Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A kerékkulcsot húzzuk vagy...

A kerékkulcsot húzzuk vagy nyomjuk?

Figyelt kérdés

Ebben a videóban azt mondják, hogy nyomni kell:

https://www.youtube.com/watch?v=8p5VEhzVTyo

Én viszont szerelőtől azt hallottam, hogy tilos nyomni, mert ha leugrik, akkor az ember odab. a kezét az aszfalthoz és lehet hívni a mentőket.

Kinek van igaza?

2020. dec. 25. 17:19
1 2 3 4 5 6
 1/57 veterán vas ***** válasza:
50%

Ha szenvedni akarsz ,akkor nyugodtan húzzad.

Gondolom, még nem reccsent meg sem a könyököd, sem a csuklód, se a derekad. (majd fog)

A leugrásról meg annyit: ha nincs a helyén a kulcs, vagy ki van tágulva, akkor tökmindegy, hogy húzásra, vagy tolásra ugrik le.

Mindkét esetben lesarkalod a csavart, és/vagy odavered a kezed.

2020. dec. 25. 17:26
 2/57 anonim ***** válasza:
22%
se húzni se nyomni nem kell. Rántani kell, rövid de hurtelen mozdulattal. Akkor nem versz be semmit akkor sem ha leugrik. A kulcsot 2 kézzel kell fogni, a keresztkulcsnál egyértelmű, de a pipát is meg kell fogni(támasztani) középen is akkor nem is ugrik le.
2020. dec. 25. 17:27
 3/57 anonim ***** válasza:
40%
Nyomjad, de ne a föld felé, ennyi. Egyébként attól, hogy belevágsz az aszfaltba is akár, nem kell mentőt hívni...
2020. dec. 25. 17:30
 4/57 A kérdező kommentje:
Ez a fogjuk meg jól és akkor nem ugrik be dolog, olyan, hogy erre nem lehet biztonságtechnikát építeni. A kérdésre éppen ezért ez nem válasz.
 5/57 A kérdező kommentje:
*nem ugrik le
 6/57 anonim ***** válasza:
62%

Igazából egyik sem. A videóban is szó esik róla, viszont csak második megoldásként, pedig szerintem az a legjobb megoldás, ha ráállsz a kulcsra. Nem teszed vele tönkre a kezedet/derekadat/akármidet. Ha leugrik a kulcs sincs gond, talpra érkezel.

De hogy a kézzel lazításnál maradjunk, ha egykarú kerékkulcsod van, mint a videóban, akkor nyomni kell lefelé. Ha keresztkulcsod, akkor húzni is és nyomni is értelem szerűen, bár a legjobb megoldás szerintem ennél is, ha használjuk a lábunkat: lábbal nyomni lefelé, kézzel pedig lehet a keresztbe elálló ágat tartani vízszintesen, hogy csökkentsük a csavar lesarkalásának kockázatát.

2020. dec. 25. 17:35
 7/57 anonim ***** válasza:
40%

akkor ne cserélj kereket, látogass el egy "szakemberhez".

20 éve kézzel cserélgetem a kereket, sosem igrott még le a kulcs, rendesen rá kell dugni a csavarra tövig, majd 2 kézzel dolgozni. ha lábbal rugdosod akkor kb garantáltan lesarkazod a csavart, többet lehet rá sem megy a kulcs

2020. dec. 25. 17:37
 8/57 anonim ***** válasza:
58%

Hű, ez a csávó nem sokszor vett még fel öltönyt...

Mindenesetre garantálom, hogy a kocsiban lévő kerékkulccsal nem fogod tudni meglazítani a csavart. A gumisok rendszerint a gyári előíráshoz képest jóval erősebbre húzzák, általában 140nm-re. Ezt a gyári kulccsal, ami arra van kiképezve, hogy az előírt 110-120nm-re tud meghúzni, esélytelen, hogy kinyíssad.

Pont ezért tartok az autóban egy fél méteres csövet, amit rá tudok húzni a kerékkulcsra és így erőlködés nélkül tudom meglaíztani.

Próbáld csak ki, menj oda az autódhoz és lazítsd ki az egyiket, nem fog menni. Szóval mindenkinek ajánlom, hogy tartson egy megfelel méretű vascsövet a csomagtartóban.

2020. dec. 25. 17:41
 9/57 A kérdező kommentje:
#7 Árad a rosszindulat belőled! Tudod miért fontos a biztonságtechnika? Azért, mert a kínaiaknál régen nem volt ilyen. Úgy építették meg a mozgólépcsőket, hogy "jól kell rálépni és akkor felvisz". Meg is lett az eredménye. Biztosan láttad azokat a videókat, amikor beesnek az aknába és bedarálja őket. Itt ugyanerről van szó. Lehet, hogy túléli az ember, ha beveri a kezét, de nem mindegy, hogy egy kerékcsere után csurom véresen megy be dolgozni és hetekig kötözgetheti utána vagy nem szenved semmilyen balesetet.
2020. dec. 25. 17:43
 10/57 A kérdező kommentje:

#7 "20 éve kézzel cserélgetem a kereket, sosem igrott még le a kulcs, rendesen rá kell dugni a csavarra"

És szerinted akinek ez a munkája és naponta szerel kereket, annak is ennyire tök mindegy hogyan, milyen technikával csinálja? Az évtizedek alatt egyszer sem fog neki leugrani, mert mindig jól teszi rá, mindig jó a szerszám és soha, semmilyen körülmények között nem hibázik, ezt akarod mondani, igaz?

A véleményedre nem vagyok kíváncsi, köszönöm! Ne szólj hozzá!

2020. dec. 25. 17:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!