Ennyire kényelmesek az emberek vagy miért nem tudnak az autó adta kényelemről lemondani?
Nyilván most nem arról beszélek amikor tényleg szükséges az autó, mert olyan a munkája stb., ez érthető.. de azért szerintem az autósok 80 százaléka csak kényelemből használja az autóját.
Mikor nagyon felment a benzin ugyanúgy mentek tankolni az emberek, most meg ez a dízel pánik....
Nem tudom én simán le tudom tenni a kocsit, BKVval és vonattal simán járok dolgozni, vásárolni is el tudok menni autó nélkül..
Nézzük fordítva, miért kellene valamiről lemondani ami jó?
Persze lehet jönni azzal, hogy "régen megoldották". Régen megoldották az emberek gyalog is az utakat több napi járással, régen a kert végébe jártak ki a pottyantósba szarni, régen 5-10 fős családok éltek együtt 3 generáció.
Lehet jönni a régi időkkel, aki tudott régen is vett magának autót.
A különbség az, hogy ma már az átlag ember vagy az alatti is tud venni, régen meg kiváltság volt, ha egyáltalán engedte az aktuális rendszer.
Nyilván megoldani meg lehet az életet autó nélkül is. Mint ahogy mosógép, mosogatógép, saját konyha nélkül is. Sátorban is el lehet lakni erdő szélén, mégis inkább a kényelmet választjuk.
11-re:
#10 vagyok.
Én úgy értettem, hogy most van egy rendkívüli helyzet. Egyrészt a piacon elszabadult és hatóságilag korlátozott üzemanyag-árra gondolok, másrészt arra, hogy addig szankcióznak Putyinnal, amíg se olaj, se gáz nem jön Oroszországból ide.
Tehát a rendkívüli helyzettel ESETLEG együtt járó kényelmetlenséget el tudom viselni. Sőt, sokkal hosszabb ideig el tudom, mint amennyi ideig reálisan fennállhat.
Nyilván, ha április közepén ott lesznek a kutak tele benzinnel, és senkire nem kell várnom a benzinkútnál, akkor én is megtankolom ismét az autómat. És addig is a szokásos életemet élem, benne annyi autózással, amennyivel eddig.
Amúgy ja, tök jó a tömegközlekedés addig, amíg nincs életed és csak a dolgozó-bolt-otthon háromszögben mozogsz.
Én minden hétvégén túrázni járok, Mátra, Balaton-felvidék, Börzsöny, akármi. Autóval kényelmes, viszek váltó cuccot, 1-1,5 óra alatt ott vagyok, vezetek így nem is unatkozom, nem vagyok időhöz sem kötve.
Rengeteg olyan helyen voltam, ahova csak a lejutás 3-4 óra lenne tömegközlekedéssel, autóval meg 1,5.
De akár csak haza ugrani vidékre is sokkal kényelmesebb. Tömegközlekedéssel 4+ óra, autóval 2.
Vagy közel lakom munkahelyhez, alig 3 km. Kocsival 5 perc, gyalog 40 tömegközlekedéssel meg átszállással 30+ perc lenne. Hát ha választhatok, hogy napi 10-15 percet közlekedem, vagy 1+ órát mindenféle népséggel, akkor marad a kocsi.
Vásárlás is tök jó addig amíg a napi kenyér-sör kombót veszed a sarki boltban, de belegondolok, gyerekként a nagy bevásárlások egész napos családi programok voltak. 3-4 fő anyám, apám, öcsém, én. Mindenkinél 1-1 teli szatyor, vagy kettő, hátán is táska. Felszálltunk a buszra alapból öröm ennyi cuccal a tömegnyomorban lenni. Plusz a többi közlekedő is rohadtul örül amikor a fél buszt elfoglalják a cuccaid.
Én le tudok róla mondani, de amikor például 20 kilós macskaalomért megyek a boltba és nem csak azt veszem, 50 kilós nőként hagy ne cipeljem már a kedvedért. :D
Képzeld, munkába meg tömegközlekedéssel járok, na, most mi lesz? :D
Én is sokat kirándulok és sok helyre necces lenne eljutni tömegközlekedéssel.
Lehet hogy olcsóbb lenne de időben minimum háromszorosa.
"Nézzük fordítva, miért kellene valamiről lemondani ami jó?"
Mert mondjuk lassan teljesen tönkrevágjuk a bolygót? Mert mondjuk egészségtelen a kipufogófüst, nem csak rád, hanem mindenki másra is? Mert drága a fenntartása mind neked egyéni szinten, mind az egész társadalomnak? (Igen, tudom, hogy az autók károsanyag kibocsájtása csak csepp a tengerben, de akkor is létezik.)
"Amúgy ja, tök jó a tömegközlekedés addig, amíg nincs életed és csak a dolgozó-bolt-otthon háromszögben mozogsz."
Ha minden hétvégén elpüfögsz a természetbe, akkor kell az autó, nyilván. Bár én vidékre, 200+ km-re szülőket látogatni sem autóval járok, mert olcsóbb a tömegközlekedés és kb fél órával lassabb csak az autóhoz képest, na meg tudok közben filmezni vagy olvasni. De sajnos nem minden irányba ilyen jó az infrastuktúra.
Csak én mindig röhejesnek éreztem ezt az egészet: azért kell az egész városból autóutat meg parkolót csinálni, mert mindenki autóval jár be az aglomerációból (ami már szintén egyre inkább mini városokra hasonlít, nem pedig egy kellemes falusi környezethez), meg autóval mászkál a városon kívülre, mert ugye a város az autók miatt undorító.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!