Miért mondja sok fiatal kismama, hogy aki 30 felett szül, az "öreg" már ehhez?
Ezt egy kérdésben olvastam, egyébként...
Miért kell elítélni valakit és öregnek tartani már a szüléshez azt, aki 30 felett teszi ezt? Hiába tagadjuk, a világ errefelé halad.
Vélemények érdekelnének a 30 feletti szülésről. Érvek-ellenérvek, miért jó vagy nem?
Én 30 felett párti vagyok, mert valamennyi egzisztencia azért kell a családalapításhoz, nem várom el, hogy szülök és 20 évesen legyen minden a seggem alá tolva...
Éppolyan szűklátókörű,aki elítéli a huszonéves babavállalókat, mint aki szidalmazza a 30 felettieket. Több empátia és türelem kellene a világba, és nem csak ítélkezni, akár van rajta sapka, akár nincs. Induljon ki mindenki abból, hogy neki és a családjának mi az ideális és hagyjuk, hogy mások is élhessék a saját életüket anélkül, hogy véleményt alkotnánk róluk. Én így gondolom.
Amúgy 29 vagyok, első babámat várom. Nem érdekel a szomszéd, a fórumtársak, sem a családom vagy barátaim véleménye. A mi életünkben most jött el az ideje a gyerekvállalásnak és mivel lesz még min. 2-3 gyerekünk, meglehet, hogy elérem a negyvenet is, mire végül elkészül a "végleges családi létszám".
Az első gyermekem 20 évesen szültem és most 37 évesen ismét kismama vagyok. Hozzáteszem, nem érzem magam öregnek.:)
A fiatalon szülésnek annyi előnye van, hogy most már van egy 17 éves gyermekem és én még "csak" 37 vagyok. Vagyis szinte már felneveltem, bár ezt még talán korai kijelenteni.
A mostani koromnak pedig az az előnye, hogy sokkal tapasztaltabb vagyok, minden téren. Hátrány, hogy valószínű nem tudok már vele majd annyi időt tölteni, mint az elsővel.
Az egzisztenciával szerencsére nem volt gondunk az elsőnél sem.
1.Mert ezzel igazolják, hogy ők esetleg túl korán szültek. 2.Mostanában állandóan olyan kérdéseket olvasni, hogy szegény huszonéves kismamákat mindenki bántja és lenézi (szerintem nem így van) és ezzel vágnak vissza a valós vagy vélt sérelmeikért. Ezeket tudom elképzelni.
Egyébként nem értem miért van erre szükség és nem is mindegyikre jellemző, ezt azért le kell szögezni.
Én 2 hónappal a 31. születésnapom előtt szültem. A 2. hónapban teherbe estem, problémamentes terhességem és gyors, bár nehéz szülésem volt. 16 hónapos a fiam, imádom, van hozzá türelmem (jó, néha azért elfogy, de 20 évesen is így van ez), diplomám, stabil házasságom, biztos munkahelyem van. Huszonévesen éltem a fiatalok életét, így biztos, hogy hiányérzetem sem lesz már. Én nem csinálnám máshogy és biztos, hogy nem vagyok "öreg".
Igaza van az elsőnek. Te sem vagy jobb, mint az általad lehordott "fiatal anyukák", hiszen te meg őket "nézed le" azért, mert fiatalon szültek.
Alapvetően az ember biológiája olyan, hogy a legalkalmasabb a kor a gyermekvállalásra a 20-30 év közötti időszak. A petesejtek már születésünkkor megvannak, és bizony minél többet "állnak" a petefészekben, annál nagyobb eséllyel történik velük vmi gond. Emiatt idősebb korban megnő a különböző fejlődési rendellenességek, kromoszómarendellenességek száma.
Emellett a test is öregszik. Egy 20-as éveiben járó nő teste alkalmasabb a szülésre, könnyebben regenerálódnak a szövetei stb.
Persze, lehet mondani erre, hogy "de bezzeg én 40-en évesen szültem, és problémamentes terhességem és szülésem volt", meg azt is, hogy "a szomszéd 20 évesen szült, mégis gond volt a terhesség alatt/szülés alatt".
Hiszen mindkét eset előfordul. De aha nagy esetszámot nézünk, akkor bizony minél idősebb az ember, annál nagyobb a kockázat.
Szerintem baromira nem jó irányba halad a világ. Teljesen megértem, hogy miért nem szülnek manapság 22 évesen az emberek, de akkor sem tartom jónak az egyre későbbre toldódó gyermekvállalást.
Nagyon jó lenne, ha az ember 25 éves korára tudna olyan hátteret biztosítani magának, hogy gyermeket tudjon vállalni. De akinek ez esetleg adott, azt miért kell elítélni?
Sosem érdekelt ki hogyan gondolja. Én tudtam, nem kell nekem hamar gyerek, mert ő látná a kárát. Nem vagyok/voltam az a kifejezetten anyatipus. Idő kellett, hogy benőjjön a fejem,és érettebb legyek. Ezt tudtam magamról, így is tettem. Nem kifejezetten az anyagiak érdekelnek, hanem inkább, hogy én érettnek érezzem magam erre az óriási dologra. 30 fölött akartam, 34 lett belőle. Nem bántam meg egyáltalán.
Nem az a gond, ha valaki korán, vagy későn szül. Az a gond, ha valaki nem ismeri magát annyira, hogy tudja, melyik neki az ideális kor nagyjából. Ez a dolog nem a babázásból, meg a pelenkázásból áll!
Sokaktól hallottam már én is, de csak 35 felettieket néztek le. De sokan lenézik a nagyon fiatal kismamákat is, akik 20 alatt szülnek.
Én szerintem 20-40 év között lenne ideális szülni. Előtte azért nem, mert nagy valószínűséggel még nincs rá kész az ember, lehet, hogy akkor úgy látja, hogy jó dolog, de pár év múlva nagy eséllyel sajnálni fogja, hogy nem "élt". Persze vannak kivételek. 40 után meg már tényleg elég nagy kockázata van a terhességnek, meg annak is, hogy esetleg hamar elveszíti a gyerek a szüleit. Azonkívűl fizikálisan is megterhelő 40 után egy gyerek, persze ez alól is vannak kivételek. Akkor lenne ideális, ha az ember megérett rá, megvan a rendezett háttér.
27 éves voltam első gyermekem születésekor, most töltöm a 30-at, igazából már jó lett volna, ha sikerül, de még sajna nem jött össze (mostanra voltam kiírva a kistesóval, de elvetéltem, most kezdtünk újra próbálkozni)
Igazából én is úgy érzem, hogy sürget az idő, de mondjuk nem is igazán az én korom miatt, hanem inkább a lányom kora miatt. 3 éves, s ha soká jön össze, már nem nagyon tudnak majd együtt játszani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!