Ha kapok javaslatot a nőgyógyásztól, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, akkor azonnal be kell vinni a háziorvoshoz papírt?
10 hetes várandós vagyok, eddig teljesen problémamentes, viszont a a kórelőzményemben van egy vetélés, valamint autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van és vérhigítót is kell szúrnom, valamint borzasztó fáradt vagyok minden nap.
A munkahelyemen szeretném betanítani a dolgozót, akit a helyemre vesznek fel, ezért 1 hónap múlva tudnék táppénzre menni.
A nőgyógyászommal ma találkozok. Ki tudja írni ma a szakorvosi javaslatot a táppénzre vételre úgy, hogy csak 1 hónap múlva viszem be a háziorvoshoz és ténylegesen 1 hónap múlva iratom ki magam táppénzre?
Nalunk pont a ceg human osztalya javasolja a dolgozoknak a tappenzt, senkinek nem helyeznek masik munkakorbe, hogy alapbert fizessenek. Nyilvan nekik konnyebb a ber 60%-at perkalni. Egyebkent gyarrol van szo. Szivesebben dolgoznek en is, es keresnek tobb penzt, mint hogy januar ota itthon uljek (6 honapos terhes vagyok) de hiaba adnak konnyebb munkat -hogy ne 8 kilos alkatreszt kelljen cipelnem- attol meg a munkakorulmenyek nem lesznek masok.
Minket, soron dolgozokat, nem fognak atrakni irodaba, hanem javasoljak a tappenzt, es kesz. Hogy ez mennyire szabalyos vagy nem, innentol nem az en dolgom, felolem fel lehet nyomni a munkaugyon, kinyithatjuk mi is a szankat, hogy nem szabalyosan jart el a ceg.
"Hogy ez mennyire szabalyos vagy nem, innentol nem az en dolgom, felolem fel lehet nyomni a munkaugyon,"
Akit nem érdekli, hogy 60 vagy 100 %-ot kap, az meg is érdemli.
56# Szerintem ha valaki nincs tisztában a lehetőségeivel, illetve jogaival, plusz arra is lusta, hogy utánajárjon ezeknek, az több, mint kellemetlen.
Persze, hogy a "szent munkáltató" inkább táppénzt javasol, ha nem tudod tovább betölteni a munkaköröd. Neki kevésbé macera, nem kell papírozni és nem kell a béredet fizetnie, csak a táppénzed harmadát. Amikor arról van szó, hogy nem csinálsz semmit és állásidőre kéne fizetniük, vagy táppénzre, akkor szerinted melyik munkáltató ne javasolná inkább a táppénzt, ami nekik nem a béredbe kerül, hanem kb. a béred 60%-ának a harmadába?
Arról nem is beszélve, hogy le van rólad a gond, nincs az, hogy extrán oda kéne rád figyelni mondjuk egy gyárban munkavédelmi szempontból. Akár másfajta védőruházatot biztosítani, vagy több pihenőidőt, stb. Hiszen ha kihullasz a sor mellől, esetleg munkahelyi baleset történik, az nekik több, mint macera.
Persze, aki ezekkel tisztában van is dönthet úgy, hogy nem konfrontálódik a munkáltatójával, mert szeretne oda visszamenni dolgozni, de én ilyenkor mélyen elgondolkozom, hogy mennyire kell kétségbeesettnek lenni ehhez. Egy elesett, anyagilag nehezebb, érzékeny helyzetben nem áll ki mellettem a munkáltatóm azzal, hogy legalább ebben a pár átmeneti hónapban megkönnyíti a dolgomat, inkább elhajt táppénzre. Én meg annyira bele vagyok bolondulva, hogy még hálás is vagyok érte!? Oké. :D
Ugyanez, ahol érkezik a második gyerek és anyuka papíron visszamegy a gyerekek között dolgozni, vagyis azonnal táppénzre. Ez egy cégnek marha jó mód arra, hogy éreztesse mekkora király helyed van, megtartó erő, de valljuk be azért olyan nagyon saját zsebbe nem kell ezért nyúlniuk, hogy azonnali szentté avatás kell, hogy kövesse... :)
57# Igen, de mondjuk a jogaidnak utánajárni.. hát oké. De ezt egyébként hol tanítják az életben? A szaros Ady Endre helyett mondjuk már erre felhívhatnák az ember figyelmét meg jó pár dologra az életben, szerintem. Konkrétan SEHOL nem jött velem szembe, még egyetemen sem ez és miután két nálam tanultabb ember is így javasolja, plusz 9 év alatt mindenki így csinálja a több száz emberből, így tudja, akkor nem fogod fellapozni a munkajog könyvet vagy amihez tartozik, hogy "mi jár, ha kismama vagyok?" :D És most más, hogy a TB-t fizetned kell, ha nincs munkahelyed, stb., ezek köztudott dolgok.
Tehát ez éppen nem lustaság, hogy ha diplomás emberek, a főnököd és az üzemorvos is így javasolja, akkor te nem mész el egy plusz ügyvédhez megkérdezni, hogy valóban így van-e, jól mondják-e, mert minek. Persze, hogy nekik ez így kényelmesebb, mondjuk lehet sokan tudják, de azért sem szeretnék, mert mondjuk egy rosszabb munkakörbe osztanának be, lehet wc-t pucolni 9 hónapig a diplomáddal, mert csak ott találnak megfelelő munkakört. Fantasztikus lehetne, gondolom ott inkább a tp mellett dönt. :D
58# Az internet világában azért nem olyan nagy dolog már gyermekvállalás előtt utána nézni, hogy mire vagyok jogosult, azt milyen bérből számítják, milyen jogaim vannak a munkahelyemen, stb. Jobbak már akkor utánanéznek ezeknek, amikor mégcsak tervben van a családalapítás gondolata. Kismillió cikk, ingyenes facebook csoport foglalkozik ilyenekkel, de az Mt.-t is végig lehet nyálazni, ha valakinek ahhoz van kedve. A sült galamb nem repül az ember szájába, mindenki a saját sorsa kovácsa. :)
Az utolsó bekezdésemet nyilván a te hozzászólásosra reflektálva értettem, vagyis hogyha egy munkáltató azzal kampányol, hogy "dehát mindenki ezt csinálja". Igen, sok helyen nem nézik jó szemmel, mert 5 forint is pont 5 forinttal több a nullánál, de ez megint csak egy elgondolkodtató tényező, hogyha 5 forintot sem érek a munkáltatómnak pár hónapig, hogy egy kicsit könnyebb helyzetbe hozzon, akkor biztosan akarom-e én az ő zsebét tömni utána továbbra is. Ez hozzáállás kérdése, tény. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ez is egy gesztus, persze, de azért ettől sem kell hanyatt esni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!