Mit gondolsz az olyan orvosról, aki azt mondja, ő nem végez abortuszt, mert bűnnek tartja?
Azt, hogy XY orvosnak mi a "kutya kötelessége" az adott kórház vezetősége dönti el esetleg a kollégák beleegyezésével. Ha megoldható, hogy nem csinálja ezt, akkor nem csinálja. Gondolom azért van erre lehetősége mert van helyette más.
Ha meg minden nőgyógyász elhagyná a pályát aki ab ellenes, szépen néznénk ki a mai orvoshiányos helyzetben.. 😀
Ha neked jogod van elvetetni a gyereked, neki had legyen már joga visszautasítani hogy segédkezzen ebben...
Az én férjem is nőgyógyász, imádja a munkáját, de mivel vallásos, nem fér neki bele az abortusz, nem vállalja. Ettől még sikeres, és keresett szakember, bőven van munkája ez nélkül is.
Szerintem ha valaki bármiféle vallási, vagy egyéb okokból megtagadja az ellátást egy betegtől, annak nem lenne szabad orvosi pályán lennie.
Mi lenne ha pl az ambulancián az orvos nem kezelné a haldoklókat, mert erősen hisz a Darwinizmusban?
Nonszensz.
Az abortusznál pedig annyira felesleges ilyen ostoba meséket gyártani ölelkező gyerekekről, miközben abban az időszakban amikor az abortuszt végzik, a "gyerek" úgy néz ki, mint a takony, amit influenzásan fújsz ki. A gugli ingyenes, lehet keresni képeket.
Asszem ilyen idős korban még elő is fordulhat, hogy az egyik aranyos kis testvér "megeszi" a másikat (ami gyakori; többünk ette így meg egy ikrét, mint hinnénk😅)
23-mas!
Az egyéb okok alatt gondolom olyan szitukat is értesz, mikor a személyes érintettség miatt nem tud az orvos józanul dönteni (pl bevisznek rohammentővel a kórházba, ahol pont a férjed az ügyeletes, aki nyilván bepánikol, mikor téged meglát, de te ragaszkodsz hozzá, hogy ne tagadja meg az ellátásodat, majd a férjed hoz egy rossz döntést, te meghalsz, ő meg élete végéig alkoholista lesz emiatt).
Vagy mikor bejön a cigány család és nyíltan sérteget és fenyeget téged és a családodat is, te meg nyilván ilyen fokú stressz alatt nem tudsz úgy teljesíteni.
Ugyanígy egyéb ok alatt említhető az is, ha az orvos egészségére veszélyt jelent a beteg: pl beállítasz a fogorvosodhoz lógó takonnyal, meg óriási herpesszel, majd az ellátásod miatt csóri fogorvos 2 hétre ágynak dől, vagy ha nincs szerencséje, a herpesz vírus bejut a szemébe (amire ugye az aeroszol képződés miatt jó esély van) és megvakul.
Az ambulancián egyébként nem hiszem, hogy találkozol haldoklóval - járóbeteg-ellátás zajlik ott.
Amúgy meg egy olyan országban, ahol állandó probléma évtizedek óta a szakember hiány, ott nem beszélgetünk arról, hogy ilyen olyan meggyőződéssel kik nem dolgozhatnak, mert hamar kiderülne, hogy bizony az orvosok döntő többségének - a te fogalmaid szerint - nincsen keresnivalója a pályán.
"Cerintem csinálhassa mindenki, amit csak szeretne! Teljesen rendben van, ha nem akarja, akkor mondhasson nemet!!"
Ez konkrétan a munkájához tartozik. Ha valaki tudja magáról hogy nem akarj abortuszt elvégezni, akkor válasszon más szakirányt.
Nem etikus visszautasítanibegy egy páciens kezelését azért, mert te "nem szeretnél" csinálni valamit.
Ilyen nincs munkahelyen; ha nem tudod elvégezni a munkád rendesen, akkor nem vagy odavaló.
Ez még csak nem is mortalitás kérdése; NEM kötelező abortuszt csinálni, mint ahogy nem kötelező olyan szakirányt választani, amiről tudod, hogy sosem fogod tudni rendesen végezni.
Az orvos munkája a gyógyítás. Az abortusz nem gyógymód, ugyanis a terhesség nem betegség. Nem arról van szó, hogy az orvos kéne-kedve szerint bármilyen ellátást visszautasítás, konkrétan és kizárólag az abortuszrol van szó. Nálunk Szlovákiában törvénykezés is van rá, szóval teljesen hivatalosan lehetősége van az orvosnak visszautasítani az abortusz elvégzését, vagy abban lévő segitkezeset (pl a páciens altatása). Vannak osztályok, ahol nem egy-két doki nem csinál abortuszt, hanem az egész osztály. Attól még van lehetősége a paciensnek egy másik kórházat felkeresni és ott elvegeztetni. Az orvos az élet mentesere esküdött fel, nem annak kioltasara. És nem kutya kötelessége ellatni, attól függetlenül, hogy neked jogod van az abortuszhoz. Mint korábban írtam, az orvosilag indokolt abortuszt természetesen elvégzik.
Én pl találkoztam olyannal is, hogy az aneszteziologus amíg ő maga állapotos volt, nem altatott abortuszosokat, a terhesség előtt és után viszont igen.
Dehogy nincs olyan, hogy valamit nem csinálsz meg a munkahelyeden. Ha kellően szükség van rád, és van valaki akira rá lehet sózni.
A jelenlegi helyzetben pl nem fognak elküldeni egy jó orvost mert nem végez abot, legvégső esetben ott a rezidens, majd vele megcsináltatják, ha eleve a kollégák közül nincs ember.
A nôgyógyásznak joga van azt mondani, hogy nem végez abortuszt. Én is orvos vagyok, tanultuk az egyetemen. Ez egy nagyon megosztó etikai kérdés, van akinek nem fér bele. Ezért ennyi döntési szabadságot meghagynak minden nôgyógyásznak. A munkahely sem adhatja parancsba, annyit tehetnek, hogy ha ez náluk követelmény, akkor nem vesznek fel olyan orvost, aki elutasítja. De többnyire megoldják ezt inkább úgy, hogy azok az orvosok végzik, akiknek belefér.
Ez nem számít kezelés elutasításának, hiszen a terhesség nem betegség és nem életveszélyes állapot. Nem igényel "kezelést". És arról sincs szó, a nôgyógyász kevesebbet dolgozna így, hiszen addig végez más munkát, rendelést visz, vagy más mûtétre megy be. Az ügyeletekben is ugyanúgy részt tud venni, hiszen az abortusz nem sürgôsségi mûtét, nem az éjszaka közepén fognak betoppani vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!