Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség megszakítása » Abortusz vagy sem? Mit tegyek?

Abortusz vagy sem? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Kerek szepen mindenkit, h a bunko, serto valaszoktol kimeljetek meg! Erre lenne a legkevesbe szuksegem most. Koszonom!

36 eves vagyok, van ket gyonyoru gyerekem, egy 7 eves lany es egy 2 eves fiu. Nem terveztunk tobb gyereket, megis becsuszott, tegnap tudtam meg. Tegnap meg egyertelmu volt, h elvetetem, mindjart kifejtem miert. Ma mar viszont szivem lelkem faj, egesz delelott sirtam, mar most kotodom hozza. Ranezek a ket gyonyorusegemre es belem villan, h meg egy ilyen gyonyoruseg van a pocakomban. Paromat is rettenetesen megviseli, de o nagyon nem szeretne megtartani. Kulfoldon elunk, nulla segitsegunk van. Nincs allami ovi, bolcsi, igy nagyon kimerultnek erzem magam. Nagy iskolaban van, de a kicsi kb masfel -2 ev mulva mehet csak allamilag tamogatott oviba, majd suliba. 7 eve nem dolgozom, es nagyon vagyom arra, h vegre en is ujra a regi onmagam legyek. Egy icipici alberletben lakunk, 1 halos, ezert is rengeteget fizetunk. Egy nagyobb min 400 euroval lenne tobb, de ez a min. A parom igy is reggel 7tol este 7ig dolgozik, h egy fizetesbol megeljunk. Egyszeruen nem lenne amibol nagyobb alberletet fizessunk. En ugy erzem, h ha vallalom a babat attol fogok bekattanni, ha meg nem, attol. Nagyon elkeseredett vagyok. Nagyon nehez segitseg nelkul a nagyvilagban boldogulni meg kettovel is. Mit tudnek csinalni 3mal, mibol nevelnenk fel, hogy fernenk el ebben a kicsi lakasban? Viszont ez a pici magzat mar el, hogy vetessem el az eletet? Volt mar valaki hasonlo helyzetben? Hogy dontottetek? Megbantatok e?

2014. jan. 24. 16:25
 51/95 anonim ***** válasza:
Kérdező, melyik országban élsz? Érdekelne már csak azért, mert babát várok, külföldön, és nemtudotam, hogy ovi sincs állami. Mi is egy kisvárosban élünk, rossz, hogy nincsenek körülöttem magyarok, de nemtudunk mit tenni, ha itt jobb a megélhetés, és van egy szuper albérletünk, ami olcsó is.
2014. jan. 28. 20:33
 52/95 anonim ***** válasza:
73%

Tudod, nekem egyre inkább az a sejtésem, hogy valahogy nem azt olvasom, ami a valóság.

Az anyagi aggodalmak mögött 2 magyarországi lakatlan lakás áll, a nagy magány, a reggeltől estig egyedül a gyerekekkel mögött pedig a napi szintű, kinti magyarokkal való együtt babázás.

Gondolom, mindenki megszokta már ezt az életet és a hétköznapok elszigetelődésétől ez a baráti(?) társaság óv meg. Gondolom, a dolog úgy áll, hogy rajtatok kívül mindenki más maradna, és ti, te kimaradnátok, kimaradnál ebből a közegből.

A kérdés innentől már csak az - lévén a férjed változtatott az álláspontján -, hogy te többre tartod-e a babád életét, mint a kinti magyarok társaságát és a fővárosi élet státuszát.

Másképpen fogalmazva képes vagy-e megölni a gyermeket, ha az élete árán nem kell lemondanod semmiről, amit most élvezel.

Éppen ezért, amit erről a közösségről írtál, csodálkozom egyre inkább, hogy miért nincs megoldás némi kölcsönös gyermekfelügyeletre, iskolába vitelre, családi programokra. Egy összetartó, értékalapú közösség nem fordul el az olyan tagjaitól, akik pillanatnyi nehézségekkel küzdenek, hanem támogatja őket.

A kérdés morális oldalát pedig tisztán látod, és most már egyre tisztábban én is azt, mit jelent az idegen betolakodó kitétel.

Én, meg kell mondjam, őszinte, egyre növekvő döbbenettel viszonyulok ehhez a mérlegeléshez. És teljes elismerésemet fejezem ki a férjednek tartása miatt.

2014. jan. 28. 22:10
 53/95 anonim ***** válasza:
44%

Kedves Kérdező!

Én a helyeedben nem gondolkodnék!

Megtartanám, főleg, hogy már a férjed is benne lenne a babában!

Hidd el, nem lenne már sokkal nehezebbb!

Főleg, ha attól félsz, hogy hogy látnád el a másik kettőt, meg ilyesmi.

A két nagyobbik biztosan nagyon szívesen dajkálgatná a pici tesót, és, vagy ha nem, akkor akár hordozhatnád is, ami különösen elősegíti a kötődő nevelést!

Hidd el, egyenlőre simán megoldható lenne, hogy akár ott is maradjatok a jelenlegi albérletetekben, hisz egy újszülöttnek még nem kell egy fél szoba sem, alhat veletek is akár közöttetek, hiszen úgy is az ember szoptat, meg olyan picike...

Én imádnám, ha az ötödik gyerkőm után jöhetne még egy baba!

2014. jan. 29. 09:11
 54/95 anonim válasza:
39%
Én a helyedben megtartanám a babát. Szerintem sokkal jobban megviselne ha elvennéd az életét. Végülis nagyobb lakásra nem lenne szükség míg kicsi. Aztán idővel ugyis megváltozna. De minden megoldható csak akarni kell!! Vegyél fel egy babysittert aki tapasztalt és tud vigyázni a két kissebb gyerekre. Te pedig kerress magadnak valami munkát így mindjárt jobbak az anyagiak és egy nagyobb lakást is tudnátok fizetni esetleg. Te mondtad hogy ez csak átmeneti dolog mivel Pesten is van lakásotok azt a pár évet kibirod. Ne dobd el magadtól azt a picit. Én már egy éve vágyok egy picire de sajnos egyenlőre nem lehet. De ha a te helyzetedbe lennék mindenképpen vállalnám. Végülis akkor is lehetsz depressziós ha megtartod akkor is ha nem. Mivel már a férjed is be merné vállalni szerintem megbirkózol vele te is. :) Maj ird meg hogy döntöttél. Nem muszály ide privátba is irhatsz nyugodtan. Az abortusz sokkal jobban meg fog viselni ha mellette döntesz. Sok sikert a döntésben és remélem jól fogsz dönteni.
2014. jan. 29. 10:19
 55/95 anonim ***** válasza:
35%

Hát izé... lakás témában a Kérdezőnek van 100%-ig igaza, ha valaki összezár évekre egy csecsemőt meg egy kisiskolást egy szobába, az jó eséllyel elintézte az utóbbi jövőjét egy életre, mert pont azokat az alapképességeket nem fogja rendesen elsajátítani ami nélkül az összes későbbi tanulmánya kínszenvedés lesz.

Azért ennyire nem kellene csőlátással magzatvédeni, hogy közben teljesen figyelmen kívül hagyjuk a másik 4 családtag alapvető érdekeit... nem a piciribabicikának kell a külön szoba (félszoba legalább), hanem a nagyobbaknak - a kicsi tényleg elfér a szülőkkel egy szobában még pár évig... amit nyilván a Kérdező is tud.

2014. jan. 29. 10:43
 56/95 anonim ***** válasza:
66%

Megertem, hogy tele vagy felelmekkel es nem tudod, mit tegyel. Hallottal mar a posztabortusz-szindromarol? Erdemes utanaolvasnod. Sokaknal csak evekkel az abortusz utan jelentkezik. A gyermekeid pedig posztabortusz tulelesi szindromatol szenvedhetnek, ha az abortusz mellett dontesz. Ezekrol nem szoktak beszelni, bar leteznek. Egyik baratnom ugyanazon okok miatt dontott az abortusz mellett, amiket te is emlitesz. Azota teljesen maga alatt van, ongyilkos akar lenni. Igy szerintem sokkal nehezebb gyereket nevelni, mint egy szules utani depresszioval. Ha megszuletik biztos sok oromod lesz benne. Amint eloszor rad mosolyog nem fogod tobbe betolakodonak erezni. Bar az eleted valtozni fog a hatasara, az egyaltalan nem biztos, hogy rossz iranyba. Termeszetes, hogy az emberek felnek az ismeretlentol. De ugy latom, ti fel talaljatok magatokat es ugyesen boldogultok minden korulmeny kozott. Ezert nem tartok attol, hogy nagy nehezsegeket okozna nektek ez a baba.

A posztabortusz-szindroma pedig a ferjedet is erintheti es az is ugyanugy tonkreteheti a kapcsolatotokat. Azt nektek kell eldonteni, hogy szamotokra mi mennyit er. Hogy penzt es "kenyelmet" akartok magatoknak vagy eletet szeretnetek biztositani ennek a csoppsegnek. Szerintem sokkal jobban orulne az eletnek. Es a testverei is valoszinuleg jobban fognak orulni a kistesonak, mint meg tobb jateknak. Mire egyetemre mennek addig meg annyi minden valtozhat. A csak penz eszkoz, ne hagyjatok, hogy uralkodjon az eleteteken. Bar penzbol sosem eleg, megis vannak annal 100-szorta ertekesebb, fontosabb dolgok. Penzert sok minden megvasarolhato, de ami igazan fontos az nem. Az eletuk vegen az emberek nem azt szoktak banni, hogy nem volt tobb penzuk vagy nem dolgoztak eleget vagy nem volt eleg nagy a lakasuk... Ha babaruhara lenne szuksegetek, akkor azzal tudok segiteni.

2014. jan. 29. 11:23
 57/95 anonim ***** válasza:
45%

Kedves 55-ös, szó sincs itt lakhatási gondokról!

Maga a kérdező írta, hogy legfeljebb annyi történne, hogy egy kertvárosi övezetbe kellene költözni, ahol ugyanezért a pénzért nagyobb lakást bérelhetnének.

Csakhogy akkor a barátnőzés nem 5, hanem mondjuk 35 percen belül lenne csak elérhető, mert fizikailag távolabb kerülne azoktól, akik feltehetőleg még náluk is tehetősebbek.

No, meg vége lenne annak a fajta életnek egy időre, ami ezek szerint odakinn dívik: hogy tudniillik a férjek heti 6 nap, reggeltől estig dolgoznak, míg az asszonykák napi szinten összejárnak - hivatkozva arra, hogy 4 éves korig nincs államilag támogatott óvodai elhelyezés, úgymond babázni.

És az a nagyon furcsa, hogy itt a válaszadók zöme olyan anyuka, aki még mindig magyar levegőt szív, mert neki ez is megfelel, aki szintén gyereke(ke)t nevel, és mellettük dolgozik, mégis hiába osztják meg kérdezővel a tapasztalataikat.

Ráadásul a mai magyar fiatal lányok kimutatható százaléka keres külföldön au-pairként munkát, ergo egy ilyen segítség beállításával, az anyuka mondjuk részmunkaidős keresetével mindjárt finanszírozható lenne a bölcsi is, meg a nagyobb lakás is. Pláne úgy, hogy Pesten 2, azaz kettő kiadható, üres lakás is rendelkezésre áll.

Ideje lenne már tiszta vizet önteni a pohárba!

2014. jan. 29. 14:12
 58/95 anonim ***** válasza:
31%

Kedves #57, a reakció ezekre ment :

#53 "Hidd el, egyenlőre simán megoldható lenne, hogy akár ott is maradjatok a jelenlegi albérletetekben, hisz egy újszülöttnek még nem kell egy fél szoba sem, alhat veletek is akár közöttetek, hiszen úgy is az ember szoptat, meg olyan picike..."

#54 " Végülis nagyobb lakásra nem lenne szükség míg kicsi. Aztán idővel ugyis megváltozna"

... ezek ugyanis nem, hogy egyszerűen nem igazak, de a nagyobb gyerekekkel - főleg az iskolással - szemben elementáris kiszúrást jelentenének - gondolom, ebben azért egyet tudunk érteni:)

Egyebekben továbbra is az a véleményem, amit már leírtam a #45-ben: teljesen jó, hogy a Kérdező össze tudta szedni, hogy miktől tart. Most kell annak jönnie, hogy átgondolja, illetve átbeszélik a férjével, hogy HA ezek a lehetőségek bekövetkeznének, akkor hogyan tudnák megoldani.

És akkor ez alapján nyugodtan meg lehet hozni a döntést az alapkérdésben is... hisz látható lesz, hogy az előállHATó helyzeteket tudják-e kezelni.

(Én ebben a szituban egyik oldalra sem vagyok elfogult, tényleg a Kérdezőn és a párján múlik, hogy mit tudnak/akarnak bevállalni, és mit nem. Azt viszont mindenképp meg kell oldani adott esetben, hogy a létszám-bővülés ne a nagyobbakon csattanjon)

2014. jan. 29. 14:33
 59/95 anonim ***** válasza:

Tökéletesen egyetértek akkor kivételesen Veled!

Csak tudod, számomra a mérlegelés, meg a megfontolás valami olyasmit jelent, amikor minden létező érvet és ellenérvet felsorakoztatok az adott problematikával kapcsolatban. (Spec. az abortusz témában számomra csak az egyik oldalon van érv, ezt tudod, de ez személyes véleményem).

És én a kérdező mérlegének konzekvensen csupán az egyik serpenyőjében találok leginkább kifogásokat - őszintén szólva azokat is a gyengébbik fajtából. Olyan pedig egyszerűen nem létezik, hogy semmi, de semmi ne kerüljön a másik oldalra.

2014. jan. 29. 14:40
 60/95 A kérdező kommentje:
Kedves ketelkedo! Szerinted kamuzok? Vagy nem ertelek. Minden ugy van ahogy irom. De legyszives aruld el nekem, amiert van 2 lakasunk Pesten ( egyiket torlesztjuk, nagyjabol ide megy el ami marad a parom keresetebol), miert ne aggodhatnek az anyagiak miatt? A 2 lakas mellett meg fel kell nevelni oket, es nem mindegy hogy hanyat. Tudom, tudom, mas alberletben is felneveli oket. Szoval ha en emiatt is aggodok ( de elsosorban nem emiatt), akkor ez az en problemam. Lehet neked furcsa, de ez van. Aztan az itteni baratok. Itt mar te irsz osszevissza, mert leirtam, ha vallaljuk a babat nagy valoszinuseggel koltozunk, akkor meg havi egyszer ha fogunk ezekkel az emberekkel talalkozni. Akkor meg hogyan segitsenek be barmiben is? Erted amirol irok? Most segitunk egymasnak ahogy tudunk, ki miben tud, napi szinten tudok valakivel beszelgetni, de ugyis egy mokuskerekben vagyok, minden nap ugyanazt csinalom, haszontalannak erzem magam, mert 7 eve egy fillert sem kerestem. Valoszinu aki nincs ebben egyaltalan nem tudja aterezni. Es tisztaban vagyok azzal, h amiket felsoroltam nem okok egy magzat eletenek kioltasahoz. De miert baj, h feltem magam??? Oszinten felek attol, h idegosszeroppanast kapok, vagy depressziot. En is ugy erzem, h abortusz utan hamarabb megbolondulnek mint a gyerek vallalasa utan. De ez nem segit, mert ugy erzem per pillanat, egyik sem jo dontes,nekem sehogy sem lesz jo.
2014. jan. 29. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!