Terhesség? Vagy áldott állapot?
Terhesség szó erdete: tereh szóbol, ami gyönyörűséget jelent, hordozni való súlyt. Ebből jött a terhesség. Kazinczy nevéhez fűzödik, és a nyelvújìtó mozgalomhoz :)
Nem negatìv maga a szó, csak sajnos sokan azt látják benne.
Én terhesnek, vagy kismamának mondom magam, egy édes, gyönyörű terhet hordozok a méhemben:)
26 hetes kismama
A mai világ egyik problémája, hogy félünk valamit őszintén megfogalmazni, csak nehogy valami negatívumot mondjunk. Ennek egyenes következménye, hogy létrehoztuk a mesterkélt és szándékosan semleges fogalmakat használó 'political correctness' világát, amelyben elvész a szavak valódi és negatív, vagy pozitív érzelmektől fűtött jelentése. A várandósság igen is terhet ró az anyára, csak nem ildomos ezt emlegetni. Azt már mindenki maga dönti el, hogy ez édes e számára :)
Előző vagyok:)
Az első vagyok:
- 3. héttől olyan orbitálisan vizesedek, hogy április eleje óta ugyanazt az egy sportcipőt tudom csak felvenni, mert nem tudok venni magamnak olyan széles és magas 36-os cipőt, ami feljönne a lábamra.
- egész nyáron hosszúnadrágban és zokniban és zárt cipőben voltam, mert a lábaim szörnyen festenek, és nem akartam, hogy bámulják őket.
- vége a nyárnak, még 12 hetem van, de már a cipőt nem nagyon tudom felvenni, nem tudom, mi lesz, szerintem még egy-két hét és ki se tudok mozdulni a lakásból, nemhogy elgyalogolni a védőnőhöz, hát még a kórházba...
- a pocakom 6 hónap alatt 80 centisről 118 centire nőtt, semmit nem érek el, ami a földön van, kínlódás felvennem a nadrágot, a bugyit, a zoknit és a cipőt.
- a normál módon negyedórás utat a fentiek okán 30-40 perc alatt teszem meg.
Ennek ellenére várandós kismama vagyok.
Hát ez gyönyörűen hangzott.
Sok boldogságot a kicsihez.
A tereh szót én Arany János Welszi bárdok c. verséből ismerem, máshol nem is hallottam. :
"Vadat, s halat, mi jó falat
szem szájnak ingere
Sürgő csoport,száz szolga hord,
hogy nézni is tereh"
így dereng és úgy tanultam, hogy ez a költői szabadság, hogy a rím kedvéért meg lehet egy szót változtatni, persze csak Arany Jánosnak. De ettől függetlenül igazad lehet, Kazinczyék sok szót alkottak, melyek egy része nem honosodott meg
Én úgy definiálnám...
Az első trimeszter az aggodalomé , és azé hogy a nő elfogadja a tényt miszerint változni fog.
A második trimesztert hívtam áldott állapotnak , tele energiával , jó kedvel , szinte megújulva....
A harmadik trimeszter nálam már terhesség volt! Felvizesedett lábak , nehéz légzés stb stb ( nehéz terhességem volt )
Persze azok a kismamák nem biztos hogy így gondolják akiknek könnyű volt a terhességük , de Én azt gondolom , hogy aki jól viseli áldott állapotba van , aki nehezebben az pedig terhes :)
Még az előzőkhöz ...
Minden egyes percét egy csodának éltem meg a várandóságnak , független attól , hogy nehéz terhességem volt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!