Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Miért nem jó az, ha valaki 40...

Miért nem jó az, ha valaki 40 felett szül?

Figyelt kérdés
Igazából csak kíváncsi vagyok. Oké mikor valaki akkor találja meg élete párját, vagy úgy jönnek össze a dolgok. De ha valaki úgy van vele, bevállalok még egy sokadik gyereket 40 felett, mert úgy megjött a kedvem újra. Szóval milyen szempontokat kell ilyenkor mérlegelni?
2016. febr. 2. 16:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
57%

Én most 41 évesen várok babát, elég sok irányból utánajártam a témának...

Egyrészt ugye bizonyos egészségügyi kockázatok megnövekednek ebben a korban. Ez nem azt jelenti, hogy tuti gond lesz, csak nagyobb az esélye (pl. genetikai rendellenességek, koraszülés, stb.)

Másrészt inkább társadalmi sztereotípiák, hogy már nagymamakorú lesz a nő, mire a gyereke iskolás lesz, és jaj, milyen már az...

Az egészségügyi kockázatok reálisak (bár ugyanúgy előjöhetnek fiatalabb korban is, szóval ennek szerintem alapvetően nem kellene visszatartani senkit).

Ami a dolog társadalmi részét illeti: amíg nem volt fogamzásgátlás, addig a nők szültek, amíg fogamzóképesek voltak. Egyszer nézegettem régi anyakönyvi kivonatokat, és kifejezetten sok 40 feletti anya volt, jellemzően olyanok, akik korán megözvegyültek, újra férjhez mentek és az új társukkal vállaltak még közös gyermeket. Akkoriban ezt senki nem tartotta furcsának.

Napjainkban meg amúgy is kitolódott a gyermekvállalás, a legutóbbi népszámlálási adatok szerint minden női korosztályban csökkent a gyermekszülések száma, kivéve a 35-45 közötti korosztályt.

Igen, furcsa, én is felkapom a fejem, ha valaki 40 felett vállal gyermeket, de épp ez az, hogy van mire felkapni! A környezetemben többen szültek 40 felett, volt, aki ikreket.

És most nem akarom itt verni a mellem, mert tudom, hogy nem rajtam múlik, de elnézem, hogy a fiatalok is mennyit kínlódnak a teherbeeséssel, aztán meg jönnek az ilyen-olyan problémák... én meg 41 évesen pikk-pakk teherbe estem és egyelőre semmi bajom. (Fiatalon nehezebben ment a teherbeesés, több vetélésem volt, problémás terhességem... a mostani ehhez képest egy álom!)

2016. febr. 2. 16:44
 2/11 anonim ***** válasza:
59%

Én is az egészségügyi kockázatokról tudok, de szerintem egy remek génkészletű 40 évesnek jobb esélyei vannak, mint sok fiatalnak...

Kb. ennyi, plusz egyesek beszólnak, de az kit érdekel, ha gyerekre vágyik? :)

Én nem fogok mérlegelni semmit, ha meglesznek a feltételek, szülök. Most vagyok 39, anyám ennyi idősen már terhes volt, nekem legalább megfelelőbb apajelöltem van, mint neki volt, szolgálati lakás helyett saját ház, épp csak egyéb feltételeket kell még kivárni...

2016. febr. 2. 17:26
 3/11 mandiga ***** válasza:
56%

20 évesen szúltem az első gyermekem, koraszülött volt. 38 évesen szültem az utolsót időre, és abszolút semmi gond nem volt, már 3 éves, ő mondjuk betegen született, de nem a korom miatt az biztos. És szeretnék még egy utolsó babát.

A nagylányom már kirepült, én már a gyerkőcöknek élek, és jól érzem magam velük. :)

2016. febr. 2. 18:07
 4/11 anonim ***** válasza:
44%

Mindenkinek szíve joga szülni 40 felett, nem is nézek furán ezekre a nőkre egyébként, de én például már 35 fölött se szülnék.. Nemsokára nekivágunk a 2. babának, remélhetőleg 31-32 leszek mikor megszületik. Ami azt illeti, én már 35 fölött sem szülnék, de remélem, hogy közelebb leszek a 30-hoz. Fiatal anyuka szeretnék lenni, az unokáimat még bőven szeretném majd látni, szeretni, és leginkább saját életet is akarok még, amikor friss és fitt vagyok. Ha 30 körül vállalok még gyereket, akkor 50 évesen ők már kirepültek, én meg utazgathatok, élhetek még nagyon sokat a férjemmel kettesben, miközben a gyerekeink (remélem sokszor) hazalátogatnak hozzánk.

Ha 40-42 évesen szülnék..ezt az életet kezdhetném 60 körül, azt pedig már későinek érzem az "újrakezdéshez". Ezek az én okaim, hogy miért ne szüljek 33-35 után.

2016. febr. 2. 23:26
 5/11 anonim ***** válasza:
21%

Én erre csak annyit mondok de ezt neked is kéne hogy csupán azért mert fel is kell nevelni!!És pl 40 évesen szülsz mikor a fiad vagy lányod 18 mondjuk akkor te már 58 ébes és mikor lesznek unojáid 70-80 évesen ??

Ne vicceljünk már!!

2016. febr. 3. 07:04
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Én jelenleg 29 vagyok és már nagyon szeretném... Párom még picit "halogatná" a dolgot. Az egyik közös 42 éves ismerősünk most terhes a 3. gyerekkel. A másik 2 már szinte felnőttkorú, szóval számomra így még inkább fura helyzet. Gondoltam, este elmesélem páromnak. Feltételeztem, jön majd a "mi is ráérünk akkor még" szöveggel - félig-meddig humorosan előadva. Ezért is írtam ki a kérdést, tudjak neki mit visszaválaszolni. Szerencsére nem volt rá szükség. Annyit mondott, "na ha nekünk addigra nem lesz, akkor utána már ne is legyen". Így nem is kellett jönnöm neki az egészségügyi kockázatokkal. :D Néha azért próbálok neki érvelni, hogy hát már igazán aktuális lehetne a dolog nálunk is, de valamiért ő még fél kimondani. Pontosabban a jövőtől fél és a változástól, a hatalmas felelősségtől. Na mindegy, csak el akartam mesélni, miért kérdeztem ezt meg.
2016. febr. 3. 14:49
 7/11 anonim ***** válasza:
82%

#5: Igen. Nagyanyámnak 70 évesen lett unokája, mi ezzel a baj? Ráadásul ő parasztlányként 28 évesen szült először :D A tesója 17 évesen, ahogy az náluk dívott. Nem vagyunk egyformák.

Nem szándékozom 80 évesen olyan egészségi állapottal s aktivitással rendelkezni, mint az átlagos 40 éves, hanem sokkal jobbal. A génjeimet, életmódomat s terveimet (s a mai embereket) figyelembe véve ez annyira nem is eltúlzott terv, pedig egy nagymamának még csak hegyet sem kell másznia meg semmi.

2016. febr. 3. 15:59
 8/11 anonim ***** válasza:
74%

# 5: Azért az, hogy valaki 40 felett szül, többnyire nem azért van, mert így döntött, hanem mert így alakult.

Ha például a 38 éves, gyermektelen barátnőimnek azt mondanám, hogy azért ne szüljenek, mert mikor lesznek nagymamák, körberöhögnének, mert ahhoz először ugye gyereküknek kéne lenni... és igenis vágynak babára, csak eddig nem alakult úgy az életük, hogy lehetőségük lett volna rá (pl. hosszú párkapcsolatban a pasi benyögte, hogy mégsem akar gyereket).

A másik eset, amikor a 40 feletti anyukának már VAN egy, vagy több gyermeke, így akár unokázhat is "időben", ha úgy alakul.

2016. febr. 3. 20:41
 9/11 anonim ***** válasza:
54%

Meg lehet kövezni, de szerintem nem ideális ha a gyerek és szülők között 40 évnyi korkülönbség van. Szándékosan szülőkről írok és nem anyukákról, mert érdekes módon ha apuka több mint 40 mikor megszületik az első gyerek, azt társadalmilag jobban elfogadják, mintha egy nő szülné 40 év felett az első gyereket.

Nem gondolnak bele ezek a szülők, hogy hogy fogják kezelni ha kamasz lesz a gyerekük (amikor 52-57 évesek lesznek, ebben a korban minden ellenkező híresztelés és önámítással ellentétben sokkal türelmetlenebbek az emberek mint egy 30-40 év közötti és ilyen korkülönbséggel nem fogják megérteni a kamasz gyerekeiket).

Értem én a dolog anyagi okát és ha valakinek akkor jön csak össze, de nem véletlen hogy 25-35 év az ideális korkülönbség.

2018. jan. 5. 11:28
 10/11 anonim ***** válasza:
38%

Hogy miért nem jó 40 felett szülni, hát mert a negyvenes nők ebben a korban élik ki igazán magukból mindent. Elválnak, a gyerekük már önálló és ök utazgatni pasizgatni szeretnének 40 felett mintsem újra pelenkázni.

Nem tudom hogy kik azok a huszasok akik már leöregeznek egy negyvenest de nagyon tévednek.

2018. febr. 2. 03:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!