Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért nem százalékos alapon...

Miért nem százalékos alapon adják a gyorshajtási bírságot?

Figyelt kérdés
Így persze, hogy néhányan kénytelenek indokolatlanul lassan menni, hiszen a bírság több, mint egy egész napi fizetés az én esetemben is. Ezt a kapott bér alapján kellene százalékosan. Akinek magasabb a bére, az fizessen többet!
jan. 10. 15:09
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
81%

"Hol működik? Mesélj!"

Pl Finnországban. Az ország egyik leggazdagabb emberének, Anders Wiklöfnek sikerült 30km/h-s sebességtúllépéssel egy 121000 Eurós büntetést összeszednie. Igaz, ebbe belejátszott az is, hogy már harmadszorra kapták gyorshajtáson.

[link]

jan. 10. 16:00
 12/44 anonim ***** válasza:

Gyorshajtásért több mint egy napi jövedelmed...

Lesz ez még több is, ha így folytatod.

"Néhányan kénytelenek indokolatlanul lassan menni..."

Nos, a nagy többség betartja a korlátozást, legfeljebb kevéssel lépi túl.

Inkább te méssz "indokolatlanul" gyorsan.

jan. 10. 16:26
 13/44 anonim ***** válasza:

"néhányan kénytelenek indokolatlanul lassan menni"

Nem értem hogy jön a bírsághoz az indokolatlanul lassú haladás...

"Akinek magasabb a bére, az fizessen többet!"

Egyet is értek meg nem is. Egyik oldalról sajnos tény, hogy van akinek a bírság csak aprópénz és úgy fizeti, mint más a havi rezsit.

Másik oldalról nézve, ha egy minimálbéres kisebbségi száguldozik 100-al lakott területen akkor az ilyen formában kisebb "bűn" mintha egy gazdag ember teszi ugyanazt?

jan. 10. 16:46
 14/44 anonim ***** válasza:
37%
10%-25% túllépés: 20 E, 25% felett: 1 millió. Ennyi elég is lenne, ha már nem akarják rendesen megcsinálni.
jan. 10. 18:29
 15/44 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy indokolatlanul lassan? Egész Európában egyedülálló az, hogy ha lakott területen 65-tel elmész a traffipax előtt / alatt / mellett, akkor nem kapsz bírságot.

Svájcban már 54-re kapod a negyven frankos bírságot, de a kevésbé szigorú helyeken is megkapod 61-től a bírságot.

Mivel ilyen mértékű túllépésre van szükség a bírósághoz, teljesen méltányos, hogy az magasabb, mint amennyit más országban kapsz az 5-10 km/h túllépés után. Azért az 50 helyett 65 már nem a “benéztem” kategória, hanem kőkemény szándékosság.

Gondolj csak bele: baromira nem mindegy biztonsági szempontból, hogy (a gyakorlatban is indokolt) 30-as korlátozás hatálya alatt 30-cal, vagy 45-tel mész. Márpedig bírságot egyikért sem fogsz kapni, ha nem állítanak meg, pedig a 45 már ebben az esetben másfélszerese a korlátozásnak.

Viszont már az is rengeteget segítene a gyorshajtás kérdésében, ha létezne olyan mértékű gyorshajtás, ami után elveszik a jogosítványt. Mondjuk a megengedett sebesség másfélszerese simán lehetne ilyen.

jan. 10. 20:03
 16/44 anonim ***** válasza:
100%
Tehát olcsón akarsz gyorsan menni. Tényleg igazságos és jogos lenne...
jan. 10. 21:08
 17/44 A kérdező kommentje:
#16 : Miért olcsón? Nekem ugyanolyan sok a bérem 5%-a, mint bárki másnak. A fix összegek megfizethetetlenséget hoznak. Én ugyanazért a bírságért már lassan 2 egész napot kell, hogy dolgozzak, amiért más csak 2 órát. Nem inkább ugyanannyi úgymond idővel kellene mindenkit büntetni?
jan. 11. 00:18
 18/44 anonim ***** válasza:
100%

Akkor legyen mindjárt letöltendő. 1 nap, 2 nap stb.

Az 1 nap mindenkinek 1 nap.

jan. 11. 00:26
 19/44 A kérdező kommentje:
#18 : Rendben! De ugyanaz legyen! Sőt, szerintem durva esetben zúzzák be az autót! Bizony, a 800e Ft-osat pont ugyanúgy semmisítsék meg, mint a 30 milliósat ugyanazért a tettért.
jan. 11. 07:58
 20/44 Alex Fly ***** válasza:
100%

Valahol jogos. Valóban nem igazán éri el a célját, ha egy magasabb jövedelemmel rendelkező büntetése még az egy napi jövedelmét sem éri el.

A gond csak az, hogy hiába emeljük a büntetési tételeket az egekbe, attól nem lesz változás: visszatartó ereje nem a büntetés mértékének van, hanem az elkerülhetetlenségének -az a csekély, az egy napi bért sem elérő bírság is hatásos lehet, ha azt minden esetben -akár naponta többször is- kiszámlázzák neki...

jan. 11. 14:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!