Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Megtartanátok-e a babát, ha...

Megtartanátok-e a babát, ha kiderülne, hogy Down-szindrómás?

Figyelt kérdés
azért kérdezem, mert érdekel, hogy ki hogyan gondolkodik erről...
2009. dec. 6. 17:02
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
87%
Én jelenleg várandós vagyok, megbeszéltük a férjemmel, hogy bármilyen is lesz, akkor is a mi gyermekünk, és szeretettel fogadjuk. Egyedül abban az esetben vetettük volna el, ha élettel összeegyeztethetetlen rendellenessége lenne, pl agyhiány. Nem vagyunk vallásosak, csak én képtelen lennék megöletni a saját gyerekem, mint ahogyan a nagyobbakat sem, ha valami súlyos betegségük lenne. Pl egy ötévest elüt egy autó, és agysérült lesz. Ilyen esetben kétlem, hogy egy anya elpusztítaná. Egy 21 hetes magzat ugyanúgy egy érző emberi lény, mint egy ötéves. Van már két lányom, és egy fiam, a magzatot is ugyanúgy szeretem, mint őket. Más véleményét természetesen tiszteletben tartom, és nem ítélem el, ha másképp dönt(ene) - de nekem ez az álláspontom.
2009. dec. 7. 07:33
 32/42 anonim ***** válasza:
74%

Nálunk Romániában nem kötelező az AFP, nem csinálnak tarkóredőmérést sem. Talán jobb is így, mert akkor sem vetetném el, ha valami baja lenne, és valljuk be, a Down-szindrómás gyereknél van rosszabb is.

Ismerek például olyat, aki születés közben kapott agyvérzést és egy életre nyomorék lett. Azzal mit csinálnátok? Otthagynátok a kórházban?

Itt Nagyváradon nagyon szép kis központjuk van a Down-szindrómásoknak, gyönyörű gyertyákat készítenek és árulnak. Igazán aktívan foglalkoznak velük.

32 hetes kismami

Összegzésként: A válaszom NEM a feltett kérdésre.

Más betegség fennállásakor mondjuk még elgondolkodnék, de nekem a Down-kór nem kizáró ok.

2009. dec. 7. 08:17
 33/42 anonim ***** válasza:
100%

Sokmindentől függ.

Több ismerősöm van, akik nem vállalná, hogy felneveli, mert van már a családban Down kóros gyerek. És megértem.

Én magam nem tudom eldönteni, van egy 6 hónapos lányom, és a mai napig nem tudom, mit léptem volna, ha azt mondják, hogy beteg.

Bennem ilyen kérdések motoszkálnak:

Milyen életet tud élni egy ilyen beteg gyermek? Egy ilyen érzéketlen, másokat eltaposó világban hogyan tudna boldogulni? Mert amíg én élek, addig támasza lennék, de ha meghalok, utána ki fogja gondját viselni?

Ezt így szerintem nem lehet eldönteni, más az, amikor sajnos ilyen szituba kerül valaki.

Nem tudom, mit tennék, de megértem azokat akik vállalják és azokat is akik nem.

2009. dec. 7. 08:51
 34/42 anonim ***** válasza:
66%

Van olyan ismerősöm akinek azt tanácsolták hogy vetesse el a picit mert Down-kóros azt mondák a párjával hogy bár mi is lesz megszüli és egészséges gyermekük született persze ilyen történet elég ritka!!!!Annak a válaszolónak üzenném aki azt mondta hogy a Down-kór=Gyogyós lesz a gyerek, hogy gratulálok a szegénységi bizonyítványához!!!!

25hetes km.

2009. dec. 7. 10:58
 35/42 anonim ***** válasza:
66%

Azért van itt 1-2 ember (17:12), akinek inkább van a szellemi színvonalával gond, mint a tudatlan kérdezőnek.

"GYOGYÓS"???emberekről beszélsz!!!!!vésd a fejebe!!!!

Kíváncsi lennék magadat miféle jelzővel illetnéd????

Az meg, hogy "SZENVEDÉS"??? Igen vannak jópáran, akik hibátlan eredményekkel is valamilyen genetikai rendellensséggel rendelkező babát hoznak a világra.

Ha ebben a cipőben járnál nem vinnéd haza vagy mi?

Igenis minden élőlény ragaszkodik az élethez, gondolom nem ok nélkül.

És bizony, ha nem is teljesértékű az az ember,TUD ÖRÜLNI, ÉREZNI még ha ezt sokan nem is hiszik el.

Az ő kis világuk számukra tökéletes. Nem vágynak jobbra, hisz nem tudják mmilyen az!

19:35 "nem értem mi a jó abban, ha valaki beteg gyermeket hoz a világra!"

Istenem. Arra nem gondolsz, hogy veled is megtörténhet???

Mindenki a tökéletesre vgyik, csak sajnos ez nem mindenkinek adatik meg!

Persze mindenki szíve szerint dönt, van aki nem választhat.

EGY GYÓGYPEDAGÓGUS

2009. dec. 7. 13:55
 36/42 anonim ***** válasza:
100%

nem tudom hogy megszülném-e?

visszataszít a fogyatékos emberekkel szemben tapasztalt kirekesztés.... hiába mond akárki akámit, ez így van!

személyes tapasztalat, van a környezetemben ilyen ember. és egyéb tapasztalat: ismerősöm autóbaleset után egy speciális keretben tudott csak járni 2hónapig, ami a fejéhez és testéhez volt csatlakoztatva. Mindenki úgy bámult utána az utcán mintha egy földökívüli lett volna, akire ő ránézett, az elfordította a fejét- mintha ott sem lenne.Gondoljatok bele, ha így kell végigmennetek az utcán. Sztem egy Down szindrómás embert is így bámul mindenki. Sajnos.

Igen, ők valóban nem gyogyósok, de több fokozata lehet az értelmi fogyatékosságuknak. Van, aki elboldogul az életben, de van aki nem.

Mindenesetre ez egy nehéz kérdés, nehéz döntés. épeszű ember nem akar beteg gyereket szülni, de ha olyan helyzetbe kerül.... talán másképp gondolkodik.

2009. dec. 7. 14:28
 37/42 anonim ***** válasza:
75%

Hát gratulálok e komment írójának: "nincs jobb dolgod mint ilyen idióta kérdésekkel fárasztani a jónépet"! Csak azt nem értem, hogy akkor minek nézi meg a kérdést, és annak elolvasása után minek ír még "választ" is:D? Úgy néz ki neki nincs jobb dolga:D.

Egyébként nagyon nehéz, és talán nem is lehet erre válaszolni. Azt tudom, hogy amíg nem voltam terhes, addig a józan paraszti eszemmel azt mondtam, hogy nem szülnék beteg kisbabát. Amikor viszont tudja, érzi az ember a babát a pocakjában, akkor már nagyon nehéz azt mondni, hogy nekem ő nem kell:(. Tudom, hogy jobb a babának is, és a szülőknek is, hogy ha nem születik meg betegen, de ezt eldönteni csak akkor tudja az ember, ha olyan helyzetbe kerül. Sajnos mindkét választásnál lesz bűntudat. Ha elveteti az ember, akkor azért, ha megszüli, és látja, hogy képtelen ellátni magát, és élete végéig másra van utalva, akkor pedig azért:(.

2009. dec. 7. 14:31
 38/42 anonim ***** válasza:
66%
Nem tartanám meg. Gyógypedagógus vagyok, ismerem adown szindrómát és az össwzes velejáróját. Szeretni való gyerekek, nyilván,aki down-os gyereket nevel, azt mondja a világért nem csérélnéel, stb. ahogy az ember a sajátját avilágért nem adná, de ha megelőzhető az, hogy beteg gyerek szülessen, akkormiért ne előzném meg?
2009. dec. 7. 20:12
 39/42 anonim ***** válasza:

Mert a beteg gyermek születése nem előzhető meg, csupán megakadályozható: abortusszal. És mindez akkor derül ki, amikor a magzat már mozog, érez, sokszor az anyja is érzi őt...

Vannak betegségek, amik megelőzhetőek, pl a nyitott gerinc. (Feltéve, ha a kismamák hajlandóak lennének terhesvitamint szedni.) A Down-szindróma azonban a fogantatás pillanatában eldől, hiszen kromoszóma-aberráció, és előfordulhat úgy, hogy a családban nincs semmi előzménye.

(A 70-es években pl egy somogyi faluban egy tsz vegyszerrel kezelt egy halastavat, hogy nagyobbak legyenek a halak. A kezelés eredményeképp sok hal elkábult, a víz felszínére került, kézzel ki lehetett fogni őket. Az emberek ki is fogták, meg is ették. Ebben az évben a faluban született 14 gyermek közül 11 lett Down-szindrómás, ami ugye magasan az átlag felett van...)

2009. dec. 8. 10:20
 40/42 anonim ***** válasza:
50%

Mi megtartanánk.

Ismerek 4 down-ost is..., nem lenne szívem.... A szeretet, ami árad belőlük, nem ér fel semmivel.

2009. dec. 8. 11:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!