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A lányom nem szeret vezetni....

A lányom nem szeret vezetni. Szülőként ezen a ponton mit csinálnák? Bátorítanád vagy beletörődnél, hogy ez mégsem az ő terepe/jelenleg nem áll készen rá?

Figyelt kérdés

A lányom nyáron szerzett jogosítványt. Akkor lett 19 éves. Ő szerette volna elkezdeni, szeretett volna vezetni, mivel a testvére is nem sokkal előtte tette le a jogosítványát.

Jó kedvvel kezdett neki, de rengeteg kudarcélménye volt az oktatási folyamat alatt. Az oktatója rendes volt, én is beszéltem vele, a lányom szerint sem volt soha rossz szava. Úgy ítélem, hogy nem azzal volt a probléma. Hanem nagyon nehezen ment a gyereknek a vezetés. Nem ismerte fel sokszor a forgalmi helyzeteket, és ez sajnos a jogosítvány megszerzése után is fennállt. Nem tudott térben tájékozódni az autóval. 90 órával és 3. próbálkozásra nagy nehezen levizsgázott, de elmondása szerint ekkor már ő is érezte, hogy nem tud biztos tudást felmutatni a kormány mögött. A végén már rettegett az óráktól. Én akkor is mondtam neki, hogy abbahagyhatja, de ő erősködött, hogy megcsinálja.

Mióta meglett a jogsija csak hébe-hóba vezet. Mellette is megfigyelem, hogy sokszor elkalandozik, teljesen rossz sávot használ, nem tekint körbe, feszeng. Legutoljára majdnem elütött egy biciklist, észre sem vette, hogy előtte van, az apja szólt rá. Tényleg nagyon meredek helyzet volt. A lányom azt mondta, hogy olyan érzés volt, mintha lebénult volna, és nem tudta megfelelően uralni a kocsit. Arra is panaszkodik, hogy a jármű kezelése és forgalomra való figyelés egyszerre sok neki. Ezen segíthetne egy automata kocsi?

Látom rajta, hogy nagyon szenved, nagyon szeretné, de fél. Elhatározta, hogy inkább nem vezet, nem akar bajt a közúton. Nekem meg a szívem szakad meg érte, mert annyit próbálkozott. Nem tudom, ilyen esetben mi a helyes. Ennyi óra után se mennek neki alap dolgok, nincs figyelme, van értelme foglalkozni vele? Járjon még oktatóhoz? Nagyon szeretném, ha biztonságosan tudna vezetni és élvezné. Azt mondja, hogy már felesleges szorongást okoz neki, de közben meg látom mennyire bántja, az is bántja, hogy a testvére, aki vele egyidős milyen magabiztosan vezet. A lányom eleve egy szorongó alkat. Én azt is megfontoltam már, hogy a szorongása miatt nem tud a vezetésre koncentrálni. Talán először ezzel kéne kezdeni valamit.

jan. 28. 22:06
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
25%
#17 Hát ez a baj, a biciklis incidens után kellett volna erőltetni a vezetést. Vissza kell ülni a lóra. Velem is volt, hogy bénán próbáltam előzni, apám üvöltött hogy vissza-vissza! Öt perc múlva meg kérdezte, miért nem előzzük már meg azt a két kamiont előttünk, csak azért mert egyszer benéztem, nem lehet félve totyogni utána egész életemben. Igaza is volt. Kell némi idegrendszer és reziliencia a közlekedéshez, ha azon rágódsz, ami tegnap történt, akkor nehéz az utat a jelenben figyelni.
jan. 29. 01:26
 22/38 anonim ***** válasza:
90%
A leírtak alapján nem kell erőltetni a vezetést..
jan. 29. 07:06
 23/38 krwkco ***** válasza:
20%

"Látom rajta, hogy nagyon szenved, nagyon szeretné, de fél."

Ha szeretné, érdemes segíteni neki.

"Nem ismerte fel sokszor a forgalmi helyzeteket, és ez sajnos a jogosítvány megszerzése után is fennállt."

Próbáljátok ezt gyakorolni. Legyen ő az anyósülésen és szóban irányítsa azt aki vezet. Akár úgy, hogy bemondja a fokozatokat is. A sofőr ne váltson sávot, ha ő nem mondja. Kereszteződéshez közelítve ő mondja meg, hogy kinek van elsőbbsége. Sávváltás előtt használja a tükröket. (Ha mást nem, a napellenzőben levőt.) És ő mondja meg, hogy indulhat-e a sávváltás vagy előzés. Tudja mindig, hogy éppen mennyi a megengedett sebesség a legutóbbi tábla alapján. Stb.

Ha van kedve hozzá.

jan. 29. 08:31
 24/38 anonim ***** válasza:
79%
Úristen, akkor ki viseli a felelősséget a vezetésért, 23-as? Ez egy teljes jogi nonszensz! Majd konzultációt tartanak a kereszteződés előtt? A magánautó nem oktatóterep!
jan. 29. 08:35
 25/38 krwkco ***** válasza:
31%

"Úristen, akkor ki viseli a felelősséget a vezetésért, 23-as?"

Na vajon ki? Aki az anyósülésen ül, vagy aki vezet?

Pl. ha az irányító azt mondja, hogy most előzz, az nem jelenti, hogy a vezető elkezd előzni. Neki is van szeme, látja, hogy lehet-e vagy sem. Akkor nem előz, hanem szól, hogy "ez hiba volt lányom, legközelebb figyelj a szembejövő sebességére is".

jan. 29. 08:50
 26/38 krwkco ***** válasza:
35%

"Majd konzultációt tartanak a kereszteződés előtt?"

A vezetőnek nem kell sokat beszélni. Ha azt hallja, hogy "előnyöd van, mert a piros autó balról jön", akkor elég ha annyit mond, hogy "rosszul gondolod, lassítok mert mi földúton vagyunk".

jan. 29. 08:56
 27/38 anonim ***** válasza:
33%
Aki vezet, annak nem az a dolga, hogy oktatást tartson, 25-ös-26-os, hanem hogy az útra figyeljen. Aki oktat, az az oktató.
jan. 29. 12:00
 28/38 krwkco ***** válasza:
25%

Nem az a "dolga", de egy rutinos autóvezető képes rá. Anélkül, hogy másokat veszélyeztetne.

Vagy Te nem tudnád megtenni?

jan. 29. 12:06
 29/38 kutyafule4 ***** válasza:
47%
A leírás alapján én nem erőltetném, ha ennyire nem tud ott lenni fejben, hogy nem látja azt sem ő sávjában előtte mi van akkor jobb ha nem vezet, vagy kitaláltok valamit, mert ez így nagyon necces. Át sem szabadott volna engedni így.
jan. 29. 12:41
 30/38 kutyafule4 ***** válasza:
47%
Krwkco csak abba gondolj bele, hogy szeretnél-e ilyen sofőröket magad körül, ha gyalog, bringával, motorral, autóval vagy bármivel közlekedsz.
jan. 29. 12:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!