Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A kerékkulcsot húzzuk vagy...

A kerékkulcsot húzzuk vagy nyomjuk?

Figyelt kérdés

Ebben a videóban azt mondják, hogy nyomni kell:

https://www.youtube.com/watch?v=8p5VEhzVTyo

Én viszont szerelőtől azt hallottam, hogy tilos nyomni, mert ha leugrik, akkor az ember odab. a kezét az aszfalthoz és lehet hívni a mentőket.

Kinek van igaza?

2020. dec. 25. 17:19
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:
0%

"Ha mindenhez használnám (de nem használom, mert mással szereltetek), akkor lehet folyton kalibrálni, talán pár hónap után tönkre is menne."

Akkor lehet venni másikat. Ez egy szerszám, egy kopó ezkösz, ennek a pótlására fordított öszeg benne van az üzemeltetési költségben amit a bevételből termel ki valaki. Ha erre nem tudja akkor rossz az árképzése, vagy egyszerűen buta a vállalkozás üzemeltetéséhez. Vagy sz@rik bele mert az olyanoknak mint te jó az úgy is. :D

" Tudod hol láttam tetszőleges szerelő kezében nyomatékkulcsot? "

Én az összes gumisnál ahol eddig jártam.

"Szerintem a vasrudat csak azért használja, mert már idős és gondolom így könnyebb."

Mivel másabb egy méteres vascső, mint egy méteres nyomatékkulcs?

Az a baj, hogy nem veszed magad észre: pont azt írod le, hogy a tróger az öreg :D

2020. dec. 27. 17:24
 42/57 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak motor szerelésnél kell a nyomaték kulcs. Fék csavaroknál nyomatékra és szögre kell lehúzni. Például az enyémnél ha jól rémlik 180 nm és 90 fok volt. Na ezt húzd már le nyomatékkulcs nélkül érzésre.

De ha már ott a kulcs akkor sok mindenre lehet használni. Például olajleeresztő csavart 30nm-el kell meghúzni.

Futóműalkatrészekhez is jól jön, motortartó bak stb.

Nem ördögtől való a gyári meghúzási nyomaték. Illetve sok év múlva mikor már rozsdálnak a dolgok akkor sokkal könnyebb lesz leszedni azt a csavart amit megfelelő nyomatékkal húztak le. Nem kell leflexelni meg hasonló nyalánkságok. Nem a 80-as években vagyunk ahol még nyomatékkulcsról se hallottak.

2020. dec. 27. 18:03
 43/57 anonim ***** válasza:

a gyári kerékkulccsal is lazán túl lehet húzni, 25 cm erőkarra 40 kg-t ráterhelsz az már 100Nm.

Persze nem fogod megtépni 300-al mint a balfasz gumis, de 200-ig simán, alufelninek már az is elég.

2020. dec. 27. 18:09
 44/57 A kérdező kommentje:
És mi van azzal, hogy a szerszámokat direkt úgy méretezik, hogy nagyjából egy adott nyomatéktartományra essen a meghúzás, ha helyesen használják (tehát a szerszám végét fogják meghúzáskor és nem tépik meg izomból)? Ezt még egy tudományos újságban olvastam még annak idején. Szerintem ahol nincsen nagyon szigorú tűréshatár, ott tök mindegy, ha egy kicsit túlhúzzák, rögzítsen, az a lényeg. Erre legjobb példa ez a diskurzus is (legalább 3-féle nyomatékérték lett megemlítve eddig).
2020. dec. 27. 19:13
 45/57 anonim ***** válasza:

"És mi van azzal, hogy a szerszámokat direkt úgy méretezik, hogy nagyjából egy adott nyomatéktartományra essen a meghúzás, ha helyesen használják (tehát a szerszám végét fogják meghúzáskor és nem tépik meg izomból)?"

Szerintem nem izomból ugyanúgy tudja meghúzni egy 43 kilós nő, mint Dayne Johnson? :D

"Erre legjobb példa ez a diskurzus is (legalább 3-féle nyomatékérték lett megemlítve eddig)."

Tessék papi, itt találsz legalább 7 féle meghúzási nyomatékot. Gondolod a szerelőd érzésre húzza mindegyiket pontosra alufelninél is.. :D

[link]

2020. dec. 27. 19:24
 46/57 A kérdező kommentje:
Ezt már belinkelték korábban, pont erre próbáltam referálni. Legjobb példája, hogy a keréknyomaték nincs kőbe vésve. Ha megnézed, akkor ez egy gumigyártó (felniket is gyártanak) ajánlása. Ha tippelnem kéne, akkor talán a jármű tömege vagy célfelhasználása alapján határoztak meg egy olyan nyomatékot, aminél biztosan nem tekeredhet ki a csavar. Sehol nem írják, hogy ennél nagyobb meghúzás nem engedélyezett... Ettől ajánlás! Ahol tényleg precízen be kell állítani a nyomatékot, ott konkrétan szerepelni szokott a tűrés is, akár tól-ig formában.
2020. dec. 27. 19:31
 47/57 A kérdező kommentje:

"Szerintem nem izomból ugyanúgy tudja meghúzni egy 43 kilós nő, mint Dayne Johnson? :D"

Az izomból meghúzás és a megtépés nem ugyanaz. A megtépés az, amikor meghúzták már a csavart, de azért még többször megrángatják, hadd szakadhasson bele a menet. Tudod, amikor nyikorog, nyekereg már a csavar, de csak azért is rángatja tiszta erőből.

2020. dec. 27. 19:35
 48/57 anonim ***** válasza:
100%

Általában a csavarhoz/furathoz adják meg a nyomatékot nem hasraütnek, hogy egyik kocsihoz elég 80nm, a másikhoz meg kell a 120nm.

Ajánlás persze, nyugodtan el lehet térni felfele ha nem zavar, hogy sérül az alufelni, belerohad a csavar és út szélén 2 méteres erőkarral sem tudod majd leszedni. Ma már olyan áron mennek a nyomatékkulcsok, hogy aki szokott otthon szerelgetni simán vehet magának. 12 ezer körül van otthonra való.

2020. dec. 27. 19:40
 49/57 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy nem fogod érezni, hogy 120 nm helyett meghúzzák 250-re. Mert meghúzásnál nem szokott recsegni ropogni.

Mikor vennéd le akkor derül ki, hogy vagy le sem jön vagy recseg vagy bele is szakad a csavar. Nem egy ilyen videó van youtube-on ahol hegeszteni kell, hogy kibírják szedni a beletört csavart.

2020. dec. 27. 19:52
 50/57 anonim ***** válasza:
63%

"Ha megnézed, akkor ez egy gumigyártó (felniket is gyártanak) ajánlása."

Nem, ezek a gyári előírások egy táblázatba foglalva. A conti a partnereinek az infót reklámanyagként küldi ki, így a falon is jól mutat és hasznos is. Tetszik amikor ilyen sztorykat találnak ki az emebrek olyna dolgokról amikről fogalmuk sincs :D :D

Jó, én feladom. Mindenki hülye, csak a vascsöves szaki meg te vagy helikopter :D

2020. dec. 27. 19:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!