Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Terhesség? Vagy áldott állapot?

Terhesség? Vagy áldott állapot?

Figyelt kérdés
Miért ennyire különböző hangulatilag a várandósság megnevezése?

2012. szept. 17. 06:56
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Terhesség szó erdete: tereh szóbol, ami gyönyörűséget jelent, hordozni való súlyt. Ebből jött a terhesség. Kazinczy nevéhez fűzödik, és a nyelvújìtó mozgalomhoz :)

Nem negatìv maga a szó, csak sajnos sokan azt látják benne.

Én terhesnek, vagy kismamának mondom magam, egy édes, gyönyörű terhet hordozok a méhemben:)

26 hetes kismama

2012. szept. 17. 09:11
 12/16 anonim ***** válasza:
54%

A mai világ egyik problémája, hogy félünk valamit őszintén megfogalmazni, csak nehogy valami negatívumot mondjunk. Ennek egyenes következménye, hogy létrehoztuk a mesterkélt és szándékosan semleges fogalmakat használó 'political correctness' világát, amelyben elvész a szavak valódi és negatív, vagy pozitív érzelmektől fűtött jelentése. A várandósság igen is terhet ró az anyára, csak nem ildomos ezt emlegetni. Azt már mindenki maga dönti el, hogy ez édes e számára :)

Előző vagyok:)

2012. szept. 17. 09:29
 13/16 anonim ***** válasza:

Az első vagyok:

- 3. héttől olyan orbitálisan vizesedek, hogy április eleje óta ugyanazt az egy sportcipőt tudom csak felvenni, mert nem tudok venni magamnak olyan széles és magas 36-os cipőt, ami feljönne a lábamra.

- egész nyáron hosszúnadrágban és zokniban és zárt cipőben voltam, mert a lábaim szörnyen festenek, és nem akartam, hogy bámulják őket.

- vége a nyárnak, még 12 hetem van, de már a cipőt nem nagyon tudom felvenni, nem tudom, mi lesz, szerintem még egy-két hét és ki se tudok mozdulni a lakásból, nemhogy elgyalogolni a védőnőhöz, hát még a kórházba...

- a pocakom 6 hónap alatt 80 centisről 118 centire nőtt, semmit nem érek el, ami a földön van, kínlódás felvennem a nadrágot, a bugyit, a zoknit és a cipőt.

- a normál módon negyedórás utat a fentiek okán 30-40 perc alatt teszem meg.

Ennek ellenére várandós kismama vagyok.

2012. szept. 17. 12:59
 14/16 A kérdező kommentje:

Hát ez gyönyörűen hangzott.

Sok boldogságot a kicsihez.

A tereh szót én Arany János Welszi bárdok c. verséből ismerem, máshol nem is hallottam. :

"Vadat, s halat, mi jó falat

szem szájnak ingere

Sürgő csoport,száz szolga hord,

hogy nézni is tereh"

így dereng és úgy tanultam, hogy ez a költői szabadság, hogy a rím kedvéért meg lehet egy szót változtatni, persze csak Arany Jánosnak. De ettől függetlenül igazad lehet, Kazinczyék sok szót alkottak, melyek egy része nem honosodott meg

2012. szept. 17. 14:28
 15/16 Katucika0912 ***** válasza:

Én úgy definiálnám...

Az első trimeszter az aggodalomé , és azé hogy a nő elfogadja a tényt miszerint változni fog.

A második trimesztert hívtam áldott állapotnak , tele energiával , jó kedvel , szinte megújulva....

A harmadik trimeszter nálam már terhesség volt! Felvizesedett lábak , nehéz légzés stb stb ( nehéz terhességem volt )

Persze azok a kismamák nem biztos hogy így gondolják akiknek könnyű volt a terhességük , de Én azt gondolom , hogy aki jól viseli áldott állapotba van , aki nehezebben az pedig terhes :)

2012. szept. 17. 15:01
 16/16 Katucika0912 ***** válasza:

Még az előzőkhöz ...

Minden egyes percét egy csodának éltem meg a várandóságnak , független attól , hogy nehéz terhességem volt :)

2012. szept. 17. 15:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!